Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

Gepubliceerd op 28 mei 2022 om 07:00

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

De vorige strategie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie van Justitie en Veiligheid stamde uit 2016. "Dat was een andere periode", zegt Yesilgöz.

Online en op het darkweb

Toen was er nog veel gaande rond de ontwikkelingen van terreurorganisatie Islamitische Staat en de naweeën daarvan. Maar online en op het darkweb is nu te zien dat juist eenlingen een reële dreiging vormen, aldus Yesilgöz. De komende vier jaar zal daar zowel "online " als "op straat" meer aandacht aan worden besteed.

Uit het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over 2021 bleek eerder al dat rechts-extremisme en antioverheidsprotesten een groter veiligheidsprobleem zijn geworden.

Volgens de AIVD delen allerlei extreemrechtse stromingen een wereldbeeld "waarin de witte bevolking van (onder meer) Nederland structureel wordt benadeeld, en zelfs in het voorbestaan wordt bedreigd door 'omvolking' of genocide".

Deze ideeën zijn verder aangewakkerd door de coronamaatregelen en complottheorieën. Ze gaan bovendien vaak gepaard met antisemitisme. Het is volgens de inlichtingendienst inmiddels voorstelbaar dat rechts-extremisten een terroristische aanslag zullen plegen.

In de strategie wordt er wel op gewezen dat de dreiging vanuit jihadistische hoek nog niet helemaal verdwenen is.

Zo worden de aankomende jaren meerdere veroordeelde terroristen die vastzaten op speciale terrorismeafdelingen vrijgelaten. Volgens de minister moet er "extra aandacht zijn voor veilige en gecontroleerde re-integratie na detentie".

Risico nog altijd "aanzienlijk"

Hoewel de NCTV op dit moment geen concrete aanwijzingen heeft voor een aanslag, is het risico nog altijd "aanzienlijk". Dat is niveau drie op de schaal van vijf punten die de terrorismebestrijder aanhoudt.

Yesilgöz wil ook dat terroristen langer vastgezet kunnen worden. Nu is de maximale gevangenisstraf voor deelname aan een terroristische organisatie vijftien jaar. Wat Yesilgöz betreft mag dat naar twintig jaar.

Dit zei de minister op TV

Het kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We gaan mensen niet actief terughalen.” Daarom moet van zoveel mogelijk terroristen het Nederlanderschap ontnomen worden, aldus de bewindsvrouw.

Als terroristen toch terugkeren “wil ik dat de dossiers zo sterk zijn dat ze vervolgens ook een lange gevangenisstraf krijgen”, stelt Yesilgöz. “Als ze uit detentie komen en het blijkt dat ze nog een gevaar vormen, wil ik dat we ze langdurig kunnen volgen. We moeten er op allerlei manieren voor zorgen dat ze hun straf niet ontlopen en dat Nederlanders veilig zijn.”

Er moet volgens haar “extra aandacht zijn voor veilige en gecontroleerde re-integratie na detentie”. Dat staat in het de Nationale Contraterrorisme Strategie voor de komende vier jaar, die ze vandaag heeft opgestuurd naar de Tweede Kamer.

Ook gaat wat haar betreft de maximale gevangenisstraf voor deelname aan een terroristische organisatie omhoog van vijftien naar twintig jaar.

De minister was deze week in Irak om te praten over vrouwelijke IS-strijders, de zogeheten IS-bruiden. “Het standpunt van het kabinet is niet veranderd: we gaan mensen niet actief terughalen”, herhaalt ze. “Als de rechter het opdraagt, bekijken we het per casus.”

Extremisme uit uiterst rechtse hoek zal de komende jaren een grotere rol spelen in de terrorismebestrijding in Nederland, denkt de minister. Ook eenlingen met extremistische denkbeelden, “vaak in combinatie met extreme anti-overheidssentimenten en complotdenkbeelden”, vragen meer aandacht, staat in haar strategie.

De vorige strategie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie stamde uit 2016. “Toen zag je nog heel veel rond IS, en de ontwikkeling en naweeën daarvan. Dat was een andere periode”, zegt Yeşilgöz. “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen.” Het is de bedoeling om daar de komende jaren meer aandacht aan te besteden, zowel online als “op straat”.

Tk Bijlage Nationale Contraterrorisme Strategie Ncts 2022 2026 Pdf Publicatie
PDF – 2,1 MB 134 downloads
Tk Aanbiedingsbrief Nationale Contraterrorisme Strategie 2022 2026
PDF – 258,0 KB 132 downloads

Bron: rijksoverheid.nl, nu.nl, wnl.tv

Meer info over darkweb 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Meer darkweb nieuws