‘VPNLab’ offline gehaald door politie diensten

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 07:00

Handhavingsinstanties ondernamen deze week actie tegen het misbruik van VPN-diensten door criminelen. Dit deden ze door de infrastructuur en de gebruikers van VPNLab.net aan te pakken. De producten van de VPN-provider, bedoeld voor afgeschermde communicatie en internettoegang, werden ter ondersteuning van ernstige misdrijven gebruikt. Zoals de inzet van Ransomware en andere cybercriminaliteit.

Actie in 10 laden in de vroege ochtend

In de vroege ochtend van 17 januari vonden gecoördineerde, verstorende acties plaats in Duitsland, Nederland, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Letland, Oekraïne, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Handhavingsinstanties namen de 15 servers in beslag die de diensten van VPNLab.net hosten, waardoor deze diensten niet langer beschikbaar zijn. De Centrale Recherche van het Politiedirectoraat in het Duitse Hannover had de leiding over de actie, onder de vlag van het EMPACT-project Cybercrime – Aanvallen Op Informatiesystemen.

VPNLab.net, opgericht in 2008, bood diensten aan op basis van OpenVPN-technologie en 2048-bit versleuteling, om online anonimiteit te garanderen voor slechts 60 Amerikaanse dollars per jaar. Dit maakte het populair onder cybercriminelen, die de diensten gebruikten om hun misdrijven te blijven plegen, zonder bang te zijn dat ze de autoriteiten hen zouden ontdekken.

Voorkeursprovider voor cybercriminelen

Handhavingsdiensten kwamen de provider op het spoor, nadat uit meerdere onderzoeken bleek dat criminelen VPNLab.net-producten gebruikten om hun illegale praktijken, zoals het beheer van Botnets en de verspreiding van Ransomware, te faciliteren. Andere zaken toonden aan dat de producten ook gebruikt werden voor het opzetten van de infrastructuur en communicatie achter Ransomware-campagnes. Tegelijkertijd troffen rechercheurs advertenties van de dienst aan op het darkweb.

Als gevolg van het onderzoek zijn honderden bedrijven aan het licht gekomen, die het risico lopen slachtoffer te worden van een cyberaanval. Handhaving werkt momenteel nauw samen met deze mogelijke slachtoffers om ze minder kwetsbaar te maken voor aanvallen.

Online sporen verbergen

Edvardas Šileris, Hoofd van Europols European Cybercrime Centre: ‘De acties die deel uitmaakten van dit onderzoek maken duidelijk dat criminelen steeds minder manieren hebben om online hun sporen te verbergen. Elk onderzoek dat we uitvoeren levert informatie op voor het volgende. De informatie die we hebben ingewonnen over mogelijke slachtoffers, stelt ons waarschijnlijk in staat een aantal ernstige cyberaanvallen en datalekken te voorkomen.’

Volker Kluwe, Hoofd van Politie te Hannover, verklaarde: ‘Een ander belangrijk aspect van deze actie is dat we laten zien dat dienstverleners die illegale praktijken ondersteunen en weigeren informatie te verstrekken als handhavingsinstanties daar op legale wijze om vragen niet kogelvrij zijn. De Operatie toont aan dat effectieve samenwerking van internationale handhavingsinstanties ons in staat stelt een wereldwijd netwerk uit te schakelen en dergelijke bedrijven te vernietigen.’

Europols European Cybercrime Centre (EC3) ondersteunde de actiedag via Analyseproject ‘CYBORG’, dat meer dan 60 coördinatiebijeenkomsten en drie persoonlijk te bezoeken workshops organiseerde. Daarnaast bood EC3 analytische en forensische assistentie. De Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) faciliteerde de informatie-uitwisseling vanuit het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.

De volgende autoriteiten namen deel aan deze operatie:

  • Duitsland: Politiedirectoraat Hannover (Polizeidirektion Hannover) – Centrale Recherche
  • Nederland: Politie, Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche, Team High Tech Crime)
  • Canada: Koninklijke Bereden Politie (Royal Canadian Mounted Police)
  • Tsjechië: Tsjechische Politie (Policie České Republiky) – Afdeling Cybercriminaliteit
  • Frankrijk: Onder-directoraat Cybercriminaliteitsbestrijding van de Justitiële Politie (Sous-Direction de la Lutte Contre la Cybercriminalité à la Direction Centrale de la Police Judiciaire (SDLC-DCPJ)
  • Hongarije: Hongaarse Politie (Rendőrség)
  • Letland: Letse Staatspolitie (Valsts Policija) – Centrale Recherche
  • Oekraïne: Oekraïense Nationale Politie (Національна поліція України) – Afdeling Cybercrime
  • Verenigde Koninkrijk: Nationale Recherche (National Crime Agency)
  • Verenigde Staten: Federal Bureau of Investigation
  • Eurojust
  • Europol: European Cybercrime Centre (EC3)

Bron: europa.eu, politie.nl

Actuele aanvallen overzicht per dag

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Aanhouding maker en verkoper van 'Phishing panel'

Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde 'phishing panels' te hebben gemaakt en verkocht. Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishing websites opzetten. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een bouwer van dergelijke panels in Nederland is aangehouden.

Lees meer »

De slagkracht van een botnetwerk

Als je aan cyberaanvallen denkt, stel je waarschijnlijk een hacker met een capuchon voor die in een donkere kamer zit en drukdoende op zijn toetsenbord aan het typen is. Echter dit is niet altijd de realiteit van de meeste cyberaanvallen. Vele cyberaanvallen zijn inmiddels geautomatiseerd met behulp van voorgeprogrammeerde bots. Deze bots kunnen veelvoorkomende cyberaanvallen sneller en op veel grotere schaal uitvoeren dan menselijke hackers en ze zijn bovendien ook moeilijker te detecteren zijn.

Lees meer »

"Aanvallen op werken op afstand nemen toe"

Cybersecurity onderzoekers hebben deze week het 'Threat Report over Q3 2020' uitgebracht. In dit rapport worden de belangrijkste statistieken van detectiesystemen samengevat en worden opmerkelijke voorbeelden van cyber security onderzoek uitgelicht. Het rapport en de bevindingen werden gepresenteerd tijdens het virtuele evenement 'ESET European Cyber Security Day - Towards a Secure Post-COVID Future'.

Lees meer »

Diverse WhatsApp-accounts van politici overgenomen

Criminelen zijn erin geslaagd om de WhatsApp-accounts van diverse ambtenaren die werkzaam zijn voor de gemeente Den Bosch over te nemen. Via het platform probeerden ze geld afhandig te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is burgemeesters, wethouders, raadsleden en mensen van veiligheidsregio’s uit andere delen van het land hetzelfde overkomen.

Lees meer »

"Ambtenaren gebruiken meer dan veertig applicaties voor videoconferencing"

De Algemene Rekenkamer onderzocht tussen juli en oktober 2020 welke communicatiemiddelen ambtenaren, ministers, staatssecretarissen en andere hooggeplaatste overheidsmedewerkers gebruiken nu ze noodgedwongen thuis zitten. Uit deze inventarisatie blijkt dat er geen uniforme afspraken zijn over de wijze waarop ze op een veilige en verantwoorde manier met elkaar kunnen communiceren. Dat brengt risico’s met zich op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en adequate archivering van informatie.

Lees meer »

Burgers en bedrijven digiweerbaar met de City Deal

Van digitale wijkambassadeurs tot een lokale helpdesk die wordt bemand door IT-studenten. In de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' gaan 8 steden, 3 ministeries, veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen samen aan de slag om de cyberweerbaarheid te verhogen onder burgers en bedrijven. Met de ondertekening van de City Deal op 28 oktober 2020 gaat de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' van start.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 130 (week 44-2020)

Nieuwe vormen van phishing, aanvallen op ziekenhuizen en hoe snapchat misbruikt wordt door oplichters. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 130. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Tweestapsverificatie vingerafdruk te koop met e-mailadressen en wachtwoorden

"Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne tweestapsverificatie te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens." aldus de TU/e

Lees meer »

De evolutie van phishing: hoe beschermen we onszelf?

Dat criminelen creatieve methodes verzinnen om je geld te ontfutselen, weten we al langer dan vandaag. Echter, het herkennen van de slimme trucs wordt steeds moeilijker. Waar we enkele  jaren geleden nog konden adviseren hoe je een phishing mail of nep website herkent, is het nu haast  niet meer uit te leggen aan gebruikers.

Lees meer »