De politie roept bedrijven en organisaties op die worden aangevallen om hiervan aangifte te doen

Gepubliceerd op 24 december 2021 om 07:00

De cybercrimeteams van de politie zijn extra waakzaam vanwege de recent ontdekte kwetsbaarheden in de veelgebruikte Apache Log4j-software. De politie roept bedrijven en organisaties die worden aangevallen op om hiervan aangifte te doen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde eerder deze maand voor de ernstige kwetsbaarheid die gevonden is in Apache Log4j. Dit is software die veel gebruikt wordt in webapplicaties en allerlei andere systemen. Het NCSC waarschuwt voor potentieel grote schade en adviseert organisaties en bedrijven daarom om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval.

Veel bedrijven lopen risico

Door de Log4j-kwetsbaarheid lopen wereldwijd veel bedrijven risico om slachtoffer te worden van onder andere ransomware, CEO fraude en dergelijke. Vanaf het moment dat deze kwetsbaarheid bekend werd, houden de regionale cybercrimeteams en het Team High Tech Crime (THTC) van de politie daarom in de gaten of er meldingen of aangiften zijn van aanvallen waarbij de Log4j-kwetsbaarheid mogelijk is gebruikt. Tot nog toe kwamen er bij de Nederlandse politie nog geen aangiftes binnen van dergelijke aanvallen.

In overleg met de buitenlandse politieorganisaties wordt permanent het beeld van het veronderstelde en denkbare effect van Apache Log4j-kwetsbaarheid gevolgd en gedeeld. Dit gebeurt zowel via Europol als via rechtstreekse contacten met de andere landen.

Aangifte van groot belang

De politie roept bedrijven en organisaties die worden aangevallen op om hiervan aangifte te doen. Deze aangiftes zijn niet alleen belangrijk voor de Nederlandse politie, maar vormen ook voor internationale partners de puzzelstukjes waarmee mogelijk nader onderzoek kan worden gedaan. Door uit de aangiftes gegevens van verschillende aanvallen te verzamelen, zoals gebruikte IP-adressen en bitcoin-gegevens, krijgt de politie zicht op de werkwijze achter de hackaanvallen Dat helpt bij de opsporing van criminelen en draagt bij aan het verstoren van het criminele proces in de strijd tegen onder andere ransomware. Ook gebruikt de politie de informatie uit die aangiftes om schade en slachtoffers nu en in de toekomst te voorkomen.

Taskforce Ransomware

De Nederlandse politie is enige tijd geleden al vanuit het Team High Tech Crime (THTC) en de regionale cybercrimeteams een taskforce gestart om de aanpak van Ransomware doeltreffender en effectiever te maken. Het doel van deze taskforce is onder meer het vinden van nuttige interventies voor de bestrijding van ransomware. Een sterke informatiepositie van de politie is een voorwaarde om doeltreffend te handelen. Om dit te bereiken zijn, naast de informatie die we ontvangen via publiek private samenwerkingen, ook aangiftes van slachtoffers nodig.

Digitaal weerbaar

Als bedrijf of organisatie kunt u zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Om organisaties en bedrijven weerbaar te maken heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een stappenplan ontwikkeld waarop onder meer een overzicht te vinden is van kwetsbare applicaties, scanning- en mitigatietools. Daarnaast vindt u bij het NCSC veel nuttige tips om uw systemen zo veilig mogelijk te houden. Doe altijd aangifte als u toch slachtoffer bent geworden. Ook in dat geval biedt de overzichtspagina over Apache Log4j veel praktische informatie.

Bron: politie.nl

Gerelateerde artikelen

 

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 24-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Darkweb handelaar op heterdaad betrapt

De Duitse douane heeft een 73-jarige Nederlander aangehouden die ruim 150 drugszendingen zou hebben verstuurd met een totale waarde van 532.000 euro. De meeste pakketjes waren bestemd voor klanten in Duitsland. Tegen hen is ook een onderzoek geopend.

Lees meer »

Al jaren aan het waarschuwen voor kwetsbare overheidswebsites

Al in 2018 had Cybercrimeinfo al diverse overheidswebsites die een zeer hoog risico liepen om gehackt te worden persoonlijk gewaarschuwd, echter werd daar helaas nauwelijks gehoor aangegeven. Anno 2021 zou je toch wel verwachten, nu er veel meer aandacht is in de media, dat dit niet meer het geval zou zijn. Maar helaas. Gelukkig nu 3 jaar na dato worden er kamervragen gesteld over dit onderwerp. Hieronder een overzicht van gemeenten die risico's lopen.

Lees meer »

Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

Lees meer »

Sterke toename in hoeveelheid RDDoS aanvallen

Link11 IT-beveiligingsprovider kondigt vandaag aan dat het Security Operations Center (LSOC) een sterke toename ziet in de hoeveelheid ransom distributed denial of service (RDDoS of RDoS) aanvallen. Bedrijven uit allerlei verschillende sectoren ontvangen afpersingsmails van Fancy Lazarus. In mail eist de hackersgroep 2 Bitcoins (ongeveer 66.000 euro): "It's a small price for what will happen when your whole network goes down. Is it worth it? You decide!” Tot nu toe heeft LSOC meldingen ontvangen van RDoS-aanvallen uit de VS, Canada en verschillende Europese landen.

Lees meer »

Ondernemers onderschatten het risico van cybercrime

De kosten van cyberaanvallen zijn vorig jaar geëxplodeerd. Vooral sectoren die sterk inzetten op digitale dataverwerking en communicatie, zoals de industrie, de retail en de zorg, blijken kwetsbaar. Diefstal van data en het gijzelen van systemen nemen hals over kop toe. Ondanks deze toegenomen dreiging blijft de risicoperceptie van cybercrime onder ondernemers laag.

Lees meer »

WhatsApp fraude komt veelvuldig voor in Nederland

WhatsApp fraude bestaat nog niet als zelfstandige fraudevorm in de slachtoffer enquêtes. Dus het zicht op het slachtofferschap daarvan is beperkt. De Haagse Hogeschool heeft nu in samenwerking met I&O Research de omvang en gevolgen voor slachtoffers in kaart gebracht. 15 procent van de bevolking komt ermee in aanraking. Het treft vooral ouderen.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 23-2021

Vleesverwerker JBS betaalde ransomwaregroep 11 miljoen dollar losgeld, hackers maken inbreuk op gaming gigant Electronic Arts en stelen broncode van games en nieuwe RaaS ontdekt op het darkweb genaamd HimalayA. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

CZ betalingsherinnering is phishing!

Op moment van schrijven krijgen we veel vragen binnen op Cybercrimeinfo.nl over een betaling herinneringsmail van CZ. Deze is niet verstuurt door CZ, al lijkt dit wel! Cybercriminelen hengelen naar je logingegevens van je bank, om vervolgens je rekening te plunderen.

Lees meer »