Cybercriminelen verkopen broncode van o.a. 'The Witcher 3' op darkweb

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 08:00

Het zit de Poolse ontwikkelaar 'CD Projekt RED' niet mee. 'Cyberpunk 2077' kent veel problemen, de Poolse autoriteiten kijken mee met hoe de ontwikkelaar zaken aanpakt, Sony heeft hun recente game van het PlayStation Network afgehaald en zo zijn er nog meer dingen aan de hand. Tot overmaat van ramp zijn ze nu ook nog slachtoffer geworden van hackers, die een ultimatum hebben gesteld.

Broncode gestolen

Via Twitter laat de ontwikkelaar weten dat ze slachtoffer zijn geworden van een doelgerichte cyberaanval, waarbij hackers toegang hebben gekregen tot interne systemen. De hackers claimen dat ze de broncode van 'Cyberpunk 2077', 'The Witcher 3' en een next-gen versie hebben weten te bemachtigen. Net zoals financiële en human resources informatie.

Binnen 48 uur

De hackers hebben een bericht achtergelaten dat de ontwikkelaar binnen 48 uur moet reageren, anders zal al het buitgemaakte materiaal online gelekt worden. Dit bericht werd samen met de verklaring online gedeeld, wat over het algemeen vrij ongebruikelijk is. Wellicht probeert de ontwikkelaar op deze manier wat sympathie te creëren onder het online publiek.

De ontwikkelaar stelt ook dat ze geen indicatie hebben dat persoonlijke informatie van spelers van hun games is gestolen. Verder hebben ze opsporingsdiensten, forensische IT-diensten en het gegevensbeschermingsbureau ingeschakeld om het incident te onderzoeken.

De hackers stelden dat 'CD Projekt RED' binnen 48 uur moest reageren, maar daar had de ontwikkelaar lak aan.

Broncode op darkweb verkocht

In plaats daarvan maakten ze de diefstal van de data bekend via Twitter en ze hebben verschillende instanties ingeschakeld om het incident te onderzoeken. In de tussentijd hebben de hackers hun geld kunnen verdienen, want ze hadden een veiling opgezet, maar die is nu gesloten. Dit omdat er een bod van buitenaf is gekomen, wat naar tevredenheid is.

Waar dit bod vandaan komt is niet duidelijk, ook staat erbij dat de voorwaarde is dat de content niet nog meer verkocht en gedeeld wordt. Dit laat 'KELA', een Twitteraccount dat activiteiten op het darkweb volgt, weten via een nieuw bericht. 'CD Projekt RED' wilde niet toegeven aan de eisen, dus de vraag is nu wie het gekocht heeft en waarom er een voorwaarde werd gesteld.

Of we er ooit achter zullen komen valt te betwijfelen.

Bron: anoniem, psx-sense.nl

Meer info over ‘darkweb’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Darkweb gerelateerde berichten

Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

De verkoop van medicijnen, zoals de mensen die ze consumeren, is voorbestemd om te evolueren. In dit decennium hebben transacties zich verplaatst van achterbankjes en straathoeken naar DM's en de online zwarte markt. Volgens de Global Drug Survey van 2019 is het aantal gebruikers dat drugs op het darkweb heeft gekocht sinds 2014 verdubbeld tot bijna 28,6 procent. Ondertussen onthulde het 'DM For Details'-rapport uit 2019 over de handel in sociale media door Volteface, een Britse organisatie voor schadebeperking, dat 24 procent van de jongeren drugs op sociale media had gezien. Rekening houdend met de relatieve nieuwheid van de technologie - het is pas in de afgelopen tien jaar dat we mobiel internet en platforms zoals Instagram en Spotify hadden - dit is een snelle vooruitgang.

Lees meer »

KIK: Politiemedewerker checks, wapenhandel en andere duistere zaken

In de vorige twee artikelen over het platform wat KIK biedt aan de onderwereld, hebben we laten zien dat bepaalde trends van het Darkweb(lees hier TOR netwerk) over lijken te waaien naar KIK Messenger. Deze bewering is zoals eerder aangegeven gebaseerd op de vele verwijzingen die op het TOR netwerk gemaakt werden en worden naar KIK Messenger

Lees meer »

KIK het alternatief voor het Tor netwerk?

Doordat het TOR netwerk al enkele jaren zwaar op de korrel worden genomen door de verschillende opsporingsdiensten zijn criminelen, in hun eeuwige spel met de handhavingsdiensten, gedwongen om alternatieven te zoeken om hun anonimiteit redelijkerwijs te waarborgen op het Internet. Concreet gezegd maken criminelen gebruik van een bedrijfscontinuïteit strategie op het Darkweb, dat vergelijkbaar is met de modulaire bedrijfskolom van een multinational. Dit is gesimplificeerd, want het organisatiemodel heet met een lastige term: decentralized autonomous organization (- lees: decentrale autonome organisatie )

Lees meer »

Darkweb Monitor als een service

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het in Nederland en Singapore gevestigde bedrijf CyberDevOps (CDO) zijn overeengekomen om Dark Web Monitor als een service te licentiëren. TNO en CDO delen een ambitie om cyberspace en ons digitale leven veiliger en veiliger te maken. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst zal CDO de Dark Web Monitor-service leveren aan een exclusief aanbod van wetshandhavingsinstanties, beveiligingsorganisaties en bedrijven.

Lees meer »

Is dé absolute vorst van online criminaliteit van de troon gestoten?

Afgelopen 27 september heeft de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie een datacenter in een oude NAVO-bunker in het zuiden van Duitsland opgerold. Daarbij zijn 4 Nederlanders opgepakt. In deze datacenter werden meerdere illegale websites op het darkweb beheerst. Op deze websites werden illegale producten als drugs en wapens verkocht. 

Lees meer »