Retailers, bereid je voor op het seizoen van de cyberaanvallen

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 07:00

Retailers zitten middenin de belangrijkste periode van het jaar: de feestdagen. Black Friday en Sinterklaas hebben we achter de rug en er we doen nu volop inkopen voor Kerst. Precies in deze periode worden veel retailers getroffen door ransomware. Het resultaat: onbereikbare websites en verstoorde supply chains. Dit leidt tot teleurgestelde klanten en omzetverlies. Datasecurity is het hele jaar door een belangrijk punt van aandacht, maar rondom seizoensgebeurtenissen moeten bedrijven in de retailbranche extra goed voorbereid zijn op een eventuele ransomware-aanval.

Schieten met hagel

Hackers schoten voorheen vaak met hagel. Ontzettend veel bedrijven werden aangevallen in de hoop dat de aanval bij een aantal van de doelwitten zou slagen. Maar datasecurity-systemen en de voorlichting rondom cybercrime hebben zich enorm ontwikkeld. In het wilde weg aanvallen werkt niet meer. Hackers gaan steeds gerichter te werk, en ze gaan recht op de back-up af omdat ze daar de meeste schade kunnen aanrichten.

Recente aanvallen laten zien dat cybercriminelen zich richten op specifieke evenementen, zoals Black Friday. Zulke events – net als de feestdagen in december – zijn van onschatbare waarde voor (online) retailers. Cybercriminelen weten dat én maken daar slim gebruik van. Door de flinke tijdsdruk en de grote gevolgen van een gijzelingsoperatie zijn slachtoffers vaak eerder geneigd om het losgeld te betalen.

Eigen beveiligingsaanpak

Natuurlijk blijft voorkomen beter dan genezen. Daarom is het voor retailers cruciaal om te beginnen bij hun eigen beveiligingsaanpak. Door deze eerste linie te versterken, wordt het voor aanvallers moeilijker om een systeem of netwerk te infiltreren. Een Zero Trust-benadering is hierin het antwoord. Deze benadering gaat ervan uit dat alle gebruikers, apparaten en toepassingen kunnen worden aangetast. Met andere woorden: vertrouw niets, controleer alles. Pas wanneer de identiteit van een gebruiker is geverifieerd, krijgt deze toegang tot bestanden die aan deze rol zijn toegewezen – en niets meer dan alleen dat benodigde.

Zo op het eerste oog lijken back-ups een andere slimme oplossing tegen de kwaadwillende intenties van cyberaanvallers. Maar zoals genoemd, gaan criminele hackers tegenwoordig recht op de back-ups af en versleutelen deze om de kans dat er losgeld wordt betaald te vergroten. Op de korte termijn lijkt het zinvol om losgeld te betalen in de hoop gegevens te herstellen. Toch is dit op de lange termijn geen voordelige keuze; cybercriminelen houden zich niet altijd aan de afspraken en weten eerder getroffen bedrijven sneller te vinden.

Immutable back-ups

Dit is waar immutable back-ups ten (strijd)tonele verschijnen. Zij vormen een volgende linie tegen aanvallers. Immutable back-ups zijn back-ups die op geen enkele manier aangepast kunnen worden. Ze kunnen niet worden gewijzigd door beheerders, maar het betekent ook dat deze back-ups niet kunnen worden aangetast door aanvallers die gegevens willen versleutelen of verwijderen. Retailers kunnen na een ransomware-aanval dan snel herstellen. Let wel op: immutable is geen concept dat stapsgewijs kan worden ingevoerd. Back-ups zijn immutable of ze zijn dat niet.

Samengevat

De kans dat een organisatie uiteindelijk door een ransomware-aanval wordt getroffen, is groot. Een Zero Trust-benadering verkleint deze kans en onveranderlijke back-ups beperken de impact van een cyberaanval als deze uiteindelijk toch plaatsvindt. En dat kan retailers een hoop geld, kostbare tijd, klantrelaties en werkzaamheden besparen. In het feestseizoen kan die besparing dubbel tellen.

Bron: agconnect.nl | Jerry Rijnbeek

Meer info over ransomware 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over ransomware

Hakbit Ransomware

Hakbit Ransomware is een gevaarlijke ransomware infectie. Natuurlijk begrijpen de meeste gebruikers die besmet raken met dit programma niet hoe dat gebeurt, maar als we meer te weten zouden komen over de distributiepatronen van ransomware, zouden we kunnen voorkomen dat 'Hakbit Ransomware' onze systemen binnendringt.

Lees meer »

Documenten advocatenkantoren VS versleuteld door ransomware

Belangrijke documenten van zo'n 125 Amerikaanse advocatenkantoren zijn halverwege oktober door ransomware versleuteld, wat invloed op lopende rechtszaken had. De advocatenkantoren maken gebruik van de software van TrialWorks. Het softwarebedrijf levert oplossingen waarmee advocatenkantoren hun documenten en zaken kunnen beheren. Hierbij worden documenten op servers van TrialWorks opgeslagen.

Lees meer »

Ransomware – MKB

Gijzelsoftware, waarmee bestanden worden 'gekidnapt' totdat het slachtoffer betaalt, is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en branche-organisatie MKB-Nederland. 

Lees meer »

Ransomware grootste cyberdreiging voor het MKB

Leverancier van IT-oplossingen 'Dato', publiceert de bevindingen van zijn vierde jaarlijkse 'Global State of the Channel Ransomware Report'. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 1.400 Managed Service Providers (MSP’s) die de IT-systemen beheren voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Uit het rapport kwam naar voren dat ransomware nog steeds de meest voorkomende cyberdreiging is voor het mkb.

Lees meer »

Toename van ransomware in 2019

Cybercriminelen verspreiden 'Ransomware' het meest via 'Brute Force Aanval' en 'Remote Desktop Aanvallen' voor het uitvoeren van Crypto 'Malware' campagnes. Lange tijd waren 'Phishing' emails en spam het meest populair onder aanvallers.

Lees meer »

Nieuwe Android Ransomware verspreidt zich via sms'jes

Cybercrime experts hebben een nieuwe Ransomware voor het Android platform ontdekt die zich via sms'jes en links op Reddit en Android ontwikkelaars forum XDA verspreidt. De links en QR-codes die de aanvallers op Reddit en XDA plaatsen lijken naar een pornografische app te wijzen.

Lees meer »

'NO MORE RANSOM' houdt miljoenen uit handen van Cybercriminelen

De site 'No More Ransom' bestaat drie jaar en heeft in die tijd al 200.000 slachtoffers van ransomware uit de brand geholpen. Cybercriminelen liepen daardoor zo'n 108 miljoen euro aan losgeld mis. Dat laat Europol, naast de Nederlandse politie en McAffee een van de initiatiefnemers,  weten bij het driejarig bestaan van het project.

Lees meer »