"Waarschuwing Nederlandse bedrijven in de vitale sector"

Gepubliceerd op 4 februari 2022 om 07:00

De cyberaanval op de Duitse tak van Shell, moet een waarschuwing zijn voor Nederlandse bedrijven in de vitale sector. We mogen niet denken dat we in ons land alles voor elkaar hebben op het gebied van cybersecurity. Nederlandse bedrijven die actief zijn in de essentiële sector moeten weerbaarder worden gemaakt tegen digitale dreigingen.

Grote cyberaanval Duitse benzineleverancier

Eerder deze week schreven we over een grote cyberaanval bij de Duitse benzineleverancier Oiltanking Deutschland. Hackers (BlackCat/ALPHV) wisten de computersystemen van het bedrijf te infiltreren en met ransomware te besmetten. Om verdere besmetting van het netwerk te voorkomen, werden de systemen op 13 distributielocaties tijdelijk afgesloten. De Duitse tak van Shell, die 1.955 tankstations in heel Duitsland heeft, moest door de aanval met gijzelsoftware zijn olietoevoer noodgedwongen omleiden.

Cybersecuritydeskundige Dave Maasland zegt tegen BNR dat Shell erin is geslaagd om een tijdelijke oplossing te vinden voor de aan- en afvoer van olie, maar dat het oliebedrijf nog wel een tijdje de gevolgen zal merken van de cyberaanval. Shell is weliswaar niet rechtstreeks aangevallen door hackers, maar om de vitale infrastructuur hangt een groot aantal bedrijven die diensten verzorgen voor de gehele leveranciersketen.

Vitale infrastructuur

“Dat is bij de post zo, de voedselproductie, de chemicaliën, de afvalverwerking, de energie- en zorgsector. Deze essentiële diensten zijn kwetsbaar”, benadrukt Maasland. Als voorbeeld noemt hij Colonial Pipeline, een aardoliemaatschappij die een groot deel van de Amerikaanse oostkust van olie voorziet. Dat bedrijf werd afgelopen jaar getroffen door een ransomware-aanval. Uiteindelijk koos topman Joseph Blount ervoor om de aanvallers 4,4 miljoen dollar aan losgeld te betalen.

Maasland vertelt dat cruciale bedrijven in Nederland deze aanval als een waarschuwing moeten zien. “We moeten ook hier in Nederland niet naïef zijn dat het hier vele malen beter geregeld is”, aldus de beveiligingsexpert.

Trainingen onder medewerkers en nieuwe wetgeving dragen zeker bij aan het verbeteren van de digitale weerbaarheid van de vitale bedrijfssector, maar dat is slechts deel van het verhaal. Maasland zegt dat Nederlandse een harde schil aan de buitenkant hebben (net als een ei), maar dat aan de binnenkant alles met elkaar verbonden is (net als een ui).

De mens

Maasland benadrukt dat het tijd kost om beveiligingslagen op te bouwen. “Mensen gaan nu eenmaal klikken en onbekende bijlagen openen. Het idee is dat je nog zes of zeven lagen daarachter hebt. Wat je ook bij Nederlandse bedrijven ziet, dat als een hacker eenmaal binnen is, ze bij alle systemen kunnen. Daar moeten eigenlijk meerdere beveiligingslagen tussen zitten, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Die bedrijven moeten echt weerbaarder worden tegen dit soort aanvallen.”

Systeembeheerders die vandaag nog hun cybersecurity willen opkrikken, moeten volgens Maasland eerst hun aanvalsoppervlakte verkleinen. Oftewel, hoe hackers kunnen inbreken bij een bedrijf. IT’ers moeten hun netwerk goed leren kennen en controleren of bijvoorbeeld tweefactorauthenticatie is ingeschakeld en of alle software up-to-date is. “Het is niet een kwestie van een schakelaar omzetten, maar beveiligingslagen opbouwen”, zo eindigt de topman van ESET Nederland zijn bijdrage.

Deltaplan

Het is niet zo dat het Nederlandse bedrijfsleven op zijn handen zit en niets doet. Ondernemersorganisatie roepen al langer dat het kabinet met een ‘deltaplan’ tegen cybercrime moet komen. Het bedrijfsleven kondigde vorig jaar september aan om een eigen alarmsysteem te ontwikkelen om ondernemers vroegtijdig te waarschuwen tegen cyberaanvallen en andere digitale dreigingen.

