"Ik denkt dat het bijstaan van gedupeerden van internetfraude de toekomst wordt"

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 08:00

Vanaf eind februari kunnen Nederlanders die het slachtoffer zijn geworden van internetoplichting of betaalfraude rekenen op de hulp van hun bank. Dan verstrekken banken naam, adres en woonplaats van de persoon die een slachtoffer financieel heeft bedonderd. Deze gegevens mogen alleen gebruikt worden om een civielrechtelijke procedure tegen de oplichter te starten.

Stijging 127 procent

De coronapandemie is er niet alleen verantwoordelijk voor dat we massaal thuiswerken en nagenoeg alle winkels op slot zijn. Het aantal aangiftes van cybercriminaliteit steeg vorig jaar explosief, zo constateerde de politie afgelopen maand: alles bij elkaar opgeteld met 127 procent. WhatsApp-fraude, ook wel vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude genoemd, kost de samenleving miljoenen euro’s. Dat geldt ook voor phishing, een methode waarbij cybercriminelen persoonlijke gegevens van onschuldige slachtoffers proberen buit te maken.

De wereld digitaliseert en de criminaliteit ook

De Fraudehelpdesk ontving in 2020 bijna 350.000 meldingen van fraude en oplichting. De totale schade daarvan wordt geraamd op meer dan 41 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie (OM) zei in januari zich grote zorgen te maken over de toename en omvang van cybercriminaliteit. De wereld digitaliseert, en de criminaliteit ook. Politie en Openbaar Ministerie spelen daarop in, maar telkens blijken techniek, wetgeving én organisatie achter te lopen op de werkelijkheid”, aldus het OM.

Maatschappelijke signaal

Naast economische schade heeft cybercrime ook een grote maatschappelijke impact. Hard optreden tegen internetcriminelen en oplichters is voor komend jaar dan ook hoge prioriteit van het OM. “Door daders te pakken, te veroordelen én hun winsten af te nemen, wordt het maatschappelijke signaal afgegeven dat cybercrime niet meer loont. Dit zorgt voor economische en maatschappelijke weerbaarheid en heeft daarom onze prioriteit.”

Het kabinet kijkt niet met lede ogen toe. Minister van Financiën Wöpke Hoekstra en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zaten afgelopen jaar met de banken om tafel. Gezamenlijk keken ze of er niet een ruimhartig, gemeenschappelijk beleid voor slachtoffers van betaalfraude gerealiseerd kon worden. Dat is niet alleen de nadrukkelijke wens van de regering, ook de Tweede Kamer sprak zich hiervoor uit.

Gedupeerde klanten helpen

Het overleg tussen de ministers en banken heeft tot resultaat geleid. De banken hebben een procedure bedacht waarmee ze gedupeerde klanten gaan helpen. Zij krijgen de NAW-gegevens van fraudeurs om ze civielrechtelijk aan te pakken, bijvoorbeeld door gerechtsdeurwaarder in te schakelen of een rechtszaak te beginnen.

Een slachtoffers krijgt niet zomaar de NAW-gegevens van oplichters. Allereerst moet hij aangifte doen bij de politie van oplichting of betaalfraude. Als de politie aangeeft dat er inderdaad sprake is van oplichting, kan hij bij de bank aankloppen voor hulp. De bank sommeert de vermeende oplichter om het geld terug te storten op de rekening van het slachtoffer. Als hij dat niet doet binnen 21 dagen, dan pas overhandigt de bank de gegevens van de fraudeur aan het slachtoffer.

Civielrechtelijke procedure

Betaalvereniging Nederland verwacht dat alle Nederlandse banken eind februari zover zijn en de procedure in werking treedt. Berend Jan Beugel, persvoorlichter van Betaalvereniging Nederland, benadrukt tegenover het Algemeen Dagblad dat de gegevens die de banken verstrekken alleen gebruikt mogen worden om een civielrechtelijke procedure te starten. Het recht in eigen hand nemen of voor eigen rechter spelen door bij de oplichter langs te gaan, is onverstandig.

Het nieuwe beleid van banken geldt niet alleen voor Nederlanders die vanaf eind februari het slachtoffer worden van cybercriminelen. De NAW-gegevens kunnen met terugwerkende kracht van 13 maanden worden opgevraagd. Met andere woorden, wie vorig jaar via internet is opgelicht kan nog steeds zijn gelijk halen.

Eerste Hulp Bij Online fraude

Het Algemeen Dagblad vertelt in het artikel het verhaal van gerechtsdeurwaarder Rick van der Rest. Hij lanceerde enkele jaren geleden Eerste Hulp Bij Online Fraude (EHBO). Het idee achter dit initiatief is dat fraudeurs die mensen voor kleine bedragen (enkele tientjes) oplichten, aangepakt kunnen worden.

