Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 1 'Internet, onze digitale levensader'

Gepubliceerd op 16 april 2022 om 12:31

Ons dagelijks leven speelt zich steeds meer digitaal af. Ondanks dat het niet gelijk opvalt, zijn veel apparaten met het internet verbonden. Dit maakt dat we thuis en op de werkvloer kwetsbaarder zijn geworden. Hoe maken we deze technologie veiliger?

Iedereen heeft er last van

Dat we veel aan het internet en daarmee aan de digitale wereld te danken hebben, is een open deur. Het wereldwijde Internet-of-Thingsoftewel de apparaten die met het internet zijn verbonden, zal blijven groeien. Neem de smartphone tot televisie, de WiFi-deurbel tot slimme energiemeter. Mooie dingen, alleen kleeft er aan de digitalisering ook een keerzijde: cybercriminaliteit. Anno nu heeft bijna 70% van alle Nederlanders wel eens te maken gehad met één of meerdere vormen van cybercrime; phishingmails, fraude via WhatsApp of sms'jes van banken die niet van echt te onderscheiden zijn. En dreigingen voor bedrijven? Denk aan Ddos-aanvallen waarbij de organisatie wordt platgelegd en ransomware waarbij er niet meer bij eigen gegevens kan worden gekomen.

Digitale beveiligingsbedrijf ESET

Het digitale beveiligingsbedrijf ESET schiet met hun beveiligingssoftware-oplossingen te hulp. Dave Maasland, CEO ESET Nederland: 'Wereldwijd beschermen we mede dankzij Google zo'n één miljard gebruikers. Gebruik je de Google Chrome browser, dan zit onze software daarin verwerkt. Zonder dat veel mensen het weten, komen ze in aanraking met onze beveiligingstechnologie.' ESET beveiligt alles wat digitaal is. 'Wat we daarin heel belangrijk vinden, is dat we digitale beveiliging geen doel op zich vinden. Technologie gaat naar mijn idee de belangrijke uitdagingen van deze tijd oplossen; klimaat, armoede, gezondheidszorg. Is de technologie niet veilig, dan gaan we die problemen niet kunnen oplossen. Vandaar dat we vanuit ESET ons daarop toespitsen. Onze propositie is 'Progress. Protected.' Technologie zorgt voor vooruitgang, iemand moet alleen wel die technologie beschermen. Precies dat doen wij.'

Digitale veiligheid vanaf de start

Om cybercriminaliteit de baas te zijn, is het beveiligen van onze digitale wereld noodzakelijk. Denk aan het gebruikmaken van sterke wachtwoorden, het up-to-date houden van software- en besturingssystemen en het installeren van anti-virussoftware. De cyber security-expert: 'We zijn sneller gedigitaliseerd, dan dat we hebben nagedacht over de beveiliging, de digitale weerbaarheid ervan. Nu staan we op het punt dat het gat te groot is geworden tussen de beveiliging van het Nederlandse bedrijfsleven en burgers, en het gemak waarmee criminelen er misbruik van kunnen maken.' Om die reden is het belangrijk dat er al bij de uitvinding van nieuwe technologieën wordt nagedacht hoe het kan worden gebruikt en hoe het vanaf het begin veilig(er) kan worden gemaakt. 'Bovenal mag het om de technologie draaien die ons leven mooier maakt. Digitale veiligheid is iets wat daarbij hoort en aandacht verdient.'

Digitale weerbaarheid, belangrijker dan ooit

Volgens Maasland komen er momenteel veel dingen samen wat maakt dat we op een belangrijk punt zijn aanbeland om onze digitale veiligheid serieus te nemen. 'Enerzijds is de digitalisering door corona in een ongelooflijke stroomversnelling gekomen. Elke kleine retailer heeft noodgedwongen een webshop gemaakt. Wat je daarbij ook in rap tempo ziet veranderen, is dat normale apparaten die we eerder fysiek konden bedienen ook heel snel digitaliseren. Van deurbel tot televisie, van smart watch tot koelkast.'

Daarbij stelt Maasland dat je tegenwoordig steeds vaker ziet dat criminelen kant-en-klare digitale middelen als phishing- en Ddos-aanvallen kunnen kopen. 'Waar criminelen vroeger echt hackers moesten zijn die snapten hoe het inbreken in digitale systemen werkte, is het nu gewoon te koop. En tot slot is onze digitale veiligheid met de jaren steeds belangrijker geworden, omdat cyber als wapen in oorlogsvoering wordt gebruikt. In 2017 hebben we al gezien dat het kan zorgen voor het stilvallen van belangrijke locaties, zoals de Rotterdamse haven. Met alle (financiële) gevolgen van dien.' 

Cyber Sessies

Veel digitalisering. Veel digitale apparaten. En weinig investeringen in digitale veiligheid, terwijl we er heel afhankelijk van zijn geworden. We kunnen niet meer terug. Alles is digitaal. Om Nederland - één van 's werelds meest gedigitaliseerde landen - digiweerbaar te maken, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cyber Sessies' uit. Een nieuwe, wekelijkse cyber security-show waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van de digitale veiligheid. 'Tijdens de uitzendingen gaan we laten zien dat digitale veiligheid niet zo lastig of tijdrovend is als vaak wordt gedacht, maar dat het een interessant onderwerp is waar we iets mee willen. Tijdens de uitzendingen geven we handvatten, een soort routekaart', aldus Maasland.

De cyber security-expert kaart het voorbeeld van een auto met remmen aan. 'Waarom er remmen in een auto zitten? Niet zodat een auto niet hard kan, maar zodat het juist harder kan. Als een auto geen remmen zou hebben en je rijdt 120 km / u, dan kun je niet afremmen en ga je ook niet hard. Remmen zijn er om te zorgen dat je juist hard kunt rijden. Op die manier vind ik dat we ook naar cyber security mogen kijken. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde, zodat je kunt ondernemen in het digitale tijdperk, op de rem kunt trappen als het moet en risico's kunt nemen.' 

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 1, Belang van bescherming: 'Internet, onze digitale levensader'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

De evolutie van phishing: hoe beschermen we onszelf?

Dat criminelen creatieve methodes verzinnen om je geld te ontfutselen, weten we al langer dan vandaag. Echter, het herkennen van de slimme trucs wordt steeds moeilijker. Waar we enkele  jaren geleden nog konden adviseren hoe je een phishing mail of nep website herkent, is het nu haast  niet meer uit te leggen aan gebruikers.

Lees meer »

Beveilig je smartphone tegen hackers met deze 10 praktische tips

Onze smartphones bevatten veel persoonlijke informatie, zoals foto’s, video's, wachtwoorden, bankgegevens en nog veel meer. Tevens gebruikt de meerderheid van de smartphone gebruikers hun smartphone ook voor hun werk. Met deze tips beveilig jij je smartphone en je data nog beter tegen hackers en cybercriminelen.

Lees meer »

FBI:"De recente cyberaanvallen op ziekenhuizen is nog maar het begin"

De recente cyberaanvallen op Amerikaanse ziekenhuizen is nog maar het begin. De Federal Bureau of Investigation (FBI), het ministerie van Volksgezondheid en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) zeggen dat cybercriminelen zich voorbereiden op een golf aan ransomware-aanvallen. De hackers zijn volgens de veiligheidsinstanties uit op geld en geven niets om de gezondheid of veiligheid van patiënten. Gezondheidsinstellingen krijgen het advies om hun digitale beveiliging op te schroeven.

Lees meer »

Kamer vragen DDoS-aanvallen

DDoS-aanvallen voorkomen is een onbegonnen zaak. Wel is het mogelijk om de kwetsbaarheid en impact van dergelijke cyberaanvallen te verkleinen. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat overheidsinstanties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) hierover geïnformeerd worden en samenwerken. Door middel van publiekscampagnes moeten burgers zich bewust worden van de gevaren van DDoS-aanvallen.

Lees meer »

Berichten lezen voordat ze versleuteld werden

Politie en justitie slaagden er eerder dit jaar in om EncroChat te kraken. Daarbij maakten de opsporingsdiensten meer dan 20 miljoen berichten waarin criminele activiteiten uit de doeken worden gedaan buit. Nu blijkt dat de politie begin 2019 al infiltreerde in de beveiligde chatdienst. Daarbij wist de handhavingsinstantie de hand te leggen op foto’s, notities en financiële gegevens van de chatdienst.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 129 (week 43-2020)

"Afgelopen week gebeurde er weer veel op gebied van cybercrime. We zagen dat de GravityRat malware nu ook beschikbaar is voor aanvallen op Android en MacOS. In de Verenigde Staten werden zes Russische cybercriminelen aangeklaagd die onder meer de Haven in Rotterdam verlamde. QR codes nemen toe in populariteit, maar meer dan de helft herkent geen malafide QR code. Er werd een nieuw deepfake ecosysteem ontdekt die zich toespitste op DeepNude en afpersing. We zagen wat de verwachting wordt en wat zal veranderen op gebied van cybersecurity in 2021, want het dreigingslandschap is afgelopen jaar flink veranderd. Tenslotte startte afgelopen week het proces tegen 4 nederlanders die de cyberbunker in Duitsland runde en hierbij ook beschuldigd worden van medeplichtigheid aan 249.000 strafbare feiten. Dit alles en meer lees je in nieuwsbrief 129 die gisteren is verschenen"

Lees meer »

Fraudehelpdesk en Opgelicht?! meldingen week 43-2020

Het melden van digitale oplichting pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?! of Fraudehelpdesk dan weten want Samen bestrijden we cybercrime. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »