Anonymous gaat door, FCK PTN

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 15:00

Sinds hackersgroep 'Anonymous' drie weken geleden een cyberoorlog tegen Rusland startte, claimt de groep al tientallen Russische overheden en bedrijven te hebben gehackt. Onder meer de sites van de geheime dienst FSB en Russische tv-zenders werden gehackt.

Anonymous verklaart ‘cyberoorlog’ aan Rusland

Anonymous verklaarde rond het begin van de Russische invasie in Oekraïne de cyberoorlog aan Rusland. Sindsdien beweert de groep dat het prominente Russische overheidswebsites, nieuwswebsites en bedrijven heeft gehackt. Anonymous hackte onder andere de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor en zette ruim 360.000 bestanden van die instantie online.

Anonymous beweert ook de Russische inlichtingendienst FSB te hebben gehackt. Dat is de opvolger van de geheime dienst van de Sovjet Unie, de KGB. Ook Moscow.ru, het Analytisch Centrum voor de regering en het Ministerie van Sport moesten eraan geloven. 

Beweringen kloppen

Volgens Jeremiah Fowler, mede-oprichter van Security Discovery, bleken veel van de beweringen van de groep te kloppen. Hij zegt dat Anonymous 'is doorgedrongen tot enkele zeer waardevolle doelwitten, bestanden en databases in Rusland'. Volgens Fowler is een groot aantal databases gecompromitteerd. Daarbij veranderen hackers massaal de namen van folders naar 'Putin_stop_this_war' en vergelijkbare berichten.

Alle belangrijke bestanden in de databases worden verwijderd en emailadressen en andere gevoelige gegevens worden publiekelijk gemaakt.

De groep hackte ook de websites van oliegigant Gazprom, nieuwswebsite RT en het Russische ruimteagentschap Roscosmos.

Vorige week beweerde Anonymous de Russische staatszenders Russia 24, Channel One en Moscow 24 te hebben gehackt. Het collectief zond daarop beelden uit van de oorlog in Oekraïne. Veel Russische burgers krijgen hun nieuws alleen van de Russische televisie en zijn niet op de hoogte van de oorlog, die door Rusland een 'speciale militaire operatie' wordt genoemd.

Anonymous heeft ook privégesprekken naar buiten gebracht tussen Vladimir Poetin en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu. Daarin zouden plannen worden geschetst om Oekraïense bossen te kappen en te verkopen. 

Cyberaanvallen

Behalve hacks zijn er ook tal van DDoS-aanvallen op Rusland uitgevoerd. Daarbij wordt de server van een website overspoeld met verkeer, waardoor die tijdelijk niet meer werkt. Volgens Fowler is Anonymous vaak betrokken bij de DDoS-aanvallen. Daarbij baseert hij zich op de tijdlijn van de hacks, die hij vergelijkt met het tijdstip van de beweringen van de groep. 

Op YourAnonNews, een Twitter-account dat met de groep wordt geassocieerd, werd onder andere beweerd dat Russische televisiezenders waren gehackt. Volgens Fowler lijkt dat ook te kloppen: "Mijn partner bij Security Discovery, Bob Diachenko, heeft zo'n gehackte video-feed gefilmd." De video-feed werd vervangen door een pro-Oekraïense video in het Russisch. Een aantal van de gehackte instanties en bedrijven geeft ook openlijk toe dat zij aangevallen zijn.

Volgens Fowler zet Anonymous zich bij deze campagnes meer in voor de 'zaak' dan voor zijn eigen 'reputatie'. "Van wat ik zag in deze databases, was het punt vooral om een anti-oorlogboodschap te sturen dan te zeggen 'hé, weet je, Anonymous nr. 21, groep vijf, deed dit'. Het ging meer om het eindresultaat."

Bron: cnbc.com, infosecurity-magazine.com, infosecurity-magazine.com, rtlnieuws.nl

Meer info over cyberoorlog 

Help mee en stop het verspreiden van desinformatie van het Russische regime!

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Cybercrime nieuwsbrief 183 week 44/45-2021

‘Pig butchering scam’ wereldwijd in opmars ook in Nederland reeds slachtoffers, toename in agressiviteit en brutaliteit van ransomware cybercriminelen en waarom wijzen de vingers al snel naar Rusland bij cyberaanvallen, hoe zit dat eigenlijk? Dit en meer lees je in nieuwsbrief 183.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 44/45-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 44-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Toename in agressiviteit en brutaliteit van ransomware cybercriminelen

Ransomware groeperingen worden steeds agressiever en brutaler. Dit blijkt uit het meest recente Threat Report van ESET. Het report met betrekking tot het tweede trimester van 2021 geeft inzicht in het huidige dreigingslandschap naar aanleiding van observaties en belicht onder andere de trends die gezien worden in het ransomware dreigingslandschap.

Lees meer »

"De aandacht voor cybersecurity is de afgelopen jaren toegenomen, maar nog niet op het gewenste niveau"

De samenleving digitaliseert in hoog tempo. Dat biedt mogelijkheden voor burgers en bedrijven, maar brengt ook risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk dat het midden- en kleinbedrijf (MKB), en in het bijzonder bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, hun cybersecurity goed op orde heeft. Dat is nog niet overal het geval. Dat schrijft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer »