Neem de controle terug over je privacy zoek met DuckDuckGo!

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 07:00

Online anoniem blijven: het is niet makkelijk. Veel websites gebruiken je online activiteit nu eenmaal om hun producten en diensten aan je te verkopen. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk Facebook en Google, maar daarnaast zijn er talloze andere bedrijven die je online geschiedenis gebruiken om zichzelf te promoten.

Gerichte reclame lijkt misschien handig wanneer je (online) aan het winkelen bent. Het is echter ook ontzettend vermoeiend om iets dat je ooit via Google hebt opgezocht, weken later nog steeds op iedere website terug te zien.

Met 'DuckDuckGo' zou dit verleden tijd zijn. Je zoekgeschiedenis zou niet langer bewaard worden en ook van gerichte advertenties zou geen sprake zijn. De gestroomlijnde zoekmachine biedt de gebruikers de privacy die ze zo hard nodig hebben. Maar is deze zoekmachine inderdaad zo anoniem als deze beweert te zijn? Of zijn er misschien andere privacy problemen waar je jezelf zorgen om moet maken? Blijf lezen: in dit artikel vertellen we je alles wat je over DuckDuckGo moet weten!

Wat is DuckDuckGo?

Zoekmachine DuckDuckGo geeft de prioriteit aan de privacy van de gebruiker. Een van de grootste pluspunten van deze privacy gerichte-zoekmachine is dat de zoekresultaten voor elke gebruiker hetzelfde zijn. Mensen die de zoekmachine gebruiken krijgen alleen advertenties te zien die betrekking hebben op hetgeen waar ze op dat moment naar zoeken. Dit in tegenstelling tot websites zoals Google of Facebook, die informatie verzamelen om je resultaten en advertenties te laten zien die betrekking hebben op je online activiteit en zoekgeschiedenis.

DuckDuckGo, opgericht in 2008, bestaat uit een klein team van 98 medewerkers verspreid over de hele wereld. Volgens de website krijgt de zoekmachine momenteel 1,9 miljard zoekopdrachten per maand. De financiering? Die komt uit een combinatie van donaties en advertentie inkomsten – advertenties gebaseerd op je zoekopdracht, niet op zoekgeschiedenis en online profiel.

Wie is de eigenaar van DuckDuckGo?

DuckDuckGo is in 2008 ontwikkeld door Gabriel Weinberg. In eerste instantie werd DuckDuckGo gelanceerd uit nieuwsgierigheid: Gabriel wilde kijken of hij de resultaten op zoekopdrachten van Google zou kunnen verbeteren. DuckDuckGo is een vennootschap onder toezicht van investeerders en het hoofdkantoor is gevestigd in Pennsylvania.

In eerste instantie financierde Gabriel het bedrijf zelf, totdat zowel Angel investors als Union Square Ventures het bedrijf in 2011 besloten te steunen. Hoewel de zoekmachine samenwerkingsverbanden heeft met een aantal grote online bedrijven zoals Bing, Wikipedia en Yahoo, deelt het haar gebruiksinformatie niet met deze bedrijven; dit zou in strijd zijn met het eigen beleid.

Wat is het verschil tussen DuckDuckGo en Google?

Het belangrijkste verschil tussen DuckDuckGo en Google is dat DuckDuckGo jouw online activiteit niet bijhoudt wanneer het de zoekresultaten weergeeft. Daarnaast heeft DuckDuckGo ook een snelkoppelingsfunctie genaamd !bangs, waar je zoekopdrachten direct op andere websites zoals Amazon, Twitter of Wikipedia uit kunt voeren. Je kunt ook je eigen, aangepaste !bangs gebruiken voor websites die je regelmatig bezoekt.

Zoeken via DuckDuckGo toont je geen Google producten en slaat je IP-adres niet op. De kaart functionaliteiten worden via Apple Maps geleverd. Daarnaast levert DuckDuckGo ook “Zero-click Info”, wat gebruikers helpt om de informatie die ze zoeken direct te vinden, zonder op allerlei links te hoeven klikken.

Minder spam, meer veiligheid

DuckDuckGo probeert de onnodige informatie die de Google zoekresultaten over lijkt te nemen, inclusief advertenties en spam, zoveel mogelijk te verwijderen. De enige bronnen die je bij DuckDuckGo vindt, zijn websites waarvan zowel de titels als de metabeschrijvingen daadwerkelijk door mensen geschreven zijn en niet door computers. Officiële sites worden bovenaan de zoekresultaten geplaatst en als dusdanig gelabeld, zodat je ze makkelijker en sneller kunt vinden.

In een poging om spam te bestrijden, werkt DuckDuckGo samen met Parked Domain Project om het web te doorzoeken en spam uit de zoekresultaten te verwijderen. Veel van deze spam websites zijn nog steeds opgenomen in de Google zoekresultaten; maar bij DuckDuckGo zul je ze niet tegenkomen. Waar Google namelijk op hun algoritmen vertrouwt om spam te bestrijden, gebruikt DuckDuckGo liever mensen om spam handmatig uit hun zoekresultaten te verwijderen.

Moet ik DuckDuckGo gaan gebruiken?

Ben je op zoek naar een alternatief voor Google, dat vergelijkbare zoekresultaten levert zonder de agressieve tracking? Dan is DuckDuckGo een uitstekende keuze. Daarnaast is de optie om de gezochte informatie direct te zien (zonder eerst door te hoeven klikken naar een specifieke website) ontzettend handig. Zeker wanneer je snel antwoord wilt. De interface van DuckDuckGo geeft de informatie die je zoekt op een gebruiksvriendelijke manier weer: grote tekst en klikbare gebieden, en hierdoor veel makkelijker te gebruiken.

Als je Google al jaren gebruikt omdat je er vanuit ging dat het de enige optie was, wil je DuckDuckGo zeker wel een kans geven. Je zou het zomaar eens fijner kunnen vinden. Niet alleen is het fijn om iets online op te kunnen zoeken zonder direct getraceerd te worden; maar ook het gebrek aan advertenties is een echte verademing. Daarnaast is het een welkome verandering om even een stapje weg te doen van alle Google services. De handigheid van de DuckDuckGo lay-out voor Zero-click info zou je zomaar eens kunnen verbazen.

De nadelen van DuckDuckGo

Het gebruik van DuckDuckGo komt met een paar beperkingen: zeker in vergelijking met Google. Eén van deze beperkingen is het feit dat het Apple Maps en Yelp-recensies gebruikt voor de lokale resultaten. Dit levert je slechts een fractie van de gegevens op die je normaliter met Google zou vinden; zeker wanneer je informatie of recensies over een lokaal bedrijf zoekt. Het aantal Yelp-recensies is nu eenmaal veel lager dan het aantal recensies op Google. Dit maakt het lastiger om de gegevens die DuckDuckGo aanbiedt bij het kiezen van een bedrijf op basis van recensies, te vertrouwen.

Een ander nadeel van het gebruik van DuckDuckGo is dat het een lager crawlbudget heeft dan Google. Dit betekent dat je zoekresultaten waarschijnlijk minder uitgebreid zijn dan wanneer je dezelfde zoekopdracht op Google invoert. Een aantal geavanceerde functies die je misloopt bij het gebruik van DuckDuckGo zijn de secties “Mensen zoeken ook” en “Gerelateerde zoekopdrachten”, zoals je die op Google krijgt. Ook de realtime tracking functie van Google Maps ontbreekt.

Hoewel het gegeven dat je online gedrag gevolgd wordt eng kan zijn, komt het ook met een aantal voordelen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat een zoekmachine makkelijker in kan schatten waar je naar op zoek bent. Het gebruik van Google bespaart je dan ook gegarandeerd tijd. De balans tussen privacy en gemak zal opnieuw gevonden moeten worden: veel mensen gebruiken dan ook een combinatie van beide zoekmachines als oplossing.

Hoe beschermt DuckDuckGo je privacy?

Zoekmachines zoals Google en Bing slaan jouw zoekgeschiedenis op hun servers op. DuckDuckGo doet dit niet. Het gebruik van andere, minder anonieme zoekmachines, betekent vaak dat je informatie op de servers van deze zoekmachines wordt opgeslagen. Deze informatie omvat de zoektermen die je gebruikt, de websites waarop je hebt geklikt en de datum en tijd waarop je de zoekopdracht hebt uitgevoerd. Ook gegevens als je IP-adres en welk besturingssysteem en welke browser je gebruikt worden opgeslagen. Dit is stiekem best wat informatie. Informatie die kan worden ingezet op de manier waarop het bedrijf besluit dit te doen.

De voornaamste reden voor veel mensen om DuckDuckGo te gebruiken is dan ook het feit dat de privacy van de gebruiker op deze manier beschermd wordt. Gegevens worden niet opgeslagen, en DuckDuckGo gebruikt verschillende manieren om persoonlijke gegevens te beschermen. We hebben de belangrijkste manieren hieronder op een rijtje gezet. Wil je meer informatie? Bekijk dan de privacy pagina van DuckDuckGo.

Geen opgeslagen zoekgeschiedenis

In tegenstelling tot andere zoekmachines, slaat DuckDuckGo je zoekgeschiedenis niet op. Dit betekent dat niemand toegang heeft tot je eerdere zoekopdrachten. Het kan daarentegen wél zo zijn dat je browser de bezochte pagina’s opslaat. Dit betekent dat je zoekgeschiedenis, hoewel privé en beschermd via DuckDuckGo, nog steeds beschikbaar kan zijn via je browserinstellingen.

Natuurlijk heeft ook je internetprovider toegang tot je IP-adres en zoekgeschiedenis; tenzij je in een VPN investeert om jezelf optimaal te beschermen tijdens het online browsen.

Geen trackers van derden

Een andere manier waarop DuckDuckGo je privacy probeert te beschermen is door het blokkeren van advertentie trackers. Deze trackers zijn de reden waarom je bepaalde advertenties ziet nadat je via Google of Bing een zoekopdracht hebt uitgevoerd. Deze trackers verzamelen informatie over jouw online gedrag via je browsegeschiedenis.

De meeste mensen zijn erg op hun hoede voor trackers van derden: deze kunnen namelijk actief zijn op een website zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Deze trackers verzamelen je informatie, en proberen je vervolgens bepaalde acties uit te laten voeren. Het kopen van een product of het aanmelden voor een dienst bijvoorbeeld. Het gebruik van DuckDuckGo in combinatie met een betrouwbare VPN is één van de beste manieren om dit soort ‘trackers van derden’ te vermijden.

Geen profielen

De meeste zoekmachines maken op basis van jouw online gedrag een profiel aan. Hierin staat bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis, je leeftijd, je geslacht, je IP-adres en je browser cookies. Dit betekent dat jouw online identiteit gekoppeld kan worden aan de sites die je bezoekt en de zoekopdrachten die je op deze zoekmachines uitvoert. In tegenstelling tot deze zoekmachines maakt DuckDuckGo dit soort profielen niet aan, wat je weer wat extra privacy geeft.

Gecodeerde zoekgegevens

In tegenstelling tot de concurrenten, stuurt DuckDuckGo je automatisch naar de HTTPS-versie van iedere website die jij aanklikt in de zoekresultaten. Ook dit geeft je weer net dat beetje extra veiligheid tijdens het online browsen.

Ongefilterde resultaten

Wanneer je een zoekmachine vaker gebruikt, kan het zijn dat je op een gegeven moment steeds weer dezelfde informatie voorbij ziet komen. Dit komt omdat het algoritme achter deze zoekmachine je de gegevens geeft waarvan het denkt dat je ze wilt zien; en niet de gegevens die anderen bijvoorbeeld zien wanneer ze dezelfde zoekopdracht uitvoeren. Dit filter zorgt ervoor dat je bepaalde informatie misloopt.

DuckDuckGo slaat geen informatie op die de resultatenpagina zou kunnen beïnvloeden. Met andere woorden: je krijgt dezelfde zoekresultaten als ieder ander die op dezelfde term zoekt.

DuckDuckGo veilig gebruiken

DuckDuckGo is één van de meest veilige zoekmachines die je online kunt gebruiken. Omdat het bedrijf zo toegewijd is aan de privacy van haar gebruikers, raden we iedereen deze zoekmachine aan wanneer zij online op zoek gaan.

Mocht je twijfelen aan de betrouwbaarheid van DuckDuckGo, of mocht je je online privacy nóg beter willen beschermen, dan kun je altijd investeren in een VPN-provider. Een VPN verandert je IP-adres en versleutelt je online gegevens waardoor je online ineens een stuk anoniemer wordt. Het voordeel van het gebruik van een VPN met DuckDuckGo, is de combinatie van de privacybescherming van de zoekmachine, en de mogelijkheid om alle online content te ontgrendelen met de VPN.

Nog niet zeker? Een andere reden waarom het gebruik van een VPN ontzettend handig kan zijn, is dat het je ook buiten het bereik van een zoekmachine beschermt. Hoewel de DuckDuckGo-website je privacy beschermt, ben je nog altijd onderworpen aan het beleid van iedere andere website die je bezoekt wanneer je de zoekmachine verlaat. Een VPN zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens en privacy veel veiliger zijn. Zolang je er zelf niet voor kiest om informatie bloot te geven, door bijvoorbeeld in te loggen of tracking cookies te laten plaatsen, zullen noch de websites die je bezoekt, noch je intetnetprovider weten wat jij op internet doet.

