Tip van de week: Stem klonen: De nieuwe vorm van telefonische oplichting

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 15:00

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Het technologische tijdperk heeft ons veel voordelen gebracht, maar helaas ook enkele duistere ontwikkelingen. Het nieuwste gevaar is dat van stemklonen. De oplichtingstechniek maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om stemmen te imiteren en zo nietsvermoedende slachtoffers te misleiden.

Wat is Stemklonen?

Stemklonen, of voice cloning, is een techniek waarbij software wordt gebruikt om de stem van een persoon te kopiëren, te imiteren of te klonen. Met slechts een paar minuten aan audio-opnames van een persoon kan een AI een nauwkeurige replica van de stem van die persoon maken, compleet met nuances en intonaties.

Toepassing in Oplichting

Onlangs hebben oplichters deze technologie omarmd als een nieuw instrument voor hun duistere doeleinden. Ze nemen gesprekken op en gebruiken die opnames om de stem van een familielid of vriend te klonen. Daarna nemen ze contact op met hun slachtoffer, meestal iemand die de gekloonde stem herkent en vertrouwt, en proberen ze hem te overtuigen om geld over te maken of vertrouwelijke informatie te delen.

Een Echt Geval

Marion uit Enschede bijna het slachtoffer geworden van deze levensechte truc. Zij kreeg een telefoontje van een jongeman die beweerde haar zoon te zijn. Hij vertelde haar dat hij een nieuw telefoonnummer had en dat hij geld nodig had voor een dringende situatie. Hoewel de stem erg leek op die van haar zoon, vond Marion het verhaal verdacht en besloot ze het nieuwe nummer van haar 'zoon' te bellen. Het bleek een onbekend nummer te zijn, wat aantoonde dat de oproep een poging tot oplichting was.

Bescherming tegen Stemklonen

Dit nieuwe gevaar vereist een nieuwe aanpak van bescherming. Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen stemklonen.

Ten eerste, wees altijd op uw hoede als u een onverwacht telefoontje krijgt, vooral als de beller om geld of persoonlijke informatie vraagt. Zelfs als u denkt dat u de stem herkent, is het belangrijk om te verifiëren dat de persoon is wie hij beweert te zijn.

Ten tweede, deel nooit persoonlijke informatie of financiële gegevens over de telefoon, tenzij u absoluut zeker bent van de identiteit van de beller. Het is altijd beter om terug te bellen naar een bekend nummer om de authenticiteit te bevestigen.

Ten derde, wees bewust van wat u online deelt, met name audio- en video-opnames. Deze kunnen worden gebruikt om uw stem te klonen. Zorg er daarom voor dat u uw privacy-instellingen controleert en beperkt wie toegang heeft tot uw opnames.

Toekomst van Stemklonen

De technologie achter stemklonen evolueert snel. Hoewel het in de verkeerde handen kan worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, zoals in het geval van oplichting, heeft het ook het potentieel om te worden gebruikt voor positieve doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de productie van audioboeken met de stem van overleden auteurs of het herstellen van de stem van mensen die deze door ziekte of een ongeval hebben verloren.

Conclusie

Het is duidelijk dat het belangrijk is om alert te blijven op deze nieuwe vorm van oplichting. Het is niet voldoende om alleen te vertrouwen op stemherkenning bij het ontvangen van telefoontjes, vooral als er financiële transacties of persoonlijke gegevens bij betrokken zijn. Gelukkig kunnen door bewust te zijn van de risico's en voorzorgsmaatregelen te nemen, we ons wapenen tegen deze vorm van oplichting en genieten van de positieve aspecten die technologische vooruitgang ons biedt.

De vooruitgang van kunstmatige intelligentie en stemklonentechnologie biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk dat we onszelf en onze dierbaren informeren over deze risico's. Zo kunnen we genieten van de voordelen van technologie zonder ten prooi te vallen aan de gevaren ervan.

Dit vereist een voortdurende inspanning van zowel individuen als organisaties om te blijven leren over de nieuwste ontwikkelingen in de technologische wereld, en om te begrijpen hoe deze kunnen worden gebruikt om ons te beschermen tegen nieuwe bedreigingen. Het is ook van cruciaal belang dat regeringen en beleidsmakers werken aan wetgeving die onze privacy en veiligheid beschermt in het licht van deze nieuwe technologieën.

In de tussentijd moeten we allemaal waakzaam blijven en de nodige stappen ondernemen om ons te beschermen tegen deze vorm van oplichting. Met de juiste kennis en voorbereiding kunnen we de voordelen van nieuwe technologieën blijven benutten zonder onnodige risico's te lopen.

Advies politie

Geluid kan worden gemanipuleerd en dat gebeurt nu ook in Nederland door oplichters. "Als je een fragment van iemand die spreekt hebt - het hoeft niet lang te zijn - dan kan dit al gebruikt worden om die stem te klonen", legt een politiewoordvoerder uit. "De kwaliteit hoeft zelfs niet goed te zijn, onze hersenen nemen automatisch aan dat het de persoon is die we denken te horen."

Daarom moet je altijd beseffen, zo legt de politie uit, dat alles wat digitaal tot ons komt, gemanipuleerd kan zijn. "We moeten hier een gezond wantrouwen tegen ontwikkelen. Vraag je bij zo'n telefoontje altijd af: is het wel echt de persoon die je denkt dat het is? En als je een handeling moet uitvoeren zoals het achterlaten van gegevens of het overmaken van geld - zeker in combinatie met een emotie zoals een huilend familielid - neem dan even afstand. Verbreek bijvoorbeeld de verbinding en bel de persoon terug op het nummer dat je van die persoon kent. Of stel een vraag die alleen hij of zij kan beantwoorden. En vraag dan niet naar de geboortedatum, maar iets echt unieks. Bijvoorbeeld wat hij of zij gisteren heeft gegeten."

Meer tip van de week artikelen