Onderzoek cyberaanval op satellietinternet

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 07:00

Meerdere Westerse inlichtingendiensten onderzoeken een cyberaanval die het satellietinternet van Viasat in Oekraïne offline heeft gehaald tijdens het begin van de Russische invasie. Een deel van de verbindingen werkt nog altijd niet.

Sabotage van het satellietinternet

Analisten van de Amerikaanse, de Oekraïense en de Franse inlichtingendiensten zijn aan het onderzoeken of Rusland iets te maken had met de sabotage van het satellietinternet in Oekraïne. Dat werd tijdens de nacht van 24 februari door hackers platgelegd, juist toen Rusland het land binnenviel. 

De gevolgen van de aanval worden nog altijd onderzocht, maar volgens een woordvoerder van het bedrijf Viasat, de eigenaar van het getroffen netwerk, zijn tientallen duizenden klanten in Europa en Oekraïne geraakt. De hackers schakelden modems van het bedrijf uit en twee weken later zijn ze nog niet allemaal online.

Viasat aannemer Amerikaanse defensie

Het Westen hecht opvallend veel belang aan deze specifieke cyberaanval omdat Viasat ook als aannemer werkt voor de Amerikaanse defensie en zijn bondgenoten. Viasat wordt ook gebruikt door de Oekraïense politie en legerdiensten.

Viasat stelt in een verklaring dat de modems offline werden gehaald door een 'gerichte aanval van buitenaf', maar heeft nog niet in detail uitgelegd wat het daarmee bedoelt of hoe het dat te weten is gekomen. Een woordvoerder van het bedrijf zei tegen Reuters dat het er alles aan doet om de dienst terug operationeel te krijgen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan 'kritieke infrastructuur en humanitaire bijstand'.

Dat blijkt bijzonder moeilijk omdat de modems volledig onbruikbaar zijn gemaakt. Volgens Viasat moeten de apparaten individueel door technici geherprogrammeerd worden. Sommige modems moeten zelfs volledig vervangen worden. 

Kremlin ontkend cyberaanvallen

De Russische ambassade in Washington heeft tot nu toe nog geen commentaar gegeven. Het Kremlin heeft al vaker ontkend dat het cyberaanvallen uitvoert. Toch is er sterk bewijs dat het land, samen met bondgenoot Wit-Rusland, regelmatig cyberaanvallen uitvoert op Oekraïne en de rest van de Westerse wereld. Zo werd Oekraïne in februari bijvoorbeeld al aangevallen voordat de oorlog begon met behulp van een botnet dat deels uit Nederland werd aangestuurd. Dat gebeurde waarschijnlijk door de Russische inlichtingendienst, de GRU.

Ook in januari was er al bewijs dat Rusland destructieve malware gebruikte om computers digitaal te slopen. Het ging toen over verschillende Oekraïense overheidsinstanties.

Maar de aanvallen gaan zelfs nog verder terug. In oktober en november stuurde de VS in het geheim personeel naar Oekraïne om het land te verdedigen tegen Russische cyberaanvallen. Er waren toen geruchten dat Rusland een grootschalige cyberaanval zou uitvoeren wanneer het Oekraïne zou binnenvallen. Door de hulp van de Amerikanen zou die aanval zijn verijdeld. 

Bron: reuters.com, rtlnieuws.nl

Cybercrime nieuwsbrief 182 week 43-2021

150 aanhoudingen in operatie 'Dark HunTor’, cybercriminelen worden steeds slimmer in hun aanvallen en profiteren van malware-as-a-service-tools die beschikbaar zijn op het darkweb en we zoeken voortdurend nieuwe manieren om onrust bij beheerders van illegale marktplaatsen, verkopers en kopers te creëren. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 182. Nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 43-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

"70% van de wifi wachtwoorden gehackt"

Een onderzoeker heeft 70% van de wifi wachtwoorden in een woonwijk in Tel Aviv weten te hacken door middel van 'war-driving'. Tijdens zijn autoritjes zocht hij naar kwetsbaarheden in de wifinetwerken van bewoners.

Lees meer »

Hypes die worden uitgebuit

Cybercriminelen profiteren van hypes zoals Pokémon en momenteel Squid Game om malware in omloop te brengen. Vorige week werd bekend dat er malware was gevonden in de Google Play Store, vermomd als een Squid Game wallpaper-app. Dit is niet de eerste keer; oplichters maken vaker gebruik van de populariteit van virale hits om schadelijk bestanden over te dragen.

Lees meer »

Het onderzoek roept vragen op over de beveiliging van 100 vitale bedrijven en organisaties

'Zembla' en de 'Internet Cleanup Foundation' deden onderzoek naar e-mailbeveiliging bij 100 vitale bedrijven en organisaties. Hieruit zou blijken dat 43 van hen “hun e-mail onvoldoende (hebben) beschermd tegen cybercriminaliteit, zoals phishing, spoofing en ransomware”. Als je het onderzoek van Zembla nader inziet gaat het niet om bescherming tegen al deze vormen van cybercriminaliteit, maar om bescherming tegen spoofing.

Lees meer »

150 aanhoudingen in operatie 'Dark HunTor'

Handhavingsinstanties uit diverse landen hebben bij een internationale actie tegen illegale handel op het darkweb 150 verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders. Verder namen de politiediensten ruim 26,7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag, net als 234 kilo drugs en 45 vuurwapens. Dat alles gebeurde onder de noemer operatie 'Dark HunTOR'.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 42-2021

Vermoedelijke Chinese hackers achter aanvallen op tien Israëlische ziekenhuizen, Check Point meldt 66 procent toename cyberaanvallen in België en Evil Corp heeft een nieuwe ransomware 'Macaw Locker'. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »