Status: vier weken na de cyberaanval op VLD

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 15:00

Vier weken na de computergijzeling is VDL de gevolgen van de brute aanval nog niet te boven. Mogelijk loopt de levering van bussen in Amsterdam vertraging op omdat de busfabriek in België nog platligt.

Nieuwe poging opstarten

Vandaag zou een nieuwe poging worden gewaagd om de productie in de fabriek in Roeselare weer op gang te krijgen. ,,Afgelopen maandag is dat geprobeerd, maar slechts gedeeltelijk gelukt”, meldt de lokale vakbondsbestuurder Yves Allewaert.

Hij wraakt de ‘hopeloos verouderde software’ in de fabriek. ,,Ik zeg het niet graag, maar deels is het eigen schuld dikke bult.”

VDL heeft in de afgelopen twee weken voor een deel van de 400 medewerkers gebruik gemaakt van de regeling in België voor tijdelijke werkloosheid, stelt de Vlaamse vakbondsman.

De bussenbouwers in Roeselare waren ten tijde van de