Ontstaan Darkweb


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


The Onion Router is met goede bedoelingen ontwikkeld door de informaticus 'Roger Dingledine', in opdracht van de Amerikaanse marine en de militaire onderzoeksdivisie 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA). Het primaire doel van TOR is om de interne communicatie van Amerikaanse militairen te beveiligen. Door de online anonimiteit die het Darkweb te bieden heeft, is het duistere plekje langzaam maar zeker een walhalla voor criminelen geworden. In 2004 worden voor het TOR-netwerk zogenoemde 'hidden services' (verborgen diensten) ontwikkeld. Deze hidden services zijn websites waar verschillende goederen en diensten op worden aangeboden. URL’s eindigen dan niet met .nl of .com, maar met .onion.

Sinds het ontstaan van deze hidden services zijn er al aardig wat websites met een duister randje uit de lucht gehaald. De bekendste hidden service is de online zwarte markt Silk Road. Silk Road is jarenlang een illegale marktplaats voor drugs en verdovende middelen geweest. Onder gebruikers had de site een betrouwbaar imago: wanneer er iets niet werd geleverd kregen klanten hun geld terug. Ruim twee jaar geleden is de website echter door de FBI gesloten en de eigenaar Ross Ulbricht gearresteerd. Silk Road draaide in totaal rond één miljard dollar aan omzet. Ulbricht heeft niet alleen toegegeven het brein achter Silk Road te zijn, maar ook dat hij huurmoordenaars de opdracht heeft gegeven zes moorden te plegen. De Amerikaanse crimineel is in 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het verhandelen van drugs, het opdracht geven tot moord, witwassen, hacken en samenzwering.

Het is zeker niet de laatste keer geweest dat een online drugshandel door de FBI is opgerold. Denk maar aan de beruchte website Alphabay, die juli 2017 offline is gehaald. Op deze site kon men onder andere aan drugs, wapens en valse identiteitskaarten komen. In diezelfde maand is ook het drugsnetwerk Hansa Market ontmanteld door de FBI.April 2024
Maart 2024
Februari 2024
Januari 2024