Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 2 'Hoe groot is de kans om te worden gehackt?'

Gepubliceerd op 23 april 2022 om 09:00

De dreiging en impact van cyberaanvallen groeit met de dag. Meer en meer mensen en MKB'ers worden slachtoffer van online criminelen. Opvallend is dat we nog altijd en masse heel naïef in de wedstrijd staan, want zo'n hack zal jou toch niet overkomen?

De kans om te worden gehackt, groeit

In deze aflevering spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Daniël Verlaan (techjournalist RTL Nieuws), Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte Nederland) en Ronald Prins (Hunt & Hackett). De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe groot is de kans om als bedrijf of burger te worden gehackt? Welke soorten digitale aanvallen zijn er? Wat kunnen we leren van hacks uit het verleden? En wat kun je doen om je tegen cybercriminaliteit te beschermen? 

Groenewegen: 'Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven die worden gehackt zelfs het journaal en de kranten halen. Ze komen volledig plat te liggen met alle gevolgen van dien. Cybercrime wordt alleen maar groter. Tijd om aan de slag te gaan!' Verlaan vult aan: 'Hoe het met de cyber security van bedrijven en burgers is gesteld, vraag je? Dat is eigenlijk belabberd. De onwetendheid bij veel burgers vloeit door naar het bedrijfsleven. De beperkte kennis neem je namelijk mee. Als medewerker klik je dan toch even op die phishingmail. Lang verhaal kort: ik hoop dat de basiskennis die we inmiddels anno nu zouden moeten hebben de komende jaren verbetert.'

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Neerlands grootste beveiligingsbedrijf Fox-IT. Sinds 1999 helpen zij bedrijven bij cyberaanvallen. Leer welke criminele aanvallen vaak voorkomen en wat ertegen te doen is. 

5 tips om hackers buiten te houden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week haalt Verlaan zijn lijstje met vijf standaard basistips aan. Van werken met sterke wachtwoorden die je via een password manager kunt maken tot het leren herkennen van phishing en het maken van online en offline back-ups. Bekijk de volledige aflevering voor meer tips.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 2, 'Hoe groot is de kans om te worden gehackt?'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 31-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Het darkweb behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken

Het darkweb behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken om de gegevens van bijstandsontvangers te controleren, maar onder een schuilnaam in contact treden met de burgers is niet toegestaan. Het zijn enkele saillante details uit de Handreiking Internetonderzoek die ambtenaren houvast geeft bij het online verzamelen van informatie in het kader van de Participatiewet.

Lees meer »

Marktplaats oplichting voorkomen en herkenen

Sommige bedrijfsnamen zijn bij bijna iedere Nederlander bekend: Unox, Hema en: Marktplaats. De tweedehands handel website is al sinds 1999 actief en wordt tegenwoordig door miljoenen Nederlanders gebruikt. Met een kleine 350.000 advertenties per dag krijgen er behoorlijk wat spullen een tweede leven. Dat gaat soms om een paar sneakers, maar ook om elektronica, auto’s en zelfs luxegoederen als klassieke Rolex horloges. Het zal je dan ook niet verbazen oplichters en andere criminelen dit zien als een volle appelboom waar flink wat geplukt kan worden.

Lees meer »

"Een burn-out is een groot probleem binnen incidentrespons-teams"

VMware heeft tijdens Black Hat USA 2021 zijn zevende, jaarlijkse Global Incident Response Threat Report gepresenteerd. Dit rapport analyseert hoe aanvallers de realiteit manipuleren en zo het moderne dreigingslandschap veranderen. Het rapport constateerde een drastische toename van destructieve aanvallen, waarbij aanvallers geavanceerde technieken gebruiken om meer gerichte, geavanceerde aanvallen uit te voeren die de digitale realiteit vervormen – via business communications compromise (BCC) of door manipulatie van tijd.

Lees meer »

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020

De European Union Agency For Cybersecurity (ENISA) waarschuwt voor fors meer zogeheten supplychainaanvallen in 2021. Dit type aanval raakt via één grote softwareleverancier alle aangesloten bedrijven, wat grote impact kan hebben. ENISA voorziet dat de hacks geavanceerder worden en geeft tips om dit type aanval tegen te gaan.

Lees meer »

Hoe cybercriminelen de antiphishing-oplossingen kunnen omzeilen

Om zakelijke e-mailgegevens van werknemers van een bedrijf te stelen, moeten aanvallers eerst langs de antiphishing-oplossingen  op de e-mailservers van het bedrijf zien te komen. Vaak gebruiken ze legitieme webdiensten om niet op te vallen, en steeds vaker gaat het dan om Google Apps Script, een op JavaScript gebaseerd scriptingplatform.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 30-2021

Iraanse aanval op olietanker wraak voor Israëlische cyberaanval tegen treinsysteem, DoppelPaymer ransomware-bende verandert in de Grief-groep en Nederlandse Group of Company betaald blijkbaar Ransomware aan de Haron cybercriminelen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 169 week 30-2021

Cybercriminelen worden steeds slimmer in het selecteren van hun doelwitten, Iran wil Westerse landen en overheden destabiliseren, waaronder Nederland en waar komt toch al die informatie van datalekken terecht? Dit en meer lees je in nieuwsbrief 169.

Lees meer »