Grootste hackersmarktplaats ter wereld uit de lucht gehaald

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 23:36

Europol heeft samen met de FBI en handhavingsinstanties uit verschillende Europese landen 'RaidForums' uit de lucht gehaald. De gehele infrastructuur is in beslag genomen. De beheerder en twee van zijn handlangers zijn aangehouden.

Grootste hackersmarktplaats ter wereld

RaidForums is volgens de Europese opsporings- en handhavingsinstantie de grootste hackersmarktplaats ter wereld. Het platform werd in 2015 gelanceerd en telt meer dan een half miljoen gebruikers. RaidForums kreeg zijn beruchte reputatie door toegang tot een aantal spraakmakende databanklekken van Amerikaanse en Britse bedrijven te verkopen.

De databases bevatten uiteenlopende persoonlijke gegevens, onder meer informatie over miljoenen creditcards, bankrekeningnummers, gebruikersnamen en wachtwoorden. Dergelijke gegevens zijn goud waard voor hackers en cybercriminelen: ze gebruiken de data bijvoorbeeld voor spamming, swatting, phishingDDoS-aanvallen uit te voeren of ransomware te installeren bij nietsvermoedende slachtoffers.

Deze datasets zijn verkregen uit cyberaanvallen die in de loop van de afgelopen jaren zijn uitgevoerd door hackers, zo weet Europol.

Operatie Tourniquet

Aan deze actie -ook wel bekend als operatie Tourniquet- ging ruim één jaar onderzoek vooraf. Door internationale samenwerking met opsporings- en handhavingsinstanties uit Zweden, Roemenië, Portugal, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS, konden rechercheurs de rollen van de belangrijkste doelwitten onderzoeken en vaststellen. De domeinnamen van RaidForums zijn overgenomen door Europol. Wie de sites nu bezoekt, krijgt een banner te zien waarop staat dat de domeinnamen in beslag zijn genomen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is een 21-jarige Portugese man de oprichter en beheerder van de hackersmarktplaats. Hij zit sinds 31 januari vast in een Britse cel, in afwachting van zijn uitlevering aan de VS.

“Ontregeling is altijd een belangrijke techniek geweest in de strijd tegen online threat actors. Door ons te richten op for a die grote hoeveelheden gestolen gegevens verbergen, blijven criminelen op hun hoede”, zo vertelt Edvardas Šileris, het hoofd van het Cybercrime Centre van Europol. Hij zegt dat Europol met zijn internationale partners zal blijven samenwerken om cybercriminaliteit moeilijker en riskanter te maken.

Eerder offline dit jaar

Het is de tweede illegale marktplaats die in korte tijd offline wordt gehaald. Eerder deze maand haalde de Duitse politie 'Hydra Market' uit de lucht. Via het platform werden verdovende middelen, vervalste documenten, wapens en ‘digitale diensten’ verkocht. De politie nam 23,1 miljoen euro aan Bitcoins in beslag. Het platform telde zo’n 17 miljoen klanten en ruim 19.000 geregistreerde verkopers.

In januari 2021 haalde de Duitse politie DarkMarket offline. Via het platform zouden er ruim 320.000 transacties zijn verricht, waarbij er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency is uitgegeven. In juni vorig jaar was het de beurt aan Slilpp. Meer dan tachtig miljoen gestolen inloggegevens voor bankrekeningen, online betaaldiensten, accounts voor providers en retailers werden via het platform verhandeld.

JUSTICE NEWS
PDF – 215,6 KB 164 downloads

Bron: europol.europa.eu, justice.gov, vpngids.nl

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws