Tip van de week: Cybercriminelen in je computer? Deel 2: Het reinigen en beschermen van je thuisnetwerk

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 15:00

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In het eerste deel van deze serie hebben we besproken hoe je verdachte activiteiten op je apparaten kunt herkennen. Nu je weet waar je op moet letten, is de volgende stap het reinigen en beschermen van je thuisnetwerk. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je thuisnetwerk veilig te houden.

1. Identificeren en isoleren van geïnfecteerde apparaten

Het eerste wat je moet doen als je vermoedt dat je thuisnetwerk is geïnfecteerd, is het identificeren van de geïnfecteerde apparaten. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je veel apparaten op je netwerk hebt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Stap 1

Begin met het controleren van elk apparaat op je netwerk op tekenen van infectie. Dit kan zijn: ongewoon traag functioneren, onverwachte pop-ups of advertenties, of ongeautoriseerde wijzigingen in instellingen of wachtwoorden.

 • Stap 2

Als je een geïnfecteerd apparaat identificeert, isoleer het dan onmiddellijk van je netwerk. Dit kan meestal worden gedaan door het apparaat uit te schakelen of door de wifi- of ethernetverbinding te verbreken. Dit helpt om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt naar andere apparaten op je netwerk.

2. Het scannen en reinigen van geïnfecteerde apparaten

Zodra je de geïnfecteerde apparaten hebt geïdentificeerd en geïsoleerd, is de volgende stap het reinigen van deze apparaten. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Stap 1

Installeer een betrouwbare antivirussoftware op het geïnfecteerde apparaat. Er zijn veel verschillende antivirusprogramma's beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zorg ervoor dat de antivirussoftware up-to-date is, omdat dit de kans vergroot dat het de infectie kan detecteren en verwijderen.

 • Stap 2

Voer een volledige systeemscan uit op het geïnfecteerde apparaat. Volg de instructies van de antivirussoftware om eventuele gevonden infecties te verwijderen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de ernst van de infectie en de snelheid van je apparaat.

 • Stap 3

Na het verwijderen van de infectie, herstart het apparaat en voer nog een systeemscan uit om te bevestigen dat alle infecties zijn verwijderd. Als de antivirussoftware nog steeds infecties detecteert, kan het nodig zijn om een gespecialiseerde malwareverwijderingstool te gebruiken.

3. Het wijzigen van alle netwerkwachtwoorden

Na het reinigen van de geïnfecteerde apparaten, is het een goed idee om alle wachtwoorden op je netwerk te wijzigen. Dit helpt om te voorkomen dat de aanvaller opnieuw toegang krijgt tot je netwerk. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Stap 1

Log in op de instellingenpagina van je router. Dit kan meestal worden gedaan door het IP-adres van de router in te voeren in de adresbalk van je webbrowser.

 • Stap 2

Zoek de instellingen voor het wijzigen van het wachtwoord en stel een nieuw, sterk wachtwoord in voor je router. Dit wachtwoord moet een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens bevatten, en moet niet gemakkelijk te raden zijn.

 • Stap 3

Wijzig het wachtwoord van je wifi-netwerk. Dit is meestal te vinden in de instellingen van het draadloze netwerk van je router. Net als het wachtwoord van je router, moet dit wachtwoord sterk en uniek zijn.

 • Stap 4

Wijzig de wachtwoorden van alle andere apparaten die op je netwerk zijn aangesloten. Dit omvat computers, smartphones, tablets, smart home-apparaten, enz.

4. Het updaten van de firmware van je router

Het is ook belangrijk om de firmware van je router bij te werken na een infectie. Dit helpt om eventuele kwetsbaarheden te dichten die de aanvaller heeft gebruikt om toegang te krijgen tot je netwerk. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Stap 1

Log in op de instellingenpagina van je router.

 • Stap 2

Zoek de optie voor het bijwerken van de firmware. Dit is meestal te vinden in het menu "Geavanceerde instellingen" of "Systeeminstellingen".

 • Stap 3

Volg de instructies om de firmware van je router bij te werken. Zorg ervoor dat je router is aangesloten op een betrouwbare stroombron en dat je een stabiele internetverbinding hebt voordat je begint met de update.

5. Het inschakelen van netwerkfirewalls

Tot slot, als je router een ingebouwde firewall heeft, zorg er dan voor dat deze is ingeschakeld. Dit helpt om ongewenst verkeer uit je netwerk te houden en kan helpen om toekomstige infecties te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Stap 1

Log in op de instellingenpagina van je router.

 • Stap 2

Zoek de optie voor het inschakelen van de firewall. Dit is meestal te vinden in het menu "Beveiligingsinstellingen" of "Firewall-instellingen".

 • Stap 3

Volg de instructies om de firewall van je router in te schakelen. Zorg ervoor dat je de firewall zo configureert dat deze alle ongewenste verkeer blokkeert, maar nog steeds toestaat dat legitiem verkeer door kan.

Het reinigen van een geïnfecteerd thuisnetwerk kan een uitdaging zijn, maar door deze stappen te volgen, kun je je netwerk veilig en schoon houden. In de volgende delen van deze serie zullen we bespreken hoe je specifieke soorten apparaten kunt reinigen en beschermen, te beginnen met Windows-apparaten. Door proactief te zijn en je netwerk regelmatig te controleren op tekenen van infectie, kun je helpen om jezelf en je apparaten veilig te houden tegen cybercriminaliteit.

Volgende week in deel 3: Het reinigen en beschermen van Windows-apparaten

Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude of oplichting? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer tip van de week artikelen