Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Gepubliceerd op 17 februari 2022 om 07:00

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

“Criminelen zoeken uit hoe ze ons nóg beter kunnen raken. Daarbij is de infrastructuur van cybercrime geëvolueerd zodat ze het publiek sneller en gepersonaliseerder kunnen bedriegen”, zegt Eric Milam, Vice President of Research and Intelligence, BlackBerry. “Deze infrastructuur heeft ook geleid tot een criminele economie waarin dreigingsgroepen malware delen en uitbesteden. Zo kunnen aanvallen op grote schaal plaatsvinden. En sommige ingrijpende cyberincidenten van 2021 lijken het gevolg te zijn van deze outsourcing.”

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen van het BlackBerry Annual Threat Report 2022 zijn onder meer:

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit

Aangezien het mkb gemiddeld met 11 cyberdreigingen per dag te maken heeft, blijven zij een epicentrum voor cybercriminelen. Die frequentie zal versnellen naarmate cybercriminelen steeds meer de samenwerking opzoeken.

  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed

Bij meerdere incidenten identificeerde BlackBerry achtergelaten playbook-tekstbestanden met IP-adressen. Dit suggereert dat de makers van de geavanceerde ransomware van dit jaar niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.

  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware

Een toenemend aantal payloads wordt ondergebracht bij openbare cloudplatforms. Meestal zijn deze payloads eenvoudig aanpasbaar wat resulteert in lagere kosten. Dit is met name terug te zien in Noord-Amerika, waar lokale hosting van kwaadaardige payloads (zoals Cobalt Strike) een enorme vlucht nam.

  • Oud in een nieuw jasje

De verdere digitalisering heeft oude tactieken – zoals phishing en watering hole-aanvallen – weer mainstream gemaakt, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Het suggereert dat deze tactieken relevant blijven als digitale innovaties, waaronder de metaverse, op de markt komen.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Content Dam Blackberry Com Asset Enterprise Pdf Direct Report Bb 2022 Threat Report
PDF – 3,2 MB 154 downloads

Bron: blackberry.com

Meer info over cybercrime 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Aanhouding 20 jarige te koppelen aan meer dan 100 cybercrime zaken

Met de aanhouding van een 20-jarige man uit Den Haag denkt de recherche meer dan honderd oplichtingszaken te hebben opgelost. Er is tussen 26 november 2020 en 21 september 2021 bijna 30.000 euro gestolen van rekeningen van slachtoffers via de zogenoemde Tikkie-fraude en 1 cent-methode. De verdachte wordt vrijdag 19 november voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Lees meer »

“De daders van phishing zijn vaak jong, hanteren steeds slimmere methoden en spelen in op de actualiteit”

De schade als gevolg van phishing en bankhelpdesk fraude neemt toe, meldde De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gisteren. De daders van phishing zijn vaak jong, hanteren steeds slimmere methoden en spelen in op de actualiteit. Zo hoorde op 12 november een 22-jarige verdachte van phishing voor de Amsterdamse rechtbank een straf van drie jaar cel tegen zich eisen. Hij lichtte zijn slachtoffers op door zich voor te doen als een medewerker van WoningNet.

Lees meer »

Voorkom hacking met een ‘Security key’ als Tweestapsverificatie

Internetcriminelen bedenken telkens wat nieuws om achter jouw persoonsgegevens te komen. Gelukkig wordt er ook vaak weer iets bedacht om jezelf te beschermen, zoals het inmiddels bekende Tweestapsverificatie. Maar met een zogeheten security key kun je jouw gegevens nóg beter beschermen. We leggen uit hoe het werkt en hoe jij zo’n fysieke beveiligingssleutel kunt gebruiken.

Lees meer »

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 44/45-2021

Gezochte Russische cybercrimineel aangehouden op Schiphol, malafide advertenties besmetten ongepatchte IE-gebruikers met ransomware en wetsvoorstel VS verbiedt losgeld betaling ransomware van boven 100.000 dollar. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 183 week 44/45-2021

‘Pig butchering scam’ wereldwijd in opmars ook in Nederland reeds slachtoffers, toename in agressiviteit en brutaliteit van ransomware cybercriminelen en waarom wijzen de vingers al snel naar Rusland bij cyberaanvallen, hoe zit dat eigenlijk? Dit en meer lees je in nieuwsbrief 183.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 44/45-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »