Ontstaan Darkweb


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


The Onion Router is met goede bedoelingen ontwikkeld door de informaticus 'Roger Dingledine', in opdracht van de Amerikaanse marine en de militaire onderzoeksdivisie 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA). Het primaire doel van TOR is om de interne communicatie van Amerikaanse militairen te beveiligen. Door de online anonimiteit die het Darkweb te bieden heeft, is het duistere plekje langzaam maar zeker een walhalla voor criminelen geworden. In 2004 worden voor het TOR-netwerk zogenoemde 'hidden services' (verborgen diensten) ontwikkeld. Deze hidden services zijn websites waar verschillende goederen en diensten op worden aangeboden. URL’s eindigen dan niet met .nl of .com, maar met .onion.

Sinds het ontstaan van deze hidden services zijn er al aardig wat websites met een duister randje uit de lucht gehaald. De bekendste hidden service is de online zwarte markt Silk Road. Silk Road is jarenlang een illegale marktplaats voor drugs en verdovende middelen geweest. Onder gebruikers had de site een betrouwbaar imago: wanneer er iets niet werd geleverd kregen klanten hun geld terug. Ruim twee jaar geleden is de website echter door de FBI gesloten en de eigenaar Ross Ulbricht gearresteerd. Silk Road draaide in totaal rond één miljard dollar aan omzet. Ulbricht heeft niet alleen toegegeven het brein achter Silk Road te zijn, maar ook dat hij huurmoordenaars de opdracht heeft gegeven zes moorden te plegen. De Amerikaanse crimineel is in 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het verhandelen van drugs, het opdracht geven tot moord, witwassen, hacken en samenzwering.

Het is zeker niet de laatste keer geweest dat een online drugshandel door de FBI is opgerold. Denk maar aan de beruchte website Alphabay, die juli 2017 offline is gehaald. Op deze site kon men onder andere aan drugs, wapens en valse identiteitskaarten komen. In diezelfde maand is ook het drugsnetwerk Hansa Market ontmanteld door de FBI.



Januari 2020

Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

De verkoop van medicijnen, zoals de mensen die ze consumeren, is voorbestemd om te evolueren. In dit decennium hebben transacties zich verplaatst van achterbankjes en straathoeken naar DM's en de online zwarte markt. Volgens de Global Drug Survey van 2019 is het aantal gebruikers dat drugs op het darkweb heeft gekocht sinds 2014 verdubbeld tot bijna 28,6 procent. Ondertussen onthulde het 'DM For Details'-rapport uit 2019 over de handel in sociale media door Volteface, een Britse organisatie voor schadebeperking, dat 24 procent van de jongeren drugs op sociale media had gezien. Rekening houdend met de relatieve nieuwheid van de technologie - het is pas in de afgelopen tien jaar dat we mobiel internet en platforms zoals Instagram en Spotify hadden - dit is een snelle vooruitgang.

Lees meer »
December 2019

KIK: Politiemedewerker checks, wapenhandel en andere duistere zaken

In de vorige twee artikelen over het platform wat KIK biedt aan de onderwereld, hebben we laten zien dat bepaalde trends van het Darkweb(lees hier TOR netwerk) over lijken te waaien naar KIK Messenger. Deze bewering is zoals eerder aangegeven gebaseerd op de vele verwijzingen die op het TOR netwerk gemaakt werden en worden naar KIK Messenger

Lees meer »

KIK het alternatief voor het Tor netwerk?

Doordat het TOR netwerk al enkele jaren zwaar op de korrel worden genomen door de verschillende opsporingsdiensten zijn criminelen, in hun eeuwige spel met de handhavingsdiensten, gedwongen om alternatieven te zoeken om hun anonimiteit redelijkerwijs te waarborgen op het Internet. Concreet gezegd maken criminelen gebruik van een bedrijfscontinuïteit strategie op het Darkweb, dat vergelijkbaar is met de modulaire bedrijfskolom van een multinational. Dit is gesimplificeerd, want het organisatiemodel heet met een lastige term: decentralized autonomous organization (- lees: decentrale autonome organisatie )

Lees meer »
November 2019

Darkweb Monitor als een service

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het in Nederland en Singapore gevestigde bedrijf CyberDevOps (CDO) zijn overeengekomen om Dark Web Monitor als een service te licentiëren. TNO en CDO delen een ambitie om cyberspace en ons digitale leven veiliger en veiliger te maken. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst zal CDO de Dark Web Monitor-service leveren aan een exclusief aanbod van wetshandhavingsinstanties, beveiligingsorganisaties en bedrijven.

Lees meer »

Is dé absolute vorst van online criminaliteit van de troon gestoten?

Afgelopen 27 september heeft de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie een datacenter in een oude NAVO-bunker in het zuiden van Duitsland opgerold. Daarbij zijn 4 Nederlanders opgepakt. In deze datacenter werden meerdere illegale websites op het darkweb beheerst. Op deze websites werden illegale producten als drugs en wapens verkocht. 

Lees meer »