Ransomware weekoverzicht week 48-2020

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 12:00
Ransomware overzicht

Met de feestdagen in aantocht was het relatief een rustige week waarin nieuw onderzoek werd vrijgegeven. We zagen echter wel dat sommige organisaties werden aangevallen of historische aanvallen rapporteerden.

Afgelopen weekend kreeg de Zuid-Koreaanse retail gigant 'E-Land' te maken met een ransomware aanval waardoor ze 23 winkels moesten sluiten terwijl ze het probleem probeerden te verhelpen.

Er waren ook aanvallen op 'Ritzau', 'US Fertility', 'Rand McNally' en de 'Banijay Group SAS' en een food leverancier in Nederland.

Ten slotte kondigde 'Sopra Steria' aan dat ze een verlies van € 40 miljoen verwachten na hun Ryuk-ransomware-aanval in oktober.

23 november 2020

Ransomware dwingt de Zuid-Koreaanse retail gigant E-Land om winkels te sluiten

Het Zuid-Koreaanse conglomeraat en retail gigant 'E-Land' heeft te maken gehad met een ransomware-aanval waardoor 23 van zijn winkels hun activiteiten hebben opgeschort terwijl ze de aanval afhandelden.

Nieuwe STOP Ransomware-variant

Michael Gillespie  vond een nieuwe STOP Djvu Ransomware-variant die de .lisp-extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

PYSA / Mespinoza Ransomware

In een tijdspan van 8 uur gebruikten de 'PYSA / Mespinoza cybercriminelen' Empire, Koadic en RDP om lateraal door de omgeving te bewegen, waarbij ze referenties uit zoveel mogelijk systemen haalden op weg naar hun doel. De cybercriminelen namen hun tijd, zochten naar bestanden en bekeken de back-up server voordat ze ransomware op alle systemen uitvoerden. Uren nadat ze waren vrijgekocht, werden onze bestanden geopend vanuit meerdere Tor-exit knooppunten, wat ons vermoeden bevestigt dat bestanden waren geëxfiltreerd.

New LolKek ransomware variant

Emmanuel_ADC-Soft  vond een nieuwe LolKek-ransomware variant die de .xls- extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

25 november 2020

Sopra Steria verwacht € 40 miljoen verlies na Ryuk ransomware-aanval

De Franse IT-diensten gigant 'Sopra Steria' zei vandaag in een officiële verklaring dat de Ryuk-ransomware aanval in oktober zal leiden tot een verlies tussen € 40 miljoen en € 50 miljoen.

Het Deense persbureau Ritzau weigert te betalen na een ransomwareaanval

'Ritzau', het grootste onafhankelijke persbureau in Denemarken, opgericht in 1866 door Erik Ritzau, zei in een verklaring dat het niet het losgeld zal betalen dat wordt geëist door een ransomware bende die dinsdagochtend zijn netwerk heeft geraakt.

Baltimore County Public Schools getroffen door een ransomware aanval

Baltimore County Public Schools is vandaag getroffen door een ransomware aanval die heeft geleid tot een systemische uitschakeling van het netwerk vanwege het aantal systemen dat door de aanval werd getroffen.

Egregor RaaS zet de chaos voort met Cobalt Strike en Rclone

De Egregor-ransomware is een uitloper van de Sekhmet-malware familie die actief is sinds half september 2020. De ransomware werkt door organisaties te compromitteren, gevoelige gebruikersgegevens te stelen, die gegevens te versleutelen en losgeld te eisen om versleutelde documenten uit te wisselen. 'Egregor' is ransomware die verband houdt met de cyberaanvallen tegen GEFCO en Barnes & Noble, Ubisoft en talloze anderen.

Bedrijfsgegevens van de netwerkreus van Belden gestolen bij een cyberaanval

Netwerk apparaat fabrikant 'Belden' werd getroffen door een cyberaanval waardoor bedreigingsactoren bestanden konden stelen met informatie over werknemers en zakenpartners.

Nieuwe Vash Sorena-variant

GrujaRS  heeft een nieuwe Vash Sorena-variant gevonden die de .encrypt- extensie toevoegt .

26 november 2020

Ransomware treft het grootste vruchtbaarheidsnetwerk van de VS, patiëntgegevens gestolen

'US Fertility', het grootste netwerk van vruchtbaarheidscentra in de VS, zegt dat sommige van haar systemen werden versleuteld tijdens een ransomware-aanval die het bedrijf twee maanden geleden, in september 2020, trof.

Truck routing provider Rand McNally getroffen door cyberaanval

Het in Chicago gevestigde transport technologiebedrijf Rand McNally werkt aan het herstellen van de netwerkfunctionaliteit na een cyberaanval die eerder deze week zijn systemen trof.

Canon bevestigt publiekelijk de ransomware aanval in augustus, gegevensdiefstal

Canon heeft eindelijk publiekelijk bevestigd dat de cyberaanval begin augustus werd veroorzaakt door ransomware en dat de hackers gegevens van bedrijfsservers stalen.

27 november 2020

MasterChef, Big Brother-producer getroffen door DoppelPaymer-ransomware

De Franse multinationale productie- en distributieonderneming 'Banijay Group SAS' werd eerder deze maand getroffen door een DoppelPaymer-ransomware aanval en kreeg tijdens het incident gevoelige informatie gestolen door de ransomware-operators.

Met dank aan de bijdragers van deze week:

@demonslay335, @struppigel, @VK_Intel, @fwosar, @malwrhunterteam, @jorntvdw, @serghei, @Ionut_Ilascu, @FourOctets, @PolarToffee, @Seifreed, @DanielGallagher, @BleepinComputer, @LawrenceAbrams, @malwareforme, @TheDFIRReport, @LabsSentinel, @Emm_ADC_Soft, @GrujaRS

Ransomware

Ransomware cyberaanvallen zijn een big business, zo groot zelfs dat onderzoek verwacht dat een bedrijf elke 11 seconden wordt aangevallen door een cybercrimineel  en dat de schade als gevolg van deze aanvallen tegen 2021 ongeveer 20.000.000.000.000,- (20 biljoen) dollar zal bedragen .

Wat is Ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Wil je meer weten over Ransomware, dan kun je hier verder lezen.

Doxware

Wat is Doxware?

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails. Meer weten over doxware, dan kun je hier verder lezen.

Advies

  1. Installeer een goede virusscanner.
  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browser aanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash en Java is uitschakelen aan te raden.
  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals of stuur hem door naar digitaalgids@consumentenbond.nl voor uitsluitsel. 
  4. Schakel geen macro's bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.
  5. Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.
  6. En tenslotte: back-ups maken! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wilt u weten hoe uw digitale veiligheid is? Doe dan hier de test en ontvang uw test score. (.../10)

Meer weekoverzichten

Ransomware berichten

Februari 2024
November 2023
Oktober 2023
September 2023
Augustus 2023
Mei 2023
April 2023
Maart 2023
December 2022

Doxware berichten

Juni 2021

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »
Augustus 2020
Juni 2020

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Cybercrime algemeen

Mei 2024
April 2024
Maart 2024
Januari 2024
December 2023