In de begindagen draaide het voornamelijk om mensen die tankten en zonder te betalen doorreden. Eind vorig jaar boekte Van der Rest zijn eerste succes tegen een internetoplichter.

Een vriend van hem kocht via Marktplaats een game voor een paar tientjes, maar kreeg deze nooit geleverd. De gerechtsdeurwaarder startte een civiele procedure en werd in het gelijk gesteld door de rechter. De oplichter moet niet alleen het schadebedrag terugbetalen, maar ook de proceskosten en de kosten van de deurwaarder.

Een doorbraak

Van der Rest noemt de uitspraak ‘een doorbraak’ en denkt dat het bijstaan van gedupeerden van internetfraude de toekomst wordt. “Het kunnen zomaar 200.000 zaken per jaar worden”, zo voorspelt Van der Rest. Dat slachtoffers zelf de NAW-gegevens kunnen opvragen bij banken, baart hem wel enige zorgen. “Je moet voorkomen dat er eigenrichting ontstaat. Er is heel veel emotie en woede bij mensen die zijn opgelicht. Dat hebben we bij Tanken zonder Betalen ook gezien, dat mensen toch achter de gegevens van de dief kwamen en die persoon opzochten.”

Bron: avg.nl, ad.nl, vpngids.nl

EHBO bij fraude: Rick van der Rest

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Rabobank dupe van fraude in omgeving Breda

Rabobank heeft mogelijk voor zeker 400.000 euro schade geleden door toezending van bankpasjes en pincodes naar aanvragers met een gestolen identiteit. Dat bleek tijdens een rechtszaak in Breda tegen een 38-jarige Nigeriaan, die zich zou hebben laten gebruiken als ‘geldezel’.

Lees meer »

Populaire online fraudetrucs anno 2020

Vissen naar persoonlijke informatie blijft voor fraudeurs een populaire vorm van internetfraude. Een op de tien Nederlanders heeft inmiddels weleens in een bericht op een foute link geklikt. Wat zijn de nieuwste trucs?

Lees meer »

Stijging internetoplichting

De politie heeft dit jaar 200 malafide webshops gesloten. Dat heeft Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie bekendgemaakt in de uitzending van Radar. Daarnaast kon Van der Linden melden dat het aantal aangiftes over online oplichting met 7% is toegenomen tot een totaal van 47.000.  

Lees meer »

10% kreeg geld terug na online oplichting

1 op de 10 mensen die in 2018 zijn opgelicht bij een online aankoop heeft de schade vergoed gekregen. Een derde had na het incident minder vertrouwen in digitale veiligheid, 4 op de 10 slachtoffers hadden ook emotionele gevolgen na het delict. Dat meldt het CBS in de week van de veiligheid en de maand van de cybersecurity.

Lees meer »

Recordaantal Nederlandse servers plat in actie tegen illegale tv

Een internationale actie van politie en Justitie heeft servers offline gehaald waarmee criminelen toegang tot betaalzenders faciliteerden voor derden. Toegang tot video streaming diensten maar ook toegang tot live uitgezonden voetbalwedstrijden werd zo verkocht voor spotprijzen. Via zelf opgezette server infrastructuur vingen de cybercriminelen uitzendingen en streams op om die dan gestript van eventuele encryptie weer door te sturen naar eigen IPTV-decoderkastjes bij eindgebruikers.

Lees meer »

Vier aanhoudingen in onderzoek Marktplaats oplichting in regio Zeeland West-Brabant

Financiële rechercheurs van district De Markiezaten en agenten van de politieteams Bergen op Zoom en Roosendaal hebben de afgelopen tijd samen zaken opgepakt waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats. Drie onderzoeken hebben inmiddels geleid naar vier verdachten. Twee verdachten zijn, gisteren, donderdag 13 juni, op hun woonadres aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Eén verdachte is op 1 april jl. aangehouden en verhoord. De vierde verdachte is uitgenodigd om een verklaring af te komen leggen. Deze man heeft zich nog niet gemeld en staat inmiddels gesignaleerd in het politiesysteem.

Lees meer »

Jongeren bestraft voor betrokkenheid bij internetoplichting

Voor 23 jongeren uit Rotterdam, in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, zag afgelopen weekend er anders uit dan verwacht. Zij zaten een dag op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Op het politiebureau waren reclasseringsmedewerkers, rechercheurs , officieren van justitie en een advocaat aanwezig, om de jongeren diezelfde dag nog te wijzen op hun gedrag en zo nodig een straf op te leggen.

Lees meer »