MFA Bommetje

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 15:00

Zoals u wellicht weet, staat MFA voor “Multi Factor Authenticatie”. Dit betekent dat als u inlogt op bijvoorbeeld de omgeving van Microsoft er naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog een code (die bijvoorbeeld op uw telefoon wordt gegenereerd) moet worden ingevuld, of dat u een inlogpoging moet goedkeuren via een app op uw smartphone. Dit laatste gebruiken de meeste gebruikers als ze MFA hebben ingesteld voor hun Microsoft account.

Gestolen inloggegevens

Het gebeurt helaas regelmatig dat gebruikersnamen en wachtwoorden in handen vallen van hackers. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een gebruiker een phishingmail heeft ontvangen en dat de gebruiker vervolgens op een nagemaakte website (welke vaak nauwelijks te onderscheiden is van de echte website) zijn of haar inloggegevens heeft achtergelaten.

MFA Bombing

Omdat tegenwoordig gelukkig veel gebruikers gebruikmaken van MFA, zijn hackers vaak niet in staat om toegang te krijgen tot accounts van gebruikers waarvan zij de inloggegevens in handen hebben gekregen. Echter hebben de hackers daar iets op gevonden: “MFA Bombing”.

Bij “MFA Bombing” logt een hacker op verschillende momenten in met de gestolen inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Dit zorgt ervoor dat gebruikers op willekeurige momenten meldingen op hun telefoon krijgen dat een inlogsessie goedgekeurd moet worden. Het blijkt dat als mensen een dergelijke melding krijgen (zonder dat men weet of dit een legitieme inlogpoging is), men heel vaak klikt op “goedkeuren”, met als gevolg dat ondanks dat MFA is ingesteld, hackers alsnog toegang krijgen tot allerlei vertrouwelijke informatie.

CEO-fraude

Misschien denkt u nu: “Maar wat als een hacker toegang heeft tot mijn mailbox of Microsoft omgeving? Bij mij valt toch niets te halen?” Helaas blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Een hacker kan forse schade aan uw eigen organisatie toebrengen, maar ook aan uw relaties (zoals leveranciers of klanten).

We komen op onze servicedesk met regelmaat situaties tegen dat er vanuit gehackte mailboxen e-mailverkeer plaatsvindt. Namens de organisatie van de gehackte mailbox worden dan bijvoorbeeld facturen verstuurd met andere rekeningnummers. Hiervan worden relaties van de gehackte organisatie vervolgens de dupe. En omdat het mailverkeer echt bij de gehackte organisatie vandaan komt, is deze vorm van phishing (CEO-fraude) bijzonder lastig te herkennen.

Conclusie

Bovenstaande is slechts één voorbeeld van de impact van een gehackt Microsoft account. Er zijn nog veel meer andere voorbeelden te geven. U wilt hier echt geen slachtoffer van worden. Informeer daarom vandaag nog uw medewerkers en leg ze uit dat ze echt alleen op “goedkeuren” klikken in de Microsoft Authenticator (of andere) app als ze er zeker van zijn dat het om een legitieme aanmelding gaat. En bij twijfel, kies dan altijd voor “weigeren”!

Daarbij is het goed om te weten dat:

  • Als u één keer teveel op “weigeren” heeft gedrukt er niets aan de hand is. U logt gewoon opnieuw in en u krijgt dan alsnog de melding om goed te keuren.
  • Als u één keer teveel op “goedkeuren” heeft gedrukt u een hacker toegang geeft tot uw omgeving, waarvan de gevolgen en schade groot kunnen zijn!

Bron: Rijk Prosman

Meer actueel nieuws

Koninklijke Reesink: waarschijnlijk gaat het om miljoenen euro’s

De Nederlandse landbouwdistributeur 'Royal Reesink' is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Het Apeldoornse bedrijf, dat in 10 landen vestigingen heeft en in 2019 een omzet had van bijna 1 miljard euro, lag sinds begin juni plat. Zeventig procent van de 35 aangesloten bedrijven werd geraakt door de digitale aanval. 

Lees meer »

'Elke 7,5 seconden verschijnt er een nieuwe malware Android-app'

Deze week heeft G Data CyberDefense weer zijn jaarlijkse mobile malware analyse uitgebracht. Hieruit blijkt dat er opnieuw een negatief record is aan Android-malware. Het afgelopen jaar identificeerden experts maar liefst 4.18 miljoen nieuwe schadelijke Android-malware apps. Vorig jaar was er ook al een record te melden en lag de hoeveelheid op 4.12 miljoen.

Lees meer »

De Belastingdienst "Uw openstaande schuld is na meerdere herinneringen niet voldaan"

Momenteel komen er veel vragen binnen bij Cybercrimeinfo.nl over het betalen van belastingschuld, de meeste berichten beginnen met "Uw openstaande schuld is na meerdere herinneringen niet voldaan", zo begint een phishing bericht meestal dat recentelijk uit naam van de Belastingdienst werd verstuurd en het is niet de enige. De afgelopen weken ontving de fiscus veel meer meldingen van phishing dan normaal. Het gaat zowel om e-mails als sms'jes, phishing en smishing dus.

Lees meer »

Ethical Hacker PH-CybSec: "Mijn meest dankbare Hack"

Etisch hacker PH-SybSec antwoord meestal met een knipoog en een brede lach, als iemand aan hem vraagt: “Wat doe jij nu eigenlijk precies voor werk?” Eigenlijk ben ik een “legale crimineel!” Ik denk als een boef, maar met het doel om mensen en bedrijven te helpen hun computerbeveiliging te verbeteren. Hacken is per definitie illegaal, mits je vooraf duidelijke toestemming hebt om een hack uit te voeren en is overeengekomen wat er wel en niet bij het onderzoek hoort. Dat heet White-Hat hacken.

Lees meer »

700 aangiften per week "In eerste vier maanden 2020 al meer dan geheel 2019"

De afgelopen maanden is het aantal meldingen en slachtoffers van 'hulpvraagoplichting' sterk toegenomen. Vooral sinds we sociale media als gevolg van de corona-lockdown veel intensiever gebruiken om met vrienden en familie in contact te blijven, slaan oplichters grootschalig toe. De Fraudehelpdesk heeft in de eerste vier maanden van 2020 al meer meldingen over hulpvraagoplichting ontvangen dan in heel 2019. Sinds het eind april mogelijk werd om online aangifte te doen van 'vriend-in-noodoplichting', is het aantal aangiften toegenomen van 300 naar 700 per week. Nederlandse banken hebben in de lockdown-maanden maart, april en mei van dit jaar ruwweg drie keer zoveel meldingen van oplichting via sociale media ontvangen als in de laatste drie maanden van 2019. In mei ontvingen de banken naar schatting zo’n 70 meldingen per dag.

Lees meer »