Politici in Den Haag zitten ook niet stil en werken aan een wetsvoorstel om dreigingsinformatie ook met bedrijven die niet in de vitale sector actief zijn te delen. Oud-minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maakte een begin met een Landelijk Dekkend Stelsel. Het Digital Trust Center (DTC) lanceerde eind vorig jaar een pilot om dreigingsinformatie te delen met niet-essentiële bedrijven en organisaties.

Bron: bnr.nl, vpngids.nl 

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

‘Samen digitaal oké met het A B C’

Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is belangrijk om wanneer u digitaal gaat, de standaard regels van de ABC in acht neemt: De ABC methode staat voor:

= alert blijven

  • Te mooi om waar te zijn, is niet oké
  • Blijf op de hoogte
  • Klik nooit zomaar op een link

B = bescherm jezelf

  • Blijf up-to-date met updates
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Gebruik actuele anti-virus programma’s
  • Maak offline back-up’s

C = check altijd

  • Vertrouw je het niet, verbreek het contact
  • Check de contactgegevens van de afzender

Meer info over ABC en downloads

Meer actueel cybercrime nieuws

Tekenen van ‘SilverFish’ zijn gezien bij tiental Nederlandse zorgorganisaties

Ze zijn bijna onzichtbaar en lastig om vanaf te komen. De hackersgroepering 'SilverFish' is net als het insect een plaag aan het worden. Talrijke organisaties over de hele wereld zijn geraakt door deze geavanceerde Advanced Persistent Threat (APT). Tekenen van SilverFish zijn gezien bij zeker een tiental Nederlandse zorgorganisaties. Onderzoek moet uitwijzen wat de gevolgen daarvan zijn. In deze blogpost geven we alvast antwoord op de meest gestelde vragen over SilverFish.

Lees meer »

"De vraag is wanneer jij aan de beurt bent"

Datingfraude, mysterieuze malware, covid-19 vaccins op darkweb, helpdeskfraude, fake webshops, gehackte social-media accounts en meer, de lijst wordt oneindig. Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Het is een industrie op zichzelf en de vraag is wanneer jij aan de beurt bent. Steeds vaker zijn computercriminelen op zoek naar persoonsgegevens, wachtwoorden en natuurlijk het liefst ook nog je pincode. Kun je jezelf eigenlijk nog wel afdoende beschermen en hoe groot is de kans dat een van die vele accounts van jou ook een keer wordt gehackt? Het is te hopen dat het je nooit zal overkomen.

Lees meer »

Cybercrime in de VS (Internet Crime Report 2020)

Cybercriminaliteit in de VS zit in de lift, zo luidt de conclusie van het 'Internet Crime Complaint Center' (IC3). De afdeling van de FBI die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime, ontving afgelopen jaar 791.790 klachten van burgers en organisaties die het slachtoffer waren van cybercriminelen en hackers. De aanvallers veroorzaakten hiermee zo’n 4,2 miljard dollar aan financiële schade.

Lees meer »

Desastreuze gevolgen door 'Welkom2020'

Door een samenloop van omstandigheden was de beveiliging van IT-systemen en servers bij de gemeente 'Hof van Twente' niet op orde. Audits die werden uitgevoerd door externe bedrijven leverden geen signalen op dat er iets mis was met de beveiliging. Een recente penetratietest (ethische hack test) zag een zwak wachtwoord over het hoofd, waardoor de daders het netwerk van de gemeenten konden binnendringen. Maar er waren meerdere beveiligingszaken die niet goed waren geregeld.

Lees meer »

"Het is vrijwel zeker minimaal 1200 servers geïnfecteerd"

De gevolgen van de kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server zijn groot voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Het NCSC constateert dat er als gevolg van deze kwetsbaarheden data wordt gestolen, malware wordt geplaatst, achterdeurtjes worden ingebouwd en mailboxen worden aangeboden op de zwarte markt. Via de Microsoft Exchange server kunnen kwaadwillenden mogelijk ook in andere systemen komen.

Lees meer »

"Het wordt steeds groter en is veelkoppig"

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over de explosieve toename van cybercriminaliteit in 2020. Internetoplichting, identiteitsfraude en het aantal verdachten van cyberdelicten stegen afgelopen jaar enorm. Om burgers en organisaties beter te beschermen tegen cybercriminelen, moeten ze weerbaarder worden gemaakt. Ook moet er ingezet worden op intensieve opsporing en vervolging van daders.

Lees meer »