Cybercriminelen slaan toe in Zeeland: ‘Taboe op aangifte doen moet weg’

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 20:50

De toename van cybercrime in de politieregio Zeeland-West-Brabant is schrikbarend. In 2020 werd bij de politie liefst 3.465 keer aangifte gedaan door Zeeuwen en West-Brabanders die via het internet werden opgelicht. De totale schade bedroeg 9,4 miljoen euro. ,,Cybercrime vertoont een explosieve groei, ook in Zeeland”, meldt de politie.

Verdubbeling aantal aangiften

Het is een verdubbeling van het aantal aangiften, want in 2019 werden er ‘slechts’1.750 meldingen opgenomen (schade 3,7 miljoen euro). De werkelijke schade is waarschijnlijk nog vele malen hoger omdat de aangiftebereidheid erg laag is: 8,2%.

Webinar cybercriminaliteit

De cijfers werden gisterenmiddag bekend gemaakt tijdens een webinar over cybercriminaliteit, georganiseerd door de gemeente Middelburg en de politie. Burgemeester Harald Bergmann vroeg aandacht voor de oplopende cijfers: ,,Gezamenlijk moeten we de digitale weerbaarheid van onze burgers en bedrijven vergroten en kunnen we het taboe op het doen van meldingen wegnemen. Want schaamte speelt nog steeds een rol.”

Om cybercriminaliteit aan te pakken, ligt een belangrijke taak bij de gemeenten. ,,Ze hebben een belangrijke rol bij preventie en het opwerpen van barrières tegen cybercriminelen.”

Bron: pzc.nl

Wat is cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

De belangrijkste cyberdreigingen voor 2020

Het dreigingslandschap blijft zich ontwikkelen. Cybercriminelen zetten in toenemende mate in op ransomware. Ook blijven cyberaanvallen onder de radar doordat gebruik wordt gemaakt van kwaadaardige Android-apps. In andere gevallen maken aanvallers misbruik van misconfiguratie in de cloud en misbruik van machine learning.

Lees meer »

Georgië getroffen door massale cyberaanval

De aanval heeft vele gevolgen voor het dagelijks leven in het land. Het is nog niet bekend wie er achter de aanval zit. Vanwege de omvang wordt gespeculeerd dat het om een aanval gaat met staatssteun. Volgens beveiligingsonderzoekers zijn veel sites in Georgië slecht beveiligd. In veel gevallen werden website home pagina's vervangen door een beeld van de voormalige president Michail Saakasjvili, en de titel "Ik kom terug". Saakashvili was president van het land tussen 2004 en 2013. Toen hij daarna de Oekraïense nationaliteit kreeg, verloor hij zijn Georgische paspoort. Saakashvili woont tegenwoordig in Nederland. Hij kreeg een verblijfsvergunning, omdat hij een Nederlandse vrouw heeft. De BBC schrijft dat ook websites van rechtbanken doelwit waren van de aanval en dat kwaadwillenden het op persoonlijke informatie hadden gemunt. Daarbij is niet bekend hoeveel websites er nog steeds offline zijn en of de aanval daadwerkelijk informatie heeft buitgemaakt.

Lees meer »

CBS: Cybercrime aanpakken?

Bedrijven en overheid tasten voor een groot deel nog in het duister over de beste manier om cybercriminaliteit tegen te gaan. Dat komt doordat veel digitale aanvallen of hacks onder de radar blijven, schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport. Een gebrek aan informatie maakt het moeilijk om te bepalen welke maatregelen passend zijn.

Lees meer »

Energiebedrijven worden meer bedreigd dan ooit tevoren

De top drie cyberdreigingen waren wormen (malware), spyware en cryptocurrency-miners, samen vormden ze voor bijna 14% van de aanvallen. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen van het Kaspersky ICS CERT-rapport over het industriële dreigingslandschap in de eerste helft van 2019.

Lees meer »

Nederland is niet goed voorbereid op Cyberaanval

Nederland moet zich beter voorbereiden op grote cyberaanvallen en ingrijpende digitale storingen. Dat geldt niet alleen voor de overheid, maar ook voor bedrijven en de samenleving als geheel. De impact van cyberaanvallen en/of digitale storingen ontwrichtingen kunnen het land namelijk ontwrichten, zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) maandag in een advies.

Lees meer »