Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Gepubliceerd op 15 februari 2022 om 15:00

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Dat schrijven de zes initiatiefnemers in een gezamenlijk persbericht. Dat zijn het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), Connect2Trust, Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), SURFcert, Ams-IX en AbuseIO.

Niet mogen delen dreigingsinformatie

Het niet mogen delen van dreigingsinformatie met Nederlandse bedrijven en organisaties is al geruime tijd een doorn in het oog van zowel de politiek als het bedrijfsleven. De Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) vormt een belangrijk obstakel. Deze wet bepaalt namelijk dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) dergelijke informatie alleen mogen delen met bedrijven die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur. Dan moet je denken aan energieleveranciers, leveranciers van nutsvoorzieningen, internetproviders, telecombedrijven en financiële instellingen als banken. De rest van het bedrijfsleven vist achter het net.

In plaats van met de handen in het haar te zitten, is men druk bezig om deze onwenselijke situatie te veranderen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkte afgelopen jaar aan een wetsvoorstel om informatie over cyberaanvallen en andere digitale dreigingen ook te delen met niet-vitale bedrijven en organisaties. Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus nam het voortouw om een Landelijk Dekkend Stelsel (LDS) op te zetten om de informatie-uitwisseling tussen de overheid, het bedrijfsleven en vitale sector te vereenvoudigen. En het DTC lanceerde een pilot om dreigingsinformatie op brede schaal te delen.

Eigen alarmeringssysteem

Ook vanuit het bedrijfsleven zijn er allerlei initiatieven gaande om informatie over digitale aanvallen breder te delen en cybersecurity op te krikken. Zo zijn er plannen voor een soort van cybersecuritytoets -de officiële benaming is IT-verklaring– in het leven te roepen. Een bedrijf dat geld wil lenen, moet aan bepaalde minimale veiligheidseisen voldoen. Op deze manier toont de onderneming aan dat het zijn best doet om zich te weren tegen gijzelsoftware, DDoS-aanvallen en andere cyberdreigingen.

In september 2021 kondigden de zes initiatiefnemers van het Nederlands Security Meldpunt aan dat ze aan een eigen alarmsysteem werkten om andere partijen te waarschuwen voor hackers. Het is niet zo dat de bedenkers geen vertrouwen hadden in de politiek om het probleem op te lossen. Ze vonden echter dat het te lang duurde. Daarnaast vreesden ze voor juridische obstakels. “De overheid zal altijd juridische beperkingen hebben die een particulier initiatief niet heeft. En het is ook begrijpelijk dat er informatie is die de overheid voor zichzelf wil houden. Dus je zult uiteindelijk altijd twee systemen hebben”, aldus de initiatiefnemers.

Nieuwe waarschuwingssysteem

Sinds gisteren is het Nederlands Security Meldpunt officieel. Alle bedrijven en organisaties in Nederland die dreigingsinformatie via het nieuwe waarschuwingssysteem willen ontvangen, konden zich sinds gisteren aanmelden. Chris van ’t Hof, directeur bij DIVD, is blij met het initiatief. “Met de meeste van de aangesloten organisaties delen we al lijsten met IP adressen en gevonden kwetsbaarheden, elk voor hun eigen achterban om onze meldingen door te zetten. Met het Security Meldpunt wordt duidelijk wie welke achterban kan bedienen en kunnen we organisaties in Nederland beter helpen hun kwetsbaarheden te fixen. Dergelijke privaat-publieke samenwerking is volgens mij uniek in de wereld”, zo vertelt hij.

Raymond Bierens van schakelorganisatie Connect2Trust sluit zich daarbij aan. “Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is cruciaal om informatie snel en eenduidig te kunnen delen. Om te voorkomen dat bedrijven niet meer weten waar ze informatie vandaan moeten halen om dit vervolgens dubbel of helemaal niet te ontvangen, is centrale distributie binnen en buiten het Landelijk Dekkend Stelsel noodzakelijk.”

Het meldpunt maakt gebruik van het Cleannetworks platform van NBIP en het ThreatMatcher Intelligence platform van Connect2Trust voor het delen van de informatie. De initiatiefnemers hebben de ambitie om in de nabije toekomst verder te groeien. Partijen als CyberVeilig Nederland, FERM (Rotterdamse haven) en het DTC moeten dan ook dreigingsinformatie delen met hun achterban.

Frank Breedijk van het DIVD benadrukt dat het Nederlands Security Meldpunt vanaf de allereerste dag een landelijke dekking heeft. “We leveren informatie over daadwerkelijk kwetsbare systemen niet alleen aan partijen die zich actief registreren, maar ook ongevraagd naar organisaties die dit nog niet hebben gedaan.” Hij roept organisaties dan ook op om zich zo snel mogelijk aan te melden bij het meldpunt.

Het Nederlands Security Meldpunt Officieel Van Start
PDF – 61,8 KB 145 downloads

Bron: securitymeldpunt.nl, vpngids.nl

Meer info over cybercrime 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

2022: De zes belangrijkste vooruitzichten op een rij

Terwijl de securitywereld vooral bezig is met Log4Shell, richten experts hun blik ook vast op 2022. Ook in dat jaar – zeker aan de start – hebben we ongetwijfeld nog met het Log4j-drama te maken, maar dat is zeker niet de enige belangrijke dreiging in het vooruitzicht. Experts verwachten dat de markt zich volgend jaar verder professionaliseert en dat dreigingen nog groter worden. Cybercrime experts analyseerde hun voorspellingen en zet de zes belangrijkste vooruitzichten op een rij.

Lees meer »

Ransomware jaaroverzicht 2021

Ransomware zorgde in 2021 voor lege kaasschappen, naar huis gestuurd personeel en grote hoeveelheden gestolen persoonsgegevens. Ook in 2021 werden Nederlandse bedrijven, onderwijsinstellingen en andere organisaties geregeld het slachtoffer van ransomware. Een terugblik op een jaar vol ransomware-aanvallen. Daarnaast nemen we de grootste ransomware-aanvallen in het buitenland onder de loep, alsmede gebruikte aanvalsmethodes en reacties op de dreiging van ransomware.

Lees meer »

De grootste digitale gevaren en uitdagingen voor 2022

Cybersecurity is nog nooit zo vaak en uitgebreid in het nieuws geweest als afgelopen jaar. De verwachting is dat dit de komende jaren zeker niet minder zal worden. Diverse cybersecurity-experts van VMware geven daarom aan wat volgens hen komend jaar belangrijke ontwikkelingen zullen zijn op dit gebied.

Lees meer »

Tien grootste datalekken van 2021

2021 gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest roerige jaren ooit op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het ene datalek was nog maar net achter de rug of het volgende lek diende zich alweer aan. Afgelopen jaar werden tal van bedrijven hiermee geconfronteerd.

Lees meer »

2021 heeft organisaties noodgedwongen bewust gemaakt

December is traditiegetrouw de maand waarin we reflecteren en vooruitkijken. Het afgelopen jaar was een rollercoaster voor iedereen die zich bezighoudt met IT-beveiliging. 2021 gaat dan ook de boeken in als het jaar van de security wake-up call. Het jaar waarin hybride werken het nieuwe normaal is geworden en waarin de transformatie naar een cloud-first beleid versneld is ingevoerd. Onze nieuwe realiteit van hybride werken heeft een grote impact gehad op het beveiligingsbeleid van bedrijven.

Lees meer »

2021 record jaar Zeroday kwetsbaarheden

Geregeld brengen softwareleveranciers beveiligingsupdates uit voor zeroday lekken en 2021 was wat dat betreft een recordjaar. Niet eerder lag het aantal ontdekte zerodays zo hoog en moesten met name Apple, Google en Microsoft in actie komen. In dit artikel een terugblik op de zeroday lekken van 2021 en achterliggende ontwikkelingen.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 51-2021

Internationale it-dienstverlener Inetum getroffen door ransomware, ransomware aanvallen op onderwijs mogen niet lonen en AvosLocker ransomware herstart in veilige modus om beveiligingstools te omzeilen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 189 week 51-2021

Cybercriminelen weer super actief en creatief tijdens de Omikron lockdown, 21 jarige deed “voor de fun” een DDoS aanval op mijnoverheid en Nederlandse drugs export via het darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 189.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 51-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Nederlandse drugs export via het darkweb

Het darkweb, het versleutelde gedeelte van het internet, staat vooral bekend als toegangspoort voor online drugshandel. Sinds de komst van Silk Road in 2011, een soort webwinkel voor onder andere drugs, hebben tientallen vergelijkbare marktplaatsen de revue gepasseerd. De belofte was telkens weer hetzelfde: de mogelijkheid tot anonieme handel in illegale goederen en diensten zoals drugs, illegale medicijnen en computervirussen. Die vlieger gaat alleen niet altijd op, want politie en justitie weten toch vaak in te grijpen. Maar er is nog een wereld te winnen, want er zijn ook een aantal blinde vlekken.

Lees meer »