De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Zeroday kwetsbaarheid in 'Secure Mobile Access apparaat'?!

Gepubliceerd op 2 februari 2021 om 22:46

SonicWall Secure Mobile Access

De afgelopen jaren gingen steeds meer mensen thuiswerken. Door de coronapandemie is dit in een stroomversnelling geraakt. Vanuit huis werken brengt echter risico’s met zich mee. Op de werkvloer zijn tal van maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken, maar hoe zit dat thuis? Zorg dat u geen slachtoffer wordt van cybercriminelen en verzeker u en uw medewerkers van een goed beveiligd netwerk met de oplossingen van SonicWall.

SonicWall bevestigt Zero-Day-kwetsbaarheid!

Netwerkbeveiliger 'SonicWall' waarschuwt voor een actief aangevallen zeroday lek in de SMA 100 series gateway (SMA 200, SMA 210, SMA 400, SMA 410, SMA 500v). Een beveiligingsupdate is nog niet beschikbaar.

De kwetsbaarheid raakt zowel fysieke als virtuele SMA-appliances met firmware versie 10.x. Eerdere firmware versies zijn niet kwetsbaar. Wereldwijd zouden duizenden apparaten risico lopen op aanvallen.

Zeroday lekken

De SMA 100 is een gateway waarmee medewerkers vanaf allerlei willekeurige apparaten op afstand toegang tot de netwerken en cloud omgevingen van hun organisatie kunnen krijgen. SonicWall biedt allerlei oplossingen voor het beveiligen van netwerken. Eind januari liet het security bedrijf weten dat de interne systemen doelwit van een aanval waren geworden waarbij mogelijk één of meerdere zeroday lekken in de eigen SonicWall-producten zijn gebruikt.

Ontdekking

Het onderzoek dat volgde stelde dat het mogelijk om een zeroday in de SMA 100 ging, maar vorige week maakte SonicWall nog bekend dat de aanwezigheid van een dergelijke kwetsbaarheid in de gateway nog altijd niet was bevestigd.

Security bedrijf NCC Group meldde dit weekend via Twitter dat het mogelijk het betreffende zeroday lek in de 'SMA 100' had ontdekt. Details werden vervolgens naar SonicWall gestuurd.

Tweestapsverificatie, resetten en downgraden

Daarop laat de netwerkbeveiliger via de eigen website weten dat er inderdaad een zeroday lek in de gateway-oplossing aanwezig is.

Later vandaag wordt er een beveiligingsupdate verwacht. In de tussentijd wordt aangeraden om multifactorauthenticatie in te schakelen en de wachtwoorden van gebruikers te resetten. Een andere oplossing die wordt aangeraden is het downgraden naar een eerdere firmware versie.

Urgent Update
PDF – 66,3 KB 185 downloads

Bron: sonicwall.com, security.nl

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Cybercrime verdrievoudigd sinds 2019 blijkt uit de misdaadcijfers van 2022

Klassieke vormen van misdaad stegen in 2022 met zo’n 7 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het aandeel cybercriminaliteit steeg nog harder: in vergelijking met 2019 lag het aantal meldingen van online oplichting en fraude drie keer zo hoog. Dat laat zien dat de stijging blijvend is. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van afgelopen jaar.

Lees meer »

Cybercriminelen beginnen ChatGPT te gebruiken

Eind november 2022 bracht OpenAI 'ChatGPT' uit. De nieuwe interface voor het 'Large Language Model (LLM)', die meteen veel belangstelling wekte voor AI en de potentiële toepassingen ervan. ChatGPT droeg echter ook bij aan het moderne cyber dreigingslandschap, omdat al snel duidelijk werd dat het genereren van code minder vaardige cybercriminelen kon helpen bij het eenvoudig uitvoeren van cyberaanvallen.

Lees meer »

“We moeten de taken in cyberspace verdelen”

Als het in de gemeente fout gaat op het vlak van cybersecurity en persoonsgegevens op straat belanden, kijken we direct de burgemeester aan. Eigenlijk is het vreemd dat we de verantwoordelijkheid voor de digitale veiligheid van de gemeente bij de burgemeester neerleggen. Het is beter om de taken en verantwoordelijkheden in cyberspace op strategisch niveau te verdelen.

Lees meer »

«   »