Cybercriminelen scannen massaal op beveiligingslek ‘Apache Log4j’

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 16:17

Patch nu & Controleer op infecties!

De kans dat jij als ondernemer dus geraakt wordt of bent door deze kwetsbaarheid is zeer waarschijnlijk.


Een groot aantal applicaties is getroffen door een kritieke kwetsbaarheid in logsoftware 'Apache Log4j'. Het gaat onder andere om applicaties van Apache zelf, Amazon, VMware, Microsoft en Sonicwall. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft nu een lijst op Github geplaatst met kwetsbare Log4j applicaties. Het NCSC heeft ook een lijst met te nemen stappen gepubliceerd. Inmiddels heeft ook een crisisoverleg plaatsgevonden met alle belangrijke cyberbeveiligers.

Ernstige kwetsbaarheid Apache Log4j

Op vrijdagochtend ontving NCSC meldingen over een ernstige kwetsbaarheid in Log4j. Deze java log-tool wordt door veel applicaties en diensten gebruikt. Het houdt bijvoorbeeld bij welke gebruikers hebben ingelogd.

Het NCSC probeert een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijke kwetsbare software. Inmiddels heeft de organisatie een lijst online geplaatst op Github met kwetsbare Log4j applicaties. Het NCSC geeft aan dat het voor hen niet mogelijk is om voor alle Log4j applicaties een beveiligingsadvies te updaten.

“Een vermelding van een applicatie op deze lijst mag u daarom zien als een update van het HIGH/HIGH beveiligingsadvies (hoge kans op grote schade)”, aldus het NCSC. Deze lijst zal de komende dagen verder aangevuld worden. Het NCSC heeft partners, bedrijven en organisaties opgeroepen om aanvullende informatie te delen op Github.

De impact van de kwetsbaarheid van Log4j, dat inmiddels ook bekend staat als LogJam en Log4Shell, is zeer ernstig. Met de Logsoftware kunnen ontwikkelaars diverse informatie loggen via hun applicatie.

De kwetsbaarheid kan door kwaadwillenden uitgebuit worden. Zij kunnen op afstand codes uitvoeren met de rechten van de bovenliggende applicatie. Het is niet in te schatten welke rechten de bovenliggende applicatie heeft omdat een aanvaller codes op afstand kan injecteren en uitvoeren. De mogelijke gevolgschade is hierdoor lastig in te schatten.

Cybercriminelen scannen op kwetsbaarheid Log4J

Er wordt al massaal gescand naar servers die Log4J draaien. In de afgelopen dagen is al 800.000 keer geprobeerd om misbruik te maken van de beveiligingslek. Dat zeggen verschillende cybersecuritybedrijven, waaronder Sophos en Check Point.

Daarnaast zou de kwetsbaarheid ook al actief misbruikt worden. Microsoft heeft al gezien dat aanvallers het lek misbruiken om 'coinminers' te installeren of verdere toegang tot een doelwit te verkrijgen door 'Cobalt Strike malware' te installeren. Cobalt Strike is een malware-pakket waarmee kwaadwillenden verschillende verdere aanvallen kunnen uitvoeren. Een coinminer gebruikt de rekenkracht van de server om cryptocurrency te minen.

Updates zo snel mogelijk installeren!

Apache heeft inmiddels updates uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen. Organisaties krijgen het advies om de lijst op Github regelmatig te controleren en te kijken of er relevante updates zijn voor hun organisatie. Het NCSC adviseert om door Apache beschikbaar gestelde updates zo snel mogelijk te installeren. Ze raadt organisaties ook aan om naast de Github-lijst zelf pagina’s van softwareleveranciers in de gaten te houden.

Niet alleen de systemen die al gepatcht zijn, maar ook kwetsbare systemen moeten gecontroleerd worden op misbruik. Het advies van het NSCS is om te kijken naar misbruik in het laatste jaar. De nationale cyberwaakhond adviseert om detectiemaatregelen in te schakelen, maar benadrukt dat het inschakelen van deze maatregelen geen garantie is dat elke vorm van misbruik wordt tegengehouden.

Crisisoverleg

Het NCSC heeft zondag een crisisoverleg gehad met alle belangrijke cyberbeveiligers vanwege het wereldwijde lek. Ze willen voorkomen dat een groot beveiligingslek een nieuwe golf aan gijzelsoftware veroorzaakt. Dit is de eerste keer dat de overheid alle belangrijke cyberbeveiligers bij elkaar heeft geroepen om af te stemmen hoe een beveiligingscrisis moet worden aangepakt.

Het NCSC volgt de situatie op de voet en werkt het beveiligingsadvies bij wanneer relevantie informatie beschikbaar komt.

Meer hacking nieuws

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »

Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Lees meer »

"Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn"

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Lees meer »

Energietransite biedt kansen voor hackers

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnet kwetsbaarder voor hackers. Als zij zonnepanelen en laadpalen hacken, kan dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Extra toezicht moet problemen voorkomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »

Computersystemen Nederlandse politie, “Het enige wat we zeker wisten: de Russen zijn binnen”

In 2017 wisten Russische hackers diep binnen te dringen in de computersystemen van de Nederlandse politie. Die had op dat moment zijn handen vol met het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam de hack op het spoor. Deze ontdekking leidde tot ‘grote paniek’. Of en welke informatie door de hackers is buitgemaakt, is onbekend.

Lees meer »

Operatie Trojan Shield groot succes 800 aanhoudingen

De FBI heeft wereldwijd 800 man gearresteerd en bijna 50 miljoen dollar in beslag genomen. Daarvoor luisterde de Amerikaanse handhavings- en opsporingsdienst achttien maanden lang versleutelde communicatie van criminelen af. De arrestaties zijn verricht in zestien landen, waaronder Nederland.

Lees meer »

WhatsApp gehackt, dat overkomt mij niet

Cybercriminelen slaagden er afgelopen jaar in om de WhatsApp-accounts van verschillende politici over te nemen. Het gaat om de accounts van leden van de Eerste en Tweede Kamer, Hoge Colleges van Staat en ambtenaren van meerdere ministeries. De oplichters probeerden op deze manier geld te verdienen, maar er hadden ook vertrouwelijke gegevens buitgemaakt kunnen worden.

Lees meer »