Man die wapen wilde kopen op het Darkweb hoort eis OM

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 07:00

Het Openbaar Ministerie eist tegen een 45-jarige Delfzijlster een half jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Na een tip van de Australische politie liep de verdachte tegen de lamp toen hij een illegaal wapen wilde kopen.

Het was de Australische politie opgevallen dat de man op het darkweb - het ondergrondse deel van het internet - naar wapens zocht. Dat werd duidelijk uit e-mailverkeer van de verdachte, die de Sloveense nationaliteit heeft.

Undercoveragent ingezet

De Nederlandse politie werd ingeseind. Een undercoveragent deed zich voor als verkoper van het wapen. Voor 1500,- euro zou de man een 'Beretta 92FS' kunnen krijgen. Dat leidde tot een afspraak in juli 2020 tussen de verdachte en de undercoveragent op een parkeerplaats bij een hotel in Zwolle. Vlak voor de zogenaamde wapendeal werd de man gearresteerd.

'Fascinatie voor wapens'

Bij zijn aanhouding werden 1500,- euro aan contant geld en zijn telefoon in beslag genomen. Daarin stonden driehonderd afbeeldingen opgeslagen van vuurwapens, waaronder de merken 'Beretta' en 'Glock'. Volgens deskundigen heeft hij een 'fascinatie voor wapens'.

Schietvereniging

De man woont sinds 2019 in Nederland, heeft zich gevestigd in Delfzijl en is zelfstandig ondernemer. In Slovenië is hij actief in de schietsport. Hij heeft daarvoor in dat land een vergunning. Naar eigen zeggen was hij niet op de hoogte van Nederlandse wet- en regelgeving rond wapens.

Vaker zaken doen

De officier van justitie acht bewezen dat de man zaken wilde doen. Hij kwam opdagen in Zwolle, hij had geld op zak en zei tegen de undercoveragent dat hij meer vuurwapens wilde kopen en vaker zaken wilde doen.
De verdachte zei tijdens de zitting dat hij zijn les had geleerd: 'Het was dom. Mijn nieuwsgierigheid naar wapens is volledig verdwenen.'

Blanco strafblad

Zijn advocaat vroeg de rechtbank rekening te houden met het blanco strafblad van haar cliënt en met zijn woon- en werksituatie: 'Dat levert bij een celstraf gevaar op.'

Het geld dat hij op zak had krijgt hij niet terug.

De uitspraak is over twee weken.

Bron: rtvnoord.nl

Meer info over darkweb 

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Politie haalt 'Pay to view' website DarkScandals offline

In zijn woning in Barendrecht is maandag 9 maart een 32-jarige man aangehouden voor het bezit en de verspreiding van kinderporno, heling, opruiing en twee belastingfeiten. Hij is administrator/moderator van de website ‘DarkScandals’ op het clear- en darkweb. Uit identificatie blijkt dat hij Amsterdams van geboorte maar woonachtig is in Barendrecht. De websites zijn offline gehaald en er is een zogenoemde ‘splash page’ gepubliceerd. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vanmiddag de bewaring van de man bevolen.

Lees meer »

Opsporingstools voor Darkweb

Het Team Cyber Enabled Crime (darkweb team) van de politie en TNO werken aan oplossingen om de identiteit van gebruikers van het internet, en als onderdeel daarvan het Darkweb, inzichtelijk te maken.

Lees meer »

Darkweb drugsdealers opgepakt

In een onderzoek waarin nauw met de Duitse justitie is samengewerkt heeft de Haagse politie afgelopen donderdagmorgen (13-2) twee verdachten aangehouden. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel via het darkweb.

Lees meer »

Het Darkweb Dream Team

Cybercrime is een extreem lucratieve business. Conservatieve schattingen spreken over anderhalf trillion dollar omzet in het jaar 2018 alleen. Dit is vergelijkbaar met het Bruto Binnenlands Product van Rusland. De georganiseerde digitale misdaad kent ook vele verschijningsvormen. Onder de meest bekende natuurlijk het hacken, phishing mails ,ransomware, darkweb marktplaatsen, diefstal van intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen, afpersing, etc., etc. Via dit artikel geef ik een klein inkijkje in de complexiteit en het businessmodel van een goed georkestreerde hack organisatie.

Lees meer »