Trends in cyberaanvallen: halfjaarverslag 2020

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 13:14
Trends in cyberaanvallen: halfjaarverslag 2020

Begin 2020 hadden maar heel weinig mensen de gebeurtenissen die zich ontvouwden, kunnen voorspellen. De wereldwijde pandemie van COVID-19 veroorzaakte ongekende veranderingen in ons hele leven en heeft onze hele werkcultuur hervormd.

Van het versnelde tempo van digitale transformatie en de overstap naar de cloud, tot het toegenomen gebruik van samenwerkingstools, cybercriminelen wilden voor hun eigen doeleinden profiteren van deze snelle en wijdverbreide veranderingen.

Cybercriminelen misbruikten pandemie

We waren getuige van criminele, politieke en nationale dreigingsactoren die de COVID-19-pandemie misbruikten om organisaties en individuen in alle sectoren te targeten, waaronder overheden, industrie, gezondheidszorg, dienstverleners, kritieke infrastructuur en consumenten.

We zagen COVID-19-gerelateerde phishing- en malware-aanvallen dramatisch toenemen van enkele duizenden per week in februari tot meer dan 200.000 per week eind april. In mei en juni, toen landen de lock-outs begonnen te verminderen, verhoogden de actoren van de bedreiging ook hun niet-COVID-gerelateerde activiteiten, met een toename van 34% in alle soorten aanvallen eind juni in vergelijking met april.

Cryptominer aanval

Wereldwijd blijven cryptominers de meest voorkomende vorm van aanvallen, met een lichte stijging tot 22% vergeleken met 21% in 2019, gevolgd door mobiele malware en botnet aanvallen met respectievelijk 18% en 18%.

Cybercrime continue in ontwikkeling

Om organisaties de rest van 2020 het best mogelijke beschermingsniveau te bieden, moeten beveiligingsexperts op de hoogte zijn van deze snel evoluerende bedreigingen. Met gegevens uit Check Point's ThreatCloud Intelligence tussen januari en juni 2020, gecombineerd met primair onderzoek uitgevoerd door de cybersecurity-experts van het bedrijf, bevat het volgende rapport een uitgebreid overzicht van de trends die zijn waargenomen in de verschillende categorieën cryptominers, ransomware, botnet, banktrojans, datalekken en mobiele bedreigingen.

Cyber Attack Trends Report Mid Year 2020
PDF – 3,7 MB 663 downloads

Bron: checkpoint