Kritische vragen in 2de kamer over veiligheid vitale infrastructuur

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 22:21

Zijn Nederlandse bedrijven voorbereid op grootschalige cyberaanvallen vanuit Rusland? En in hoeverre zijn kleinere bedrijven voldoende beschermd tegen Russische hackers? Het zijn enkele vragen die de Tweede Kamerfractie van de VVD heeft over de digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven in ons land (pdf onderaan het artikel).

Cyberaanval energieleverancier

Aanleiding voor de vragen is de cyberaanval op een Oekraïense energieleverancier. Een ‘militair hackteam’, vermoedelijk leden van Russische hackersgroep 'Sandworm', probeerden het stroomnetwerk uit te schakelen om zo de Russische troepen te helpen. De aanval werd afgeslagen door cybersecurityexperts, de energieleverancier en het stroomnetwerk liepen geen schade op.

De daders gebruikten bij de aanval een nieuwe variant van Industroyer, genaamd 'Industroyer2'. Eind 2016 liet deze malware zijn gezicht voor het eerst zien. Toen slaagden hackers erin om het Oekraïense stroomnetwerk plat te leggen. Een groot deel van hoofdstad Kiev zat toen een uur lang in het donker.

Om de cyberaanval nog effectiever te maken, gebruikte Sandworm naast 'Industroyer2' nog een tweede malwareprogramma: 'CaddyWiper'. Deze moest alle gegevens wissen op de systemen van de energieleverancier. Het doel daarvan was om het opstarten van het energienetwerk te vertragen. Wellicht wilden de daders op deze manier tevens hun digitale sporen wissen.

Welke veiligheidsmaatregelen

Rajkowski informeert bij minister Yeşilgöz-Zegerius wat er klopt van de berichten over de cyberaanval op het Oekraïense energienetwerk. De VVD-politica vraagt of bij het ministerie bekend is welke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om het hoofd te bieden tegen Industroyer, en of er hiervoor al stappen zijn ondernomen.

De VVD’er is tevens benieuwd of Industroyer is gebruikt bij cyberaanvallen op Nederlandse organisaties. “Zo ja, waar is deze malware gebruikt? Zo nee, verwacht u cyberaanvallen met de malware ‘Industroyer’ op Nederlandse organisaties in de nabije toekomst?”

Rajkowski maakt zich zorgen over de vitale infrastructuur in ons land. Ze vraagt aan de minister of leveranciers van nutsvoorzieningen, telecombedrijven en andere vitale aanbieders in ‘verhoogde paraatheid’ zijn gebracht om een directe aanval met Industroyer af te wenden. Ze informeert of er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne grootschalige cyberaanvallen door Russische hackers zijn uitgevoerd op vitale bedrijven.

Kans grootschalige Russische cyberaanval

Verder heeft het liberale Tweede Kamerlid nog enkele vragen over het reguliere Nederlandse bedrijfsleven. Zo moet minister Yeşilgöz-Zegerius een inschatting geven over de kans dat er op korte termijn een grootschalige Russische cyberaanval plaatsvindt in ons land.

“In hoeverre worden Nederlandse bedrijven voorbereid op grootschalige Russische cyberaanvallen door de Rijksoverheid?”, zo vraagt Rajkowski zich af. Tot slot wil ze weten in hoeverre kleinere Nederlandse bedrijven beschermd zijn tegen cyberaanvallen vanuit Rusland.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne houdt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de situatie nauwlettend in de gaten. Eind maart constateerde de instantie dat er nog geen digitale aanvallen vanuit Rusland op ons land waren uitgevoerd. Tegelijkertijd gaf het NCSC een waarschuwing af: “De situatie kan morgen anders zijn; we sluiten aanvallen en eventuele gevolgen daarvan op Nederland niet uit.” Het advies om waakzaam te zijn voor Russische cyberaanvallen is sindsdien niet veranderd.

Vragen van het lid Rajkowski (VVD) aan de Minister van Justitie en Veiligheid
PDF – 38,2 KB 148 downloads

Bron: bnr.nl, tweedekamer.nl, vpngids.nl

‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

Lees meer »

Spoofcalls en robocalls vaak gebruikte ingrediënten bij cybercriminelen

Cybercrime komt steeds vaker voor. In plaats van ouderwets een bank te overvallen, hebben criminelen tegenwoordig allerlei manieren om online je geld af te troggelen. Je kent phishing en WhatsApp-fraude waarschijnlijk al. Maar je moet tegenwoordig ook goed opletten wie jou precies belt. Is het echt de Belastingdienst of jouw telecomprovider? Of probeert iemand je via de telefoon op te lichten? In dit artikel leggen we je uit wat 'spoofcalls' en 'robocalls' zijn, waarom ze veel schade kunnen opleveren en hoe je je er tegen kunt wapenen.

Lees meer »

Cybercriminelen misbruiken slimme apparaten in cyberoorlog

DDoS-aanvallen, waarbij hackers websites uit de lucht halen, zijn een belangrijk Russisch wapen in de oorlog tegen Oekraïne. Deze aanvallen verlopen vaak via een verzameling van honderdduizenden tot miljoenen kwetsbare slimme apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals beveiligingscamera’s, slimme deurbellen en netwerk harde schijven. En ook die van jou kunnen misbruikt worden voor dat soort doeleinden. “Dit zou genoeg moeten zijn voor consumenten om zich af te vragen: ‘wat kan ik doen?’ Dit moet je namelijk niet willen”, zegt Dave Maasland, CEO van cyberbeveiligingsbedrijf ESET-Nederland.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 17-2022

Hackersgroep Stormous hackt Coca Cola, kamervragen over ransomware-aanval op gemeente Buren en Onyx ransomware vernietigt bestanden in plaats van ze te versleutelen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 207 week 17-2022

Je naam, adres en telefoonnummer op straat? Dit kunnen hackers met die persoonsgegevens, cybercriminele kartels richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken en de evolutie van WhatsApp fraude. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 207.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 3 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Deze week spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Pim Takkenberg (directeur cyber security Northwave), Sanne Maasakkers (security specialist Nationaal Cyber Security Centrum) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). De drie deskundigen gaan in op het onderwerp 'digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller.' Door te weten hoe een aanvaller werkt, kun je je als bedrijf en burger beter verdedigen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat doet een ethisch hacker? Waarom zou je als bedrijf met ethisch hackers in zee gaan? En welke maatregelen kunnen bedrijven treffen om het hackers - en dus ook de ethisch hackers - moeilijk te maken? 

Lees meer »

AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

Lees meer »

De evolutie van WhatsApp fraude

Bij Whatsapp-fraude benaderen criminelen slachtoffers via WhatsApp en doen zij zich voor als een familielid in geldnood. Bellen naar het betreffende nummer ontmaskert de oplichter al snel, maar wat als deze straks kan opnemen met een perfect nagemaakte stem?

Lees meer »