25-jarige man aangehouden voor bankhelpdesk fraude

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 15:00

Na een aantal maanden onderzoek te hebben gedaan naar bankhelpdesk fraude is op dinsdag 22 februari 2022 een 25-jarige verdachte aangehouden.

Het cyberteam van politie Zeeland-West-Brabant deed sinds december 2021 onderzoek naar geldstromen en andere digitale gegevens nadat (in ieder geval) vijf benadeelden aangifte deden. Hierbij kwam een verdachte in beeld. Deze man is woonachtig in Assen. Hij is dinsdagochtend in Groningen aangehouden door de politie. De woning waar hij verbleef, en een woning in Assen, werden doorzocht door de politie. Dit gebeurde onder leiding van een rechter-commissaris. Tijdens die doorzoekingen zijn verschillende goederen, waaronder gegevensdragers, in beslag genomen.

De komende dagen wordt de verdachte gehoord door rechercheurs. Aan het eind van de week wordt de verdachte voor de rechter-commissaris geleid. Die bepaalt of de verdachte langer vast moet blijven zitten.

Wees alert op slinkse praatjes

Een bankhelpdesk fraudeur gaat als volgt te werk: Slachtoffers worden telefonisch benaderd met de mededeling dat er verdachte transacties plaatsvinden op hun bankrekeningen. De nep-bankmedewerker vertelt hen dat er direct actie moet worden ondernomen. Door middel van slinkse oplichtingstrucjes worden zij bewogen om hun privé-gegevens aan de zogenaamde helpdesk medewerker te geven. Dit kan gebeuren omdat de slachtoffers het programma ‘Anydesk’ op hun computer moeten downloaden. Via Anydesk krijgt een oplichter toegang tot de computer van zijn slachtoffers. De nep-bankhelpdesk medewerker sluist vervolgens het geld van de slachtoffers door naar ‘beveiligde bankrekeningen’. In werkelijkheid wordt het geld doorgesluisd naar een rekening waar de verdachte bij kan. Op die manier komt de fraudeur in het bezit van het geld van de benadeelde.

Let goed op als u benaderd wordt door een zogenaamde bankmedewerker. Echte bankmedewerkers vragen namelijk nooit om programma’s te downloaden, of om uw pincode aan hen te geven. Trap hier dus niet in! De meeste mensen die door dit soort oplichters benaderd worden betreffen oudere mensen. Ons advies is dan ook om oudere mensen in uw omgeving te waarschuwen voor dit soort praktijken. Wanneer u een telefoontje niet vertrouwt is het zaak om direct op te hangen en eventueel uw bank zelf te benaderen en door te geven wat u overkomen is.

De ABC-methode is onlangs gelanceerd door de politie. Door een simpel ezelsbruggetje kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van computercriminaliteit.

Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd

Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze handig in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over hun slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een instantie, uw dochter of zoon of een andere zogenaamde bekende die u vertrouwt. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van spoed. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk!

U kunt de kans verkleinen dat u slachtoffer wordt. Hanteer dan de ABC-regels.

A = alert blijven

•           Te mooi om waar te zijn, is niet oké

•           Blijf op de hoogte

•           Klik nooit zomaar op een link

B = beveilig jezelf

•           Blijf up-to-date met updates op uw apparaat

•           Gebruik sterke wachtwoorden

•           Gebruik actuele anti-virus programma’s

•           Maak offline back-up’s

C = check altijd

•           Vertrouw je het niet, verbreek direct het contact

•           Controleer de contactgegevens van de afzender op een vertrouwde website van bijvoorbeeld uw bank.

Aangifte doen

Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden van cybercrime. Doe dan altijd aangifte bij de politie! Daarvoor belt u 0900-8844. U kunt ook aangifte doen van helpdesk fraude op de politie website www.politie.nl.

Als er genoeg bewijs is, kunnen we daders van cybercrime opsporen en vervolgen. Als we niet direct een onderzoek kunnen starten, is uw aangifte nog steeds heel belangrijk. We verzamelen en analyseren informatie uit aangiftes altijd. Dit helpt ons om cybercriminaliteit beter te bestrijden.

Bron: politie.nl

Meer info over bankhelpdesk fraude 

Bekijk alle vormen en begrippen

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

 

Meer info over ABC en downloads

Meer bankhelpdesk fraude nieuws

Via overlijdensadvertenties in kranten werden recent weduwen en weduwnaars benaderd

De politie heeft dinsdag 19 april een 27-jarige man uit Den Bosch aangehouden op verdenking van het plegen van bankhelpdeskfraude. De politie kwam de man op het spoor omdat in Limburg een aantal hoogbejaarde personen aangifte deden nadat zij slachtoffer werden van iemand die zich voor deed als een medewerker van de bank. De man wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij zaken in onder andere Valkenburg en Brunssum en in verschillende andere provincies in het land.

Lees meer »

Van 26,2 miljoen schade naar 47,6 miljoen schade voor bankhelpdeskfraude

Banken treffen steeds meer maatregelen om fraude met gestolen bankpassen en phishing aan te pakken. Cybercriminelen gaan echter steeds geraffineerder te werk en slagen er steeds beter in om slachtoffers te overtuigen zelf geld naar hun bankrekening over te maken. Zodoende is de totale schade als gevolg van bankhelpdeskfraude in 2021 gestegen naar 47,6 miljoen euro.

Lees meer »

Zo voorkom je bankhelpdeskfraude

Fraude door nepbankmedewerkers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is van 2020 tot 2021 bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. De politie, banken en telecombedrijven doen er alles aan om bankhelpdeskfraude aan te pakken. Maar hoe kun jij het zelf herkennen en wat moet je dan doen?

Lees meer »

Gezochte personen bankhelpdesk fraude