Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 08:00

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: In hoeverre realiseert de overheid het belang van digitale veiligheid? Doet de overheid genoeg om te zorgen dat we onszelf kunnen beschermen of staat onze digitale veiligheid op losse schroeven? Wat ligt er op de plank om dit jaar op te pakken?

'Zo sterk als de zwakste schakel'

Teunis verdiept zich als tech-verslaggever in de wereld van cybercriminelen. Welke hacks zijn hem recentelijk opgevallen? "Deze week hebben we nog een ransomware-aanval gezien bij twee Nederlandse gemeenten. Hierdoor zijn honderdduizenden bestanden, waaronder persoonsgegevens gelekt welke op het dark web zijn aangeboden. Gegevens waarmee hackers in principe allerlei vormen van oplichting kunnen toepassen. Pijnlijk voor gemeenten, maar vooral voor burgers wiens gegevens op straat liggen."

Rajkowski vindt dat we stappen moeten maken om dit soort situaties voor te zijn. Ze realiseert zich dat 100% digitale veiligheid niet bestaat, maar wat we kunnen doen, moeten we doen. Hoe het met de cyber security-kennis van haar Haagse collega's is gesteld? "Er worden veel eerste stappen gezet die wat mij betreft al vijf jaar geleden gezet hadden moeten worden. Neemt niet weg dat er inmiddels wel al binnen de Tweede Kamer voor het eerst een club is, Commissie Digitale Zaken. Dit zijn Kamerleden die zich exclusief op digitale onderwerpen richten. Er moet nog veel gebeuren, maar als ik kijk wat er het afgelopen jaar aan eerste stappen zijn gezet, dan ben ik hoopvol ondanks dat er nog veel meer mag gebeuren."

Bryan is het eens met Rajkowski en ziet ook dat de overheid een tandje bij mag zetten als het gaat om ons tegen cyberaanvallen beschermen. "De overheid doet verschrikkelijk veel, alleen zou ik willen dat het coherent zou plaatsvinden. Heel veel mensen doen op hun vierkante meter hun ding. Ik zou willen dat het centraal wordt aangepakt."

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week gaat verslaggever Suzanne Blonk langs bij de gemeente Hof van Twente. Eind 2020 kregen ze te maken met een cyberaanval, waarvan de schade in de miljoenen liep. In eerste instantie dachten ze niet dat ze waren gehackt. Hoe kwamen ze er uiteindelijk achter dat dit wel het geval was? Wat hebben ze gedaan op het moment dat ze ontdekten dat ze gehackt waren? En wat zijn de lessen voor andere gemeenten?  

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Deze uitzending draait het om tips van Bryan aan de overheid. 'We hebben een coherente aanpak nodig. Een gecentraliseerd mandaat om cybercriminaliteit effectief aan te pakken. Verder is het belangrijk om urgent iets te doen aan het onderwijs over de digitale wereld inclusief veiligheid.' Bekijk de overige tips in de aflevering.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 3, 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »

74% van de ondervraagde organisaties is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geworden van ten minste één ransomware aanval

Barracuda heeft het rapport ‘The state of network security in 2021’ gepubliceerd. Voor dit rapport zijn 750 IT-beslissers over de hele wereld ondervraagd die verantwoordelijk zijn voor de netwerken, de publieke clouds en de security van hun organisatie. Dit heeft inzichten opgeleverd in cloudadoptie, thuiswerken, securityproblemen en andere uitdagingen rond securityrisico's.

Lees meer »

Overheid gaat bedrijven waarschuwen bij gevaar cyberaanvallen

Het Digital Trust Center (DTC) gaat vanaf maandag 13 september op beperkte schaal relevante dreigingsinformatie proactief delen met het bedrijfsleven. Ondernemingen en organisaties die geen onderdeel uitmaken van de kritische infrastructuur, krijgen vanaf vandaag informatie over acute kwetsbaarheden en digitale dreigingen. De overheid kijkt of ze op deze manier het bedrijfsleven weerbaarder kan maken tegen hackers.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 36-2021

Ransomwaregroep waarschuwt slachtoffers om niet naar politie te stappen, hacker zet gestolen gegevens online omdat hogeschool van Arnhem en Nijmegen weigert te betalen en hoe Groove Gang de Ransomware-as-a-Service-markt opschudt om partners te versterken. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 175 week 36-2021

Daders 'high impact crimes' stappen over naar cybercrime, Duitsland eist dat Russische cyberaanvallen onmiddellijk ophouden en gezocht: Insiders die malware installeren voor ransomware aanval. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 175.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 36-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

De gevaren van het downloaden van illegaal games

Zolang gamers op zoek zijn naar gratis apps in de vorm van kopieën zonder licentie, cracks en andere goodies, zullen cybercriminelen op hen blijven azen en zullen wij aandacht blijven besteden aan de gevaren waar gamers mee te maken hebben. Hieronder volgen een aantal voorbeelden die we het afgelopen jaar tegen zijn gekomen.

Lees meer »

Gezocht: Insiders die malware installeren voor ransomware aanval

Wanneer ransomware een bedrijfsnetwerk binnendringt, gebeurt dat meestal via e-mail, kwetsbaarheden in de software of onbeveiligde verbindingen op afstand. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een insider opzettelijk malware zou verspreiden. Uit de praktijk blijkt echter dat sommige aanvallers denken dat deze methode om ransomware te verspreiden doeltreffend is, en sommige aanvallers rekruteren daarom actief werknemers van bedrijven door hen een percentage van het losgeld aan te bieden.

Lees meer »