Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 3 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 08:00

Deze week spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Pim Takkenberg (directeur cyber security Northwave), Sanne Maasakkers (security specialist Nationaal Cyber Security Centrum) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). De drie deskundigen gaan in op het onderwerp 'digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller.' Door te weten hoe een aanvaller werkt, kun je je als bedrijf en burger beter verdedigen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat doet een ethisch hacker? Waarom zou je als bedrijf met ethisch hackers in zee gaan? En welke maatregelen kunnen bedrijven treffen om het hackers - en dus ook de ethisch hackers - moeilijk te maken? 

Wat is ethisch hacken?

Tot voorkort was Maasakkers zelf ethisch hacker. Wat ze deed? 'Een ethisch hacker zoekt kwetsbaarheden in systemen van organisaties om ze te rapporteren, zodat bedrijven het kunnen oplossen voordat het kwaadaardige binnenkomt.' Inmiddels gebruikt ze de opgedane kennis van haar vorige rol om vitale bedrijven over cyber security te informeren en te adviseren.

Maasland gaat in op het belang om ethisch hackers in huis te halen: 'Bedrijven willen zich graag verdedigen, alleen weten ze vaak nog niet waar te beginnen. Kom te weten hoe een aanvaller te werk gaat, dan weet je ook waar je je tegen moet verdedigen. Als je weet hoe een inbreker je huis inkomt, dan kun je je daartegen beschermen.'

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week stond verslaggever Suzanne Blonk op de stoep bij ethisch hacker Daan Keuper (security specialist Computest). Zie hoe eenvoudig het is om bedrijfssystemen te hacken, en krijg tips hoe hackers buiten de deur te houden.

Tips hoe met ethisch hackers om te gaan

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week deelt Maasland zes tips over waar je als bedrijf rekening mee moet houden bij  cybertesten. Van het helder krijgen waarom je je als bedrijf door een ethisch hacker wil laten testen tot het inplannen van tijd om met de bevindingen uit de cybertest aan de slag te gaan. Bekijk de aflevering voor alle praktische tips.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 3, 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Malware toename met 229%

Gisteren kondigde 'G DATA CyberDefense' zijn jaarlijkse malware top 10 aan. In 2020 identificeerde de specialisten van het securitybedrijf maar liefst 16.1 miljoen malwaresamples. Dit zijn gemiddeld 76 nieuwe malware samples per minuut. Dit is een toename van 228.6 percent vergeleken met 2019.

Lees meer »

Geruchten WhatsApp, hoe zit dat nu?

WhatsApp gebruikers, dit moet je weten. De app is na 15 mei 2021 nauwelijks meer te gebruiken als je de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet hebt geaccepteerd. Nieuwe berichten lezen of versturen is dan niet langer mogelijk: het beleid voor inactieve accounts treedt vanaf die datum in werking.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 07-2021

Kia Motors America lijdt aan een ransomware aanval, Underwriters Laboratories (UL) certificeringsgigant getroffen door ransomware en verdachten achter Egregor-ransomware aangehouden in Oekraïne. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 146 (week 07-2021)

Cyberaanval treft Hogeschool en Universiteit van Amsterdam, piek in cyberaanvallen op zorgsector in Europa en kroonjuwelen van Nederland in gevaar. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 146. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 07-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »

Moord op bestelling via het darkweb

Moord op bestelling klinkt als iets uit films, maar een 37-jarige Hagenaar zocht tot twee keer toe op het darkweb iemand om zijn ex uit de weg te ruimen. Schijnbaar zonder scrupules wilde hij de moeder van hun twee jonge kinderen laten vermoorden. Gelukkig voor haar had de man te maken met oplichters die hem enkel van zijn geld af hielpen.

Lees meer »

Piek in cyberaanvallen op zorgsector in Europa

Het 'Computer Emergency Response Team' dat Nederlandse zorginstellingen adviseert over cybersecurity en informatiebeveiliging, waarschuwt ziekenhuizen en andere organisaties in de zorg voor ransomware-aanvallen. De afgelopen weken zagen medewerkers een piek in het aantal cyberaanvallen op de Europese zorgsector. Het is onduidelijk waarom het aantal aanvallen uitgerekend nu in de lift zit.

Lees meer »

‘Iedereen maakt fouten. Wij wachten op die van jullie’

De Nederlandse politie neemt een opvallende stap in de bestrijding van cybercriminaliteit. Op een forum waar veel hackers actief zijn, hebben agenten een waarschuwing geplaatst. Daarin adviseert de politie hen dat ze beter geen gebruik kunnen maken van onze IT-infrastructuur, omdat ze deze goed in de gaten houdt.

Lees meer »

Cyberaanval treft Hogeschool en Universiteit van Amsterdam

De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam (HvA en UvA) zijn allebei het slachtoffer van een cyberaanval. Het Security and Operations Centre (SOC) heeft geconstateerd dat ‘onbekende derden’ zichzelf toegang hebben verschaft tot de ICT-omgevingen. Maatregelen zijn en worden genomen om de gevolgen van de aanval te beperken.

Lees meer »