Ransomware weekoverzicht 50-2020

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 12:00

De gemeente Hof van Twente is nog steeds aan het worstelen met het opstarten van de systemen na een ransomware aanval. Ransomware aanvallen richten zich op bedrijven, het onderwijs en de gezondheidszorg en leidde tot sluitingen van scholen. Hier het overzicht van nieuwe ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

7 december 2020

Cybercriminelen eisen €800.000 van gemeente Hof van Twente

De cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval op de computersystemen van de gemeente Hof van Twente, eisen 50 bitcoin om alle bestanden weer toegankelijk te maken. Met de huidige koers komt dat neer op zo’n 800.000 euro. Als de gemeente weigert te betalen, dan maken ze de buitgemaakte gegevens openbaar (doxware).

Ransomware treft helikoptermaker Kopter

Helikopterbouwer Kopter is het slachtoffer geworden van een ransomware aanval nadat hackers het interne netwerk hadden doorbroken en de bestanden van het bedrijf hadden versleuteld.

Boston's GBMC HealthCare maakt een ransomware aanval bekend

Op de ochtend van zondag 6 december 2020 ontdekte GBMC HealthCare een ransomware-incident dat IT-systemen aantastte. Hoewel veel van onze systemen niet werken, beschikt GBMC HealthCare over robuuste processen om veilige en effectieve patiëntenzorg te behouden. We reageren collectief in overeenstemming met ons goed geplande proces en beleid voor dit soort evenementen.
 

Foxconn-elektronicagigant getroffen door ransomware, $ 34 miljoen losgeld

De elektronicagigant Foxconn kreeg tijdens het Thanksgiving-weekend een ransomware aanval op een Mexicaanse faciliteit, waar aanvallers niet-versleutelde bestanden stalen voordat ze apparaten versleutelden.

8 december 2020

Ransomware dwingt hosting provider Netgain om datacenters neer te halen

Cloud hosting- en IT-serviceprovider Netgain werd gedwongen om een ​​aantal van hun datacenters offline te halen na een ransomware aanval eind november.

E-mail van Netgain naar klanten

Egregor ransomware: Maze's schijnbare erfgenaam

In september ontstond er een nieuw ransomware merk, net toen de  Maze-ransomware bende  zijn activiteiten stopzette. Met de naam Egregor (van een occulte term afgeleid van het Griekse woord  ἑγρήγορος , ' waakzaam ' - een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een engelachtige geest of groepsgeest), maakt de ransomware gebruik van gegevens die tijdens de aanval zijn gestolen om het slachtoffer tegen betaling af te persen. een spoor gewaaid door Maze.

Bedreigingsevaluatie: Egregor Ransomware

Sinds september 2020 hebben onderzoekers van Unit 42 waargenomen dat de Egregor-ransomware meerdere bedrijfstakken wereldwijd treft, waaronder die in de VS, Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika, na de afname van het aantal operaties met de Maze-ransomware. Egregor-operaties bootsen die van Maze-operaties na, wat ons doet geloven dat hoewel Maze-operatoren  een stopzetting  van het "Maze Team Project" aankondigden , de operatoren achter die activiteiten eenvoudigweg een nieuwe ransomware hebben ontwikkeld om hun doelstellingen vooruit te helpen.

Nieuwe Dharma Ransomware-variant

Emmanuel_ADC-Soft vond een nieuwe Dharma-variant die de  .yoAD-  extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

9 december 2020

SP wil opheldering over geëist losgeld voor data Hof van Twente

De SP heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opheldering gevraagd over losgeld dat criminelen achter de aanval op de gemeente Hof van Twente zouden eisen voor het ontsleutelen van versleutelde data.

Het Bericht Dat Er Losgeld Is Gevraagd Om Gehackte Gemeentedata Terug Te Krijgen
Word – 18,5 KB 258 downloads

Nieuwe Conti Ransomware-varianten

S! Ri  vond nieuwe Conti-varianten die de  .FBSYW-  en .TJMBK- extensies aan versleutelde bestanden toevoegen.

Nieuwe STOP Djvu-ransomware variant

Michael Gillespie  vond een nieuwe STOP Djvu-ransomware variant die de  .igdm- extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

10 december 2020

Brief van burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van Hof van Twente over de cyberaanval

Zoals u ongetwijfeld weet, zijn er ernstige problemen met de computersystemen van onze gemeente. Hof van Twente staat volop in het nieuws. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat wij als gemeente zelf topspecialisten hebben ingeschakeld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de situatie. En dat alle instanties die betrokken moeten worden ook daadwerkelijk betrokken zijn. Zodra de onderzoekresultaten bekend zijn, kom ik daar bij u op terug. Ondertussen zijn we heel hard aan het werk om onze dienstverlening weer op peil te krijgen. Lees hier verder.

VS waarschuwt voor toegenomen cyberaanvallen tegen K-12 afstandsonderwijs

Basisschool-12-onderwijsinstellingen in de VS zijn het doelwit van kwaadwillende actoren voor afpersing, gegevensdiefstal en algemene verstoring van de normale activiteit. De trend zet zich voort tot en met studiejaar 2020/2021.

AA 20 345 A Joint Cybersecurity Advisory Distance Learning S 508 C
PDF – 736,3 KB 321 downloads

Ransomware: Ragnar Locker claimt cyberaanval tegen Dassault Falcon Jet Corp.

Niet zonder een zekere trots op hun "onderzoekswerk", verzekerden de operators van Ragnar Locker ons dat als Dassault Falcon Jet "blijft zwijgen, ze zeer verrast zullen zijn over de hoeveelheid gegevens die we hebben verzameld".

Nieuwe Nefilim-variant

Michael Gillespie vond een Nefilim-variant die de  .INFECTION- extensie toevoegt en de INFECTION-HELP.txt losgeld brief laat vallen.

Betalingsverwerking Giant TSYS: Ransomware-incident "immaterieel" voor het bedrijf

Betaalkaart verwerkingsgigant  TSYS  kreeg eerder deze maand te maken met een ransomware-aanval. Sindsdien zijn stapels gegevens die van het bedrijf zijn gestolen, online geplaatst, waarbij de aanvallers beloofden de komende dagen meer te publiceren. Maar het bedrijf zegt dat de malware de kaartgegevens niet in gevaar heeft gebracht en dat het incident beperkt was tot de administratieve onderdelen van het bedrijf.

11 december 2020

Hof van Twente komt met installatie straat voor apparatuur medewerkers

De situatie rondom onze ICT-systemen heeft ervoor gezorgd dat wij de afgelopen dagen niet de dienstverlening hebben kunnen leveren zoals u van ons gewend bent. Onze prioriteit ligt bij het in de lucht krijgen van onze volledige dienstverlening. Dit doen wij uiteraard met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. We willen zeker weten dat de stappen die we zetten veilig zijn en dat kost tijd. Lees verder hier.

MountLocker ransomware wordt slanker, versleutelt nu minder bestanden

De MountLocker ransomware ontving onlangs een update die de omvang ervan met de helft verkleinde, maar een zwak punt bewaart waardoor het mogelijk zou kunnen zijn om de willekeurige sleutel te leren die wordt gebruikt om bestanden te versleutelen.

Met dank aan de bijdragers van deze week:

@malwareforme, @PolarToffee, @Ionut_Ilascu, @Seifreed, @LawrenceAbrams, @BleepinComputer, @serghei, @DanielGallagher, @FourOctets, @demonslay335, @struppigel, @jorntvdw, @malwrhunterteam, @fwosar, @VK_Intel, @Unit42_Intel, @campuscodi, @Emm_ADC_Soft, @siri_urz, @ValeryMarchive en @chum1ng0

Ransomware

Ransomware cyberaanvallen zijn een big business, zo groot zelfs dat onderzoek verwacht dat een bedrijf elke 11 seconden wordt aangevallen door een cybercrimineel  en dat de schade als gevolg van deze aanvallen tegen 2021 ongeveer 20.000.000.000.000,- (20 biljoen) dollar zal bedragen .

Wat is Ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Wil je meer weten over Ransomware, dan kun je hier verder lezen.

Doxware

Wat is Doxware?

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails. Meer weten over doxware, dan kun je hier verder lezen.

Advies

  1. Installeer een goede virusscanner.
  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browser aanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash en Java is uitschakelen aan te raden.
  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals of stuur hem door naar digitaalgids@consumentenbond.nl voor uitsluitsel. 
  4. Schakel geen macro's bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.
  5. Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.
  6. En tenslotte: back-ups maken! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wilt u weten hoe uw digitale veiligheid is? Doe dan hier de test en ontvang uw test score. (.../10)

Meer weekoverzichten

Ransomware berichten

Februari 2024
November 2023
Oktober 2023
September 2023
Augustus 2023
Mei 2023
April 2023
Maart 2023
December 2022

Doxware berichten

Juni 2021

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »
Augustus 2020
Juni 2020

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Cybercrime algemeen

Juni 2024
Mei 2024
April 2024
Maart 2024
Januari 2024