Zeroday kwetsbaarheid in 'Secure Mobile Access apparaat'?!

Gepubliceerd op 2 februari 2021 om 22:46

SonicWall Secure Mobile Access

De afgelopen jaren gingen steeds meer mensen thuiswerken. Door de coronapandemie is dit in een stroomversnelling geraakt. Vanuit huis werken brengt echter risico’s met zich mee. Op de werkvloer zijn tal van maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken, maar hoe zit dat thuis? Zorg dat u geen slachtoffer wordt van cybercriminelen en verzeker u en uw medewerkers van een goed beveiligd netwerk met de oplossingen van SonicWall.

SonicWall bevestigt Zero-Day-kwetsbaarheid!

Netwerkbeveiliger 'SonicWall' waarschuwt voor een actief aangevallen zeroday lek in de SMA 100 series gateway (SMA 200, SMA 210, SMA 400, SMA 410, SMA 500v). Een beveiligingsupdate is nog niet beschikbaar.

De kwetsbaarheid raakt zowel fysieke als virtuele SMA-appliances met firmware versie 10.x. Eerdere firmware versies zijn niet kwetsbaar. Wereldwijd zouden duizenden apparaten risico lopen op aanvallen.

Zeroday lekken

De SMA 100 is een gateway waarmee medewerkers vanaf allerlei willekeurige apparaten op afstand toegang tot de netwerken en cloud omgevingen van hun organisatie kunnen krijgen. SonicWall biedt allerlei oplossingen voor het beveiligen van netwerken. Eind januari liet het security bedrijf weten dat de interne systemen doelwit van een aanval waren geworden waarbij mogelijk één of meerdere zeroday lekken in de eigen SonicWall-producten zijn gebruikt.

Ontdekking

Het onderzoek dat volgde stelde dat het mogelijk om een zeroday in de SMA 100 ging, maar vorige week maakte SonicWall nog bekend dat de aanwezigheid van een dergelijke kwetsbaarheid in de gateway nog altijd niet was bevestigd.

Security bedrijf NCC Group meldde dit weekend via Twitter dat het mogelijk het betreffende zeroday lek in de 'SMA 100' had ontdekt. Details werden vervolgens naar SonicWall gestuurd.

Tweestapsverificatie, resetten en downgraden

Daarop laat de netwerkbeveiliger via de eigen website weten dat er inderdaad een zeroday lek in de gateway-oplossing aanwezig is.

Later vandaag wordt er een beveiligingsupdate verwacht. In de tussentijd wordt aangeraden om multifactorauthenticatie in te schakelen en de wachtwoorden van gebruikers te resetten. Een andere oplossing die wordt aangeraden is het downgraden naar een eerdere firmware versie.

Urgent Update
PDF – 66,3 KB 336 downloads

Bron: sonicwall.com, security.nl

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Meer reguliere cybercrime onderzoeken in 2019 door Nederlandse politie

De politie heeft vorig jaar veel meer reguliere cybercrime-onderzoeken uitgevoerd dan als doel was gesteld. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het doel was 310 reguliere onderzoeken naar cybercrime. Dat werden er 381. Het gaat hierbij om onderzoeken op regionaal niveau. In 2018 ging het nog om 299 gerealiseerde onderzoeken, terwijl het doel 310 onderzoeken was.

Lees meer »

Nieuwe bluetooth-aanval gevaarlijk voor smartphones en laptops

Smartphones, laptops, koptelefoons en andere apparaten die van bluetooth gebruikmaken zijn kwetsbaar voor een nieuwe aanval waardoor een aanvaller zonder interactie van het slachtoffer verbinding met zijn of haar apparaat kan maken. De aanval wordt BIAS genoemd, wat staat voor 'Bluetooth Impersonation AttackS', en is ontwikkeld door onderzoekers van École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Lees meer »

Online gamers aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen

In de afgelopen maanden hebben Nederlanders zich in de quarantaineperiode massaal gestort op het oppakken van oude hobby’s in en rondom het huis: van koken tot het spelen van traditionele (bord)spellen en ander vermaak. Een groot deel van de Nederlanders heeft er echter voor gekozen zich te storten op een virtuele ontsnapping aan de werkelijkheid: online gamen.

Lees meer »

Help! Ik ben opgelicht !!

De politie neemt elke dag aangiften op van veel zaken als vernieling, diefstal of mishandeling en oplichting. Bij oplichting wordt op een slinkse manier het vertrouwen gewonnen van veel mensen "we zien als politie dat er op deze manier veel geld wordt overgemaakt naar oplichters. Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van sociale media zoals Facebook, Instagram en Snapchat. En ook handelen we bijna allemaal wel via Marktplaats of E-bay. Bij al deze online activiteiten laten we (meestal onbewust) informatie achter, die bruikbaar is voor oplichters. Hieronder enkele voorbeelden." aldus de politie

Lees meer »

FBI bereikte op 12 maart '5 miljoen aangiftes'

In 20 jaar tijd heeft de FBI maar liefst 5 miljoen aangiftes ontvangen van Amerikanen die het slachtoffer zijn van cybercrime. Als de Amerikaanse veiligheidsdienst iets heeft geleerd in deze periode, is dat de online omgeving continu verandert en dat cybercriminelen met de tijd meegaan. Nu het coronavirus de gemoederen bezighoudt, maken hackers overuren.

Lees meer »