Hacks van Lapsus$

Gepubliceerd op 25 maart 2022 om 11:26

Cybersecurity-onderzoekers van Microsoft en Nvidia hebben de recente hacks van Lapsus$ op deze bedrijven herleid naar een tiener in Oxford. De zestienjarige zou nog bij zijn moeder wonen, maar wel het mastermind achter de aanvallen zijn. Dit meldt Bloomberg.

De onderzoekers herleidden enkele grote hacks afgelopen maanden naar de tiener met behulp van forensische aanwijzingen binnen de bedrijven. Ook gingen ze af op openbare informatie, zoals informatie op social media.

In totaal heeft de onderzoeksgroep zeven unieke accounts binnen Lapsus$ geïdentificeerd. Naast de tiener in Engeland, wordt een tiener uit Brazilië in verband gebracht met de hackersgroep. Autoriteiten hebben deze tieners nog niet beschuldigd.

Human hacking

In eerste instantie dachten de cybersecurity-onderzoekers dat een groot deel van de hacks van Lapsus$ geautomatiseerd waren. De tiener bleek echter handmatig te werk te gaan. Hij is simpelweg erg bekwaam en snel.

Slachtoffer Website Land
Okta.com LAPSUS$ okta.com USA
MS LAPSUS$ azure.microsoft.com USA
LGE.com LAPSUS$ lge.com South Korea
SAMSUNG LAPSUS$ www.samsung.com South Korea
NVIDIA LAPSUS$ nvidia.com USA
Localiza LAPSUS$ localiza.com Brazil
SIC LAPSUS$ sic.pt Portugal
Claro LAPSUS$ www.claro.com Mexico
Ministério da Saúde LAPSUS$ www.gov.br Brazil

Lapsus$ staat verder bekend om zijn brutaliteit. De hackers maken hun slachtoffers bijvoorbeeld online belachelijk wanneer ze source codes of interne documenten lekken. Ze gaan zelfs zo ver dat ze Zoom-calls tussen medewerkers van de getroffen bedrijven binnenvallen.

Online is de tiener bekend onder de aliassen ‘White’ en ‘breachbase’. Zijn echte identiteit is echter niet goed beschermd gebleven. Twee van de onderzoekers stelden dat de hele Lapsus$ groep operationele beveiliging mist. Cybersecurity-bedrijven kunnen zo erg gemakkelijk persoonlijke informatie van de leden achterhalen.

Sporen niet verborgen

Microsoft schrijft in een blogpost: “In tegenstelling tot de meeste hackersgroepen die verborgen blijven, lijkt DEV-0537 zijn sporen niet te verbergen”. DEV-0537 is hierbij de benaming die Microsoft aan Lapsus$ heeft gegeven. Microsoft verklaart verder dat de groep “zelfs hun aanvallen op social media aankondigen of reclame maken voor hun intentie om inloggegevens van werknemers van de doelorganisatie te kopen”.

Persoonlijke informatie van de tiener uit Oxford was bovendien online te vinden. Andere hackers hebben onder andere zijn adres en informatie over zijn ouders gelekt. Bloomberg heeft op basis van deze informatie de moeder van de hacker opgespoord voor een interview.

Gesprek met de moeder

De vrouw vertelde zelf niet op de hoogte te zijn van de beschuldigingen aan het adres van haar kind. Ze was wel erg verontrust over het feit dat er video’s en foto’s van haar huis en het huis van de vader van haar zoon rondgaan op het internet.

Ze bevestigde dat de vermeende hacker bij haar woonde. Ook zou haar kind door anderen lastiggevallen worden thuis. Veel andere gelekte details kon ze echter niet bevestigen of ontkennen. Ook weigerde ze in te gaan op een formeel interview of op een interview met haar kind. Ze zal eerst contact opnemen met de politie.

Officiële instanties, namelijk de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk, de Thames Valley Police in Oxford en de FBI in de Verenigde Staten, weigerden te reageren.

Vader wist van niets

De vader van de tiener zei tegen de BBC dat hij van niets wist. "Ik had hier tot voor kort nog nooit van gehoord. Hij heeft het nooit over hacken gehad, maar hij is erg goed met computers en brengt er veel tijd op door. Ik dacht altijd dat hij spelletjes aan het spelen was."

Hij zegt dat de familie er nu alles aan zal doen om de jongen van zijn computer weg te houden. De moeder van de jongeman wenste geen commentaar te geven.

Lapsus$ met vakantie

Na de hack op authenticatiesoftwarebedrijf Okta eerder deze week, suggereerde Lapsus$ dat de groep even pauze houdt. Op Telegram zegt een lid: “Enkele van onze leden hebben vakantie tot 30/3/2022. We kunnen een tijd stil zijn. Dankjewel voor het begrip. We zullen zo snel mogelijk dingen proberen te lekken”.

Bron: microsoft.com, bloomberg.com, vpngids.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Meer cybercrime nieuws