Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 3 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 08:00

Deze week spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Pim Takkenberg (directeur cyber security Northwave), Sanne Maasakkers (security specialist Nationaal Cyber Security Centrum) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). De drie deskundigen gaan in op het onderwerp 'digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller.' Door te weten hoe een aanvaller werkt, kun je je als bedrijf en burger beter verdedigen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat doet een ethisch hacker? Waarom zou je als bedrijf met ethisch hackers in zee gaan? En welke maatregelen kunnen bedrijven treffen om het hackers - en dus ook de ethisch hackers - moeilijk te maken? 

Wat is ethisch hacken?

Tot voorkort was Maasakkers zelf ethisch hacker. Wat ze deed? 'Een ethisch hacker zoekt kwetsbaarheden in systemen van organisaties om ze te rapporteren, zodat bedrijven het kunnen oplossen voordat het kwaadaardige binnenkomt.' Inmiddels gebruikt ze de opgedane kennis van haar vorige rol om vitale bedrijven over cyber security te informeren en te adviseren.

Maasland gaat in op het belang om ethisch hackers in huis te halen: 'Bedrijven willen zich graag verdedigen, alleen weten ze vaak nog niet waar te beginnen. Kom te weten hoe een aanvaller te werk gaat, dan weet je ook waar je je tegen moet verdedigen. Als je weet hoe een inbreker je huis inkomt, dan kun je je daartegen beschermen.'

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week stond verslaggever Suzanne Blonk op de stoep bij ethisch hacker Daan Keuper (security specialist Computest). Zie hoe eenvoudig het is om bedrijfssystemen te hacken, en krijg tips hoe hackers buiten de deur te houden.

Tips hoe met ethisch hackers om te gaan

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week deelt Maasland zes tips over waar je als bedrijf rekening mee moet houden bij  cybertesten. Van het helder krijgen waarom je je als bedrijf door een ethisch hacker wil laten testen tot het inplannen van tijd om met de bevindingen uit de cybertest aan de slag te gaan. Bekijk de aflevering voor alle praktische tips.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 3, 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Cyberweerbaarheid verhogen op 'automatiserings- en control systemen' met de 'Security Checker'

Een publiek-privaat samenwerkingsverband introduceerde afgelopen maandag de 'Security Check Procesautomatisering'. Dit is een interactieve zelfscan die is ontwikkeld om Nederlandse organisaties met ICS-SCADA systemen handvatten te bieden in het weerbaarder maken van deze systemen. Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer »

2 juli 2021: '721' grootste ransomware aanvallen ooit

Duizenden bedrijven in minstens zeventien landen zijn het afgelopen weekend getroffen door een massale aanval met gijzelsoftware. Het gaat om een van de grootste ransomware-aanvallen ooit. Ook een aantal Nederlandse bedrijven is getroffen. Ze worden door de politie benaderd.

Lees meer »

Gebruik je Facebook, verwijder dan deze 9 malafide apps

In de Google Play Store zijn meerdere malafide apps ontdekt die in staat zijn om Facebook-gebruikersnamen, wachtwoorden én sessiecookies te onderscheppen, en wel op zo'n manier dat gebruikers niks doorhebben. Het gaat om apps die gezamenlijk meer dan 5,8 miljoen keer zijn gedownload. Hoe werkt deze malware, en om welke apps gaat het? Dat lees je hier.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 26-2021

Nederlandse bedrijven getroffen door ransomware-aanval via Kaseya-software, Coop sluit achthonderd supermarkten in Zweden na aanval en cybercrimegroep Trickbot gekoppeld aan nieuwe Diavol-ransomware. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Wereldwijde ransomware aanval: hackers ontsleutelen voor $50 miljoen

Vrijdag 2 juli werden bedrijven wereldwijd getroffen door een ransomware-aanval. De aanvallers claimen meer dan een miljoen computers te hebben versleuteld en eisen 70 miljoen dollar voor een generieke decryptietool waarmee alle slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. De exacte aanvalsvector was eerst nog onbekend, maar alles wees al snel naar het programma VSA van softwarebedrijf Kaseya. Managed serviceproviders (MSP's) gebruiken deze software om de systemen van hun klanten op afstand te beheren. In dit artikel geeft 'Security' een overzicht van de aanval en de laatste ontwikkelingen. Het artikel zal dan ook steeds worden bijgewerkt.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 165 week 26-2021

Phishing meest voorkomende start cyberincident bij middelgrote en kleine bedrijven, is er $5K betaald voor de dataset van 700 miljoen Linkedin gebruikers en kwetsbaarheden bij ziekenhuizen en GGD. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 165.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 26-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »