Wat we weten over verdachte die miljoenen verdiende met gestolen gegevens in omgekeerde cyber-Batman-zaak

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 15:00
Wat we weten over verdachte die miljoenen verdiende met gestolen gegevens in omgekeerde cyber-Batman-zaak

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Er zijn vier jonge mannen uit Nederland die verdacht worden van het stelen en verhandelen van grote hoeveelheden data. Ze hebben hierbij miljoenen euro's verdiend met bitcoins en ze hebben de gestolen gegevens verkocht. De hoofdverdachte is 21 jaar oud en werkte bij een bedrijf dat zich bezighoudt met cybersecurity. 's Avonds werkte hij bij een stichting die het internet veiliger wil maken, maar 's nachts deed hij duistere dingen. De politie noemt hem de omgekeerde cyber-Batman.

Verdachte van datadiefstal werkte voor stichting van vrijwillige hackers die internet veiliger wilden maken

Een van de verdachten, Pepijn, werkte voor een stichting van vrijwillige hackers die het internet veiliger wilden maken. Maar op een dag kwam hij niet opdagen bij een belangrijk overleg en later bleek dat de politie zijn computer had doorzocht en hem had opgepakt voor grootschalige datadiefstal. Samen met twee anderen wordt hij ervan verdacht duizenden bedrijven te hebben afgeperst en miljoenen persoonsgegevens te hebben gestolen en verkocht.

De politie heeft bij Pepijn veel bewijs gevonden, zoals bitcoins, contant geld en terabytes aan gestolen data. De verdachten hebben soms meer dan een ton aan losgeld geëist van hun slachtoffers, en zelfs als er betaald werd, verkochten ze nog steeds de gestolen gegevens. Er zijn veel slachtoffers, maar de politie heeft geen namen genoemd.

Een van de oprichters van de stichting waar Pepijn werkte, Victor Gevers, is geschokt door de beschuldigingen. Hij vermoedt dat Pepijn te ver is gegaan in zijn onderzoek naar kwetsbaarheden, maar hij vindt het vooral vreselijk dat de verdachten slachtoffers hebben bedreigd en zelfs hun partners hebben betrokken bij hun misdaden.

Het bedrijf waar Pepijn werkte, Hadrian, is gespecialiseerd in cybersecurity en helpt bedrijven hun digitale beveiliging te testen. Het bedrijf is opgericht door twee voormalige white hat hackers, die bedrijven willen beschermen tegen kwaadwillende hackers door zwakke plekken in de beveiliging te vinden en aan te pakken.

Van werknemer met een passie voor veiligheid tot verdachte in een groot hackingschandaal

Bij het bedrijf Hadrian werkt een werknemer genaamd Pepijn. Hij heeft indruk gemaakt door zijn sociale vaardigheden, intelligentie en passie voor veiligheid. Hoewel hij vroeger een hacker was, heeft dit geen invloed gehad op zijn carrière bij Hadrian. Na zijn stage besloot hij bij het bedrijf te solliciteren en werd hij aangenomen vanwege zijn technische vaardigheden.

Pepijn wil graag uitgedaagd worden, maar vanwege zijn leeftijd krijgt hij niet overal de kansen die hij zoekt. Gevers, die zelf ook zo'n gevoel herkent, besluit hem een kans te geven bij DIVD. Voordat Pepijn wordt aangenomen, wordt er wel een langere screeningsperiode uitgevoerd dan normaal.

Bij DIVD doet Pepijn zijn werk met toewijding en betrokkenheid. Hij waarschuwt tienduizenden mensen voor zwakke plekken in hun computersystemen. Maar Pepijn en zijn medeverdachten worden beschuldigd van misdrijven die voor miljoenen euro's aan schade hebben veroorzaakt bij bedrijven en mogelijk tientallen miljoenen mensen hebben getroffen. Ze hebben persoonlijke gegevens gestolen en mogelijk doorverkocht aan andere criminelen voor criminele activiteiten, waaronder identiteits- en bankfraude.

Een officier van justitie waarschuwt dat deze informatie in verkeerde handen kan vallen en kan bijdragen aan liquidaties. Na de arrestatie van een andere hacker kwam Pepijn in het zicht van de politie. Ze werkten samen en boden diensten aan via online forums en Telegram. De band tussen hen is zo nauw dat de 25-jarige hacker ook verdachte is in het onderzoek naar Pepijn en zijn medeverdachten.

Hackers die Nederlandse databases verkochten op Raidforums waren onderdeel van clubje rondom Pepijn uit Almere

Een expert in cyberveiligheid genaamd Rickey Gevers hield een groep hackers in de gaten. Hij zegt dat alle hackers die zijn opgepakt deel uitmaken van een clubje rondom Pepijn en een hacker uit Almere. Dit clubje heeft een paar leden, maar er zijn ook anderen die er soms bij betrokken zijn. De hackers vielen op omdat ze Nederlandse databases aanboden op een website genaamd Raidforums, waarop gehackte gegevens worden verkocht. De Amerikaanse autoriteiten hebben deze website in april 2022 offline gehaald.

Gevers zegt dat de hackers soms midden in de nacht contact met hem zochten. Hij denkt dat ze hem wilden uitdagen. Victor Gevers en Fischer kennen de andere verdachten niet en weten niet of zij contact hadden met Pepijn.

Toen bekend werd dat Pepijn vrijwilliger was bij het DIVD, waren mensen bezorgd dat hij toegang had tot vertrouwelijke informatie. Gevers en Fischer denken dat het mogelijk is dat hij deze informatie heeft gebruikt. Het DIVD en Hadrian hebben zijn accounts geblokkeerd en onderzoeken gestart om te kijken of hij hun systemen of software heeft misbruikt. Fischer zegt dat het werk van Pepijn vergelijkbaar is met wat hij nu van hacking wordt verdacht, maar hij zegt dat Pepijn de software van Hadrian niet heeft gebruikt omdat deze afhankelijk is van andere systemen waar Pepijn geen toegang toe had.

Gevers kan niet met 100% zekerheid uitsluiten dat Pepijn geen misbruik heeft gemaakt van de systemen van het DIVD. Er is nog geen bewijs gevonden van misbruik, maar er wordt nog verder onderzoek gedaan om zeker te zijn. Niet alle leden van het DIVD hebben toegang tot alle informatie en er is altijd controle door middel van teamwork.

Woordvoerders DIVD en Hadrian willen helpen, verbijstering over beschuldigingen tegen Pepijn

Het DIVD en Hadrian worden niet onderzocht door de politie, maar ze willen wel helpen als dat nodig is. Veel mensen die met Pepijn werkten begrijpen niet hoe hij beschuldigd kan worden van afpersing. Ze kennen hem als iemand die bedrijven juist wil beschermen. Ze zijn geschokt en vragen zich af hoe hij tijd had om deze dingen te doen naast zijn werk. Het is ook vreemd dat niemand iets verdachts aan hem opmerkte, omdat hij geen luxe spullen had en in een klein huisje woonde. Niemand weet wat er met het geld is gebeurd dat hij zou hebben witgewassen. Gevers is verdrietig voor de slachtoffers en teleurgesteld dat iemand met wie ze samenwerkten een crimineel blijkt te zijn.

Bron: diverse, anoniem

Meer opsporing nieuws