Ontstaan Darkweb


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


The Onion Router is met goede bedoelingen ontwikkeld door de informaticus 'Roger Dingledine', in opdracht van de Amerikaanse marine en de militaire onderzoeksdivisie 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA). Het primaire doel van TOR is om de interne communicatie van Amerikaanse militairen te beveiligen. Door de online anonimiteit die het Darkweb te bieden heeft, is het duistere plekje langzaam maar zeker een walhalla voor criminelen geworden. In 2004 worden voor het TOR-netwerk zogenoemde 'hidden services' (verborgen diensten) ontwikkeld. Deze hidden services zijn websites waar verschillende goederen en diensten op worden aangeboden. URL’s eindigen dan niet met .nl of .com, maar met .onion.

Sinds het ontstaan van deze hidden services zijn er al aardig wat websites met een duister randje uit de lucht gehaald. De bekendste hidden service is de online zwarte markt Silk Road. Silk Road is jarenlang een illegale marktplaats voor drugs en verdovende middelen geweest. Onder gebruikers had de site een betrouwbaar imago: wanneer er iets niet werd geleverd kregen klanten hun geld terug. Ruim twee jaar geleden is de website echter door de FBI gesloten en de eigenaar Ross Ulbricht gearresteerd. Silk Road draaide in totaal rond één miljard dollar aan omzet. Ulbricht heeft niet alleen toegegeven het brein achter Silk Road te zijn, maar ook dat hij huurmoordenaars de opdracht heeft gegeven zes moorden te plegen. De Amerikaanse crimineel is in 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het verhandelen van drugs, het opdracht geven tot moord, witwassen, hacken en samenzwering.

Het is zeker niet de laatste keer geweest dat een online drugshandel door de FBI is opgerold. Denk maar aan de beruchte website Alphabay, die juli 2017 offline is gehaald. Op deze site kon men onder andere aan drugs, wapens en valse identiteitskaarten komen. In diezelfde maand is ook het drugsnetwerk Hansa Market ontmanteld door de FBI.



Juli 2020

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”, zo zei minister Grapperhaus. “Hier moeten we tegen vechten. In deze strijd moeten we altijd bedachtzaam zijn op één ding. Hoewel end-to-end ecnryptie belangrijk is om onze privacy te beschermen en cybersecurity te garanderen, kunnen criminelen het als een schild gebruiken. We hebben een gebalanceerde aanpak nodig die kinderen beschermt tegen deze verschrikkelijke misdaad, en tegelijkertijd rekening houdt met onze privacy en cybersecurity.”

Lees meer »

Met een bron van informatie na het kraken van de crypto communicatie in het onderzoek '26Lemont', zijn tal van ontvoeringen en lugubere martelingen voorkomen

Op 22 juni 2020 hield de Landelijke Eenheid zes mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in het Brabantse Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan. Zes daarvan waren ingericht als cel waarin mensen vastgebonden konden worden en één container was bedoeld als martelkamer. Ook trof de politie een tweede loods aan in Rotterdam, die vermoedelijk bestemd was als uitvalbasis van de criminelen.

Lees meer »

Nederlandse dealers versturen maandelijks naar schatting 9000 pakketjes met coke, speed, xtc en crystal meth

Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.

Lees meer »
Juni 2020

"Hij zat altijd op het darkweb"

De voormalige beste vriend van Christian Brückner (43) is ervan overtuigd dat de Duitser achter de verdwijning zit van Madeleine McCann. Dat stelt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Michael Tatschl (46) woonde begin deze eeuw samen met Brückner in het Portugese Praia da Luz en pleegde met hem enkele misdrijven. Hij heeft de politie inmiddels alles verteld over zijn voormalig kompaan.

Lees meer »

Het Darkweb is 20 jaar

Het Darkweb is 20 jaar en is de ideale schuilplaats voor wapen- en drugshandel, kinderporno, bitcoin loterijen en levenslange Netflix-abonnementen, maar ook een vrijhaven voor klokkenluiders, journalisten en revolutionaire bewegingen die de censuur willen ontlopen. Het Darkweb bestaat op de kop af twintig jaar. Nu vooral nog een digitaal rovershol, maar ook de BBC, The Guardian en Facebook zien er het nut van in.

Lees meer »
Mei 2020

Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Lees meer »

OM eist 6 jaar tegen drugskoerier én vendor op het Darkweb

Een ‘drugsdealer 2.0’. Zo bestempelde de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Rotterdam een 23-jarige verdachte uit Bodegraven tegen wie zij 6 jaar gevangenisstraf eiste met aftrek van het voorarrest. ‘Hij bood niet alleen het grootste deel van onderschepte met drugs gevulde postpakketten aan bij inleverpunten van een post- en pakketbedrijf, meneer handelde ook als vendor 611 bestellingen van verdovende middelen af via het darkweb. Bovendien is een flinke bedrijfsvoorraad in zijn woning aangetroffen’, zo motiveerde de officier haar strafeis. 

Lees meer »

Drugsonderzoek darkweb leidt tot nieuwe aanhoudingen

In vervolg op een onderzoek naar drugshandel via het darkweb zijn opnieuw verdachten aangehouden. Een 33-jarige man uit Rotterdam werd op 22 april aangehouden, evenals een vader en zoon (59 en 30 jaar) uit Spijkenisse. Hun voorarrest is inmiddels door de rechtbank met 90 dagen verlengd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees meer »

Bitcoin belangrijkste cryptomunt op het darkweb

De Amerikaanse denktank genaamd 'Rand Coproration' heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd over het gebruik van bitcoin (BTC) op het darkweb. Niet geheel verrassend, maar ook op de afgesloten plek van het internet is BTC de belangrijkste cryptomunt.

Lees meer »