Gebruik Darkweb "Europa nam de derde plaats in"

Gepubliceerd op 8 februari 2020 om 11:00
Gebruik Darkweb "Europa nam de derde plaats in"

Meer en meer Amerikanen gebruiken het Darkweb / Darknet

Bijna een derde van de Noord-Amerikanen bezocht het Darkweb dagelijks in 2019

Ondanks de overwegend negatieve bijbetekenis van het Darkweb, heeft nieuw onderzoek van PreciseSecurity.com aangetoond dat meer dan 30 procent van de Noord-Amerikanen het in 2019 regelmatig gebruikte.

Vorig jaar begonnen steeds meer mensen het Darkweb te gebruiken als een manier om hun online activiteiten verborgen te houden voor overheden en telecombedrijven.

Het Darkweb zelf bestaat uit websites op internet die niet te vinden zijn via traditionele zoekmachines. In plaats daarvan moeten gebruikers vertrouwen op specifieke software zoals de Tor-browser, configuraties of autorisatie voor toegang tot deze sites.

  • Het Darkweb vertegenwoordigt slechts een fractie van de rest van het internet (meer weten?)
  • Er zijn meer dan 1500 ringwachtwoorden gevonden op het darkweb
  • BBC News lanceert Tor mirror-site

 

Uit de 2019-enquête van PreciseSecurity.com blijkt dat Noord-Amerika de leidende regio is als het gaat om dagelijks gebruik van het Darkweb. De bevindingen van het bedrijf onthulden dat 26 procent van de Noord-Amerikanen toegaf het Darkweb dagelijks te gebruiken, terwijl nog eens zeven procent er minstens één keer per week toegang toe had.

Darkweb gebruik

Noord-Amerikanen hebben misschien de eerste plaats ingenomen op het gebied van Darkweb-gebruik, maar Latijns-Amerika liep niet ver achter op de tweede plaats op de lijst van PreciseSecurity.com met 21 procent van de respondenten, die zeiden dat ze dagelijks het Deepnet bezoeken, terwijl dertien procent zei dat ze dit wekelijks deden. Europa nam de derde plaats in, waarbij 17 procent van de burgers dagelijks gebruik maakte van het Darkweb en 11 procent meer toegang had tot ten minste eenmaal per week.

Uit het onderzoek van 2019 bleek dat online anonimiteit verreweg de meest voorkomende reden voor gebruikers was om toegang te krijgen tot Darkweb. Bijna 40 procent van de respondenten gebruikte het in het afgelopen jaar om anoniem online te blijven en 26 procent zei dat het het gebruikte om content op te halen die niet beschikbaar was op hun locatie, ondanks het feit dat het gebruik van een VPN veel eenvoudiger zou zijn.

Bijna 25 procent van de Noord-Amerikanen gebruikte het Darkweb om hun privacy van buitenlandse overheden te waarborgen en nog eens 38 procent gebruikte het om hun privacy tegen internetbedrijven te beschermen.

Van de ondervraagden die geen Tor gebruiken of geen toegang hebben tot het Darkweb, gaf bijna 50 procent van de respondenten wereldwijd aan dat ze dat niet deden omdat ze niet wisten, terwijl 45 procent zei dat ze daar geen reden voor hadden.

Bron: techradar