Conclusie: privacybescherming, tegen een prijs

Het vinden van de balans tussen gemak en privacy is een voortdurende strijd voor veel zoekmachinegebruikers. Gebruik je Google voor de uitgebreide resultaten en extra functies? Of toch liever DuckDuckGo vanwege de privacy die het je biedt? Voor veel mensen wordt het uiteindelijk een combinatie van beide.

Hoewel de organische zoekresultaten voor zoekopdrachten voor beide websites vergelijkbaar zullen zijn, zijn het de extra functies die uiteindelijk het verschil maken. Van realtime verkeersupdates, tot meer specifieke lokale resultaten en extra resultaten functies.

DuckDuckGo doet veel dingen goed: vooral als het om privacy en het beschermen van gegevens gaat. Google heeft daarentegen de extra functies, én een groter crawl budget. Welke zoekmachine het beste bij jou past, hangt helemaal af van wat je op dat moment prioriteit geeft.

Wat zijn DuckDuckGo-handigheidjes?

  • Bangs

    Uniek voor DuckDuckGo zijn de zogeheten 'bangs'. Een bang (spreek uit: beng) is Engelse spreektaal voor uitroepteken, en in het geval van DuckDuckGo is het ook een toevoeging die je kunt gebruiken bij je zoekwoorden om direct te zoeken op een bepaalde manier, of op een bepaalde website.

    Voorbeelden: als je in de zoekbalk !youtube of !yt toevoegt aan je opdracht, zoek je direct op YouTube. Als je in plaats daarvan !wikipedia, !we, !wi of zelfs alleen !w erbij zet, zoek je meteen op Wikipedia. Inmiddels zijn er duizenden bangs. Een lijst (en een eigen zoekfunctie) vind je hier: https://duckduckgo.com/bang#bangs-list.
     
  • Aanhalingstekens, mintekens, AND / OR en haakjes

    Je kunt bij het zoeken ook bepaalde toevoegingen doen die vergelijkbaar zijn met die in Google. Zo zoek je door iets achter een minteken te zetten naar pagina's waar een specifieke term niet op voorkomt.

    Door woorden tussen '' te zetten speur je naar pagina's waar precies die woordcombinatie op voorkomt (bijvoorbeeld ''phishing belastingdienst'').

    Als twee woorden beide moeten voorkomen, maar niet per se direct na elkaar, zet je er AND tussen. Moet één van de twee voorkomen, gebruik dan OR tussen de twee termen.

    Ook een combinatie met OR en AND is mogelijk, waarbij je dan het beste haakjes kunt gebruiken. Zoek je naar pagina's met Den Bosch, maar wil je rekening houden met beide gangbare schrijfwijzen van de naam van deze gemeente (Den Bosch en 's-Hertogenbosch), dan kun je invoeren: (den OR 's) AND (bosch OR hertogenbosch).
     
  • Zoeken op een site

    Je kunt ook alleen zoekresultaten van een bepaalde site laten weergeven. Hiervoor voeg je 'site:' toe aan je zoekopdracht, direct gevolgd door de betreffende url (zonder www). Bijvoorbeeld: darkweb vuurwapen site:cybercrimeinfo.nl. Je kunt ook op meerdere sites tegelijk zoeken door een komma toe te voegen, gevolgd door een andere url: darkweb vuurwapen site:cybercrimeinfo.nl, politie.nl.
     
  • Sorteren op land en datum

    Direct bovenaan de lijst met zoekresultaten vind je de mogelijkheid om deze te filteren op regio (dat wil zeggen: per land) en op datum (laatste dag, week, maand of jaar).

Hoe kan ik nu al met DuckDuckGo aan de slag?

DuckDuckGo is te vinden via deze voor de hand liggende url: duckduckgo.com

Je kunt hier ook sneller naartoe door in je adresbalk te typen: ddg.gg (ddg.com was al bezet).

De dienst is er ook als app: ga naar Google Play, zoek op duckduckgo en installeer 'm. Je krijgt dan ook de keuze of je deze meteen als standaardbrowser wil instellen. Je kunt er ook voor kiezen om dat opeen later moment te doen.

Bron: radar.avrotros.nl, vpngids.nl

Meer actueel nieuws