Een 37-jarige Israëlische man die de website DeepDotWeb beheerde is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een maand. Daarnaast doet hij afstand van 8,4 miljoen dollar die hij via de website verdiende. Dat laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten.
De Amerikaanse districtsrechter Donetta Ambrose heeft dinsdag een gevangenisstraf van 97 maanden opgelegd voor verdachte Tal Prihar (37). Hij en zijn partner in crime Michael Phan werden in 2019 in Pittsburgh aangeklaagd op beschuldiging van samenzwering voor het witwassen van geld.
Op het moment van de aanklachten zei de toenmalige officier van justitie Scott Brady dat de zaak "een van de belangrijkste verstoringen was van de politie diensten op het darkweb".
Prihar werd in mei 2019 in Parijs gearresteerd. De 36-jarige Phan werd in Israël gearresteerd.
De mannen werden beschuldigd van het witwassen van miljoenen aan smeergeld die ze ontvingen voor aankopen van fentanyl, heroïne, cocaïne en andere drugs door klanten die door DeepDotWeb naar darkweb-marktplaatsen werden verwezen.
Pittsburgh in de VS
De zaak werd in Pittsburgh aangespannen vanwege de expertise van de Pittsburgh FBI op het gebied van cybercriminaliteit en ook omwille van de opioïde-epidemie in West-Pennsylvania.
Klanten in dit district gebruikten de DeepDotWeb pagina om hun aankopen te verrichten, vertelde de aanklagers. De FBI deed verschillende undercover aankopen en accepteerde levering in de regio Pittsburgh.
De autoriteiten melden dat Prihar en Phan honderdduizenden gebruikers doorverwezen naar darkweb-marktplaatsen zoals AlphaBay, Agora, Abraxas, Hansa en vele anderen.
Vele mensen in de regio Pittsburgh gebruikten de DeepDotWeb-verwijzingslinks om accounts op handelsplaatsen aan te maken en er vervolgens drugs zoals crack, cocaïne, crystal meth, oxycodon en LSD te kopen.
Toen AlphaBay in 2017 werd ontmanteld, was het een van 's werelds grootste darkweb-markten voor illegale drugs, frauduleus identificatiemateriaal, namaakgoederen, hacktools, wapens en malware. De officier van justitie melde dat 23,6% van alle bestellingen die op AlphaBay werden voltooid, waren gekoppeld aan een account dat was gemaakt via een DeepDotWeb-verwijzingslink.
Prihar was de sitebeheerder, werkzaam in Brazilië, en Phan verzorgde de technische aspecten van de site. De twee waren samen opgegroeid in Israël.
Tutorials om uit handen politie diensten te blijven
Hulpofficier van justitie Jessica Smolar zei "dat de mannen tutorials aanboden over hoe illegale drugs te kopen en politie opsporingsdiensten te vermijden. Ze ontvingen smeergeld van klanten in de vorm van bitcoins en vermomden de betalingen door ze over te zetten van de DeepDotWeb bitcoin-portemonnee naar andere accounts die over de hele wereld waren verspreid. Daarna verdeelden ze de buit."
Prihar's advocaten Mike Comber en S. Wesley Gorman vroegen om een taakstraf voor hun cliënt in plaats van een gevangenisstraf. Hun argument was dat hun client al 33 maanden in de gevangenis heeft gezeten sinds zijn arrestatie in Frankrijk. Ze bagatelliseerden ook zijn rol in het beheer van de DeepDotWeb-pagina en melden dat hij een vader is van vier kinderen wiens familie hem nodig heeft.
Maar mevrouw Smolar zei dat "Prihar degene was die het domein registreerde, infrastructuurbetalingen deed en de controle over de inhoud van de site beheerde".
"Het criminele gedrag dat in deze zaak wordt aangeklaagd, is ernstig en geavanceerd", zei ze. "Gedurende ongeveer zes jaar opereerde DDW als een belangrijke toegangspoort tot de criminele onderbuik van Darkweb-marktplaatsen, waardoor de aankoop en uitwisseling van illegale drugs en andere illegale items over de hele wereld mogelijk was, terwijl Prihar en Phan, de websitebeheerders, profiteerden van de Darkweb-economie."
Ze zei dat Prihar geen geavanceerde opleiding of formele training heeft, maar zichzelf beschouwt als een "computergenie" die op 3-jarige leeftijd over computers begon te leren. "In plaats van die vaardigheden te gebruiken voor legitiem werk, koos hij ervoor om internationale misdaden te plegen".
De verdachten werden oorspronkelijk beschuldigd van het witwassen van zo'n 15 miljoen dollar.
De zaak tegen Phan loopt nog.
DeepDotWeb take down
In 2019 werd DeepDotWeb na internationaal politieonderzoek, waar ook de Nederlandse politie aan deelnam, offline gehaald. De Israëlische man werd in 2019 in Parijs aangehouden. De andere beheerder van de website werd in Israël opgepakt. De Amerikaanse autoriteiten proberen hem uitgeleverd te krijgen.
Bron: justice.gov, gazette.com
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer nieuws over darkweb
De gevaren van medische datalekken: Het ransomware incident bij MediCheck en de risico’s voor patiënten
Reading in 🇬🇧 or another language
Data op het darkweb: het onzichtbare zichtbaar maken
Reading in 🇬🇧 or another language
De illusie van anonimiteit: Hoe timinganalyses criminelen op Tor ontmaskeren
Reading in 🇬🇧 or another language
Operatie Happy Feet: Het onzichtbare kwaad van het darkweb blootgelegd
Reading in 🇬🇧 or another language
FBI maakt einde aan grote darkweb-marktplaats WWH-Club
Reading in 🇬🇧 or another language
Telegram: Van privacy tot misbruik - Het dilemma tussen vrijheid en opsporing
Reading in 🇬🇧 or another language
Cyberaanvallen vanuit het darkweb: hoe gestolen whatsapp-gegevens gebruikt worden voor smishing en vishing
Reading in 🇬🇧 or another language
De opkomst van kwaadaardige AI-tools op het darkweb: een zorgwekkende trend
Reading in 🇬🇧 or another language
Het Darkweb: Inzicht in het succes van verkopen op de digitale ondergrond
Reading in 🇬🇧 or another language
De donkere kanten van gokschulden op het darkweb
Reading in 🇬🇧 or another language
Het Darkweb en de bedreiging voor de gezondheidszorg: Een groeiend probleem
Reading in 🇬🇧 or another language
De donkere kant van Ransomware: Het Darkweb ontmaskerd
🇳🇱 🇬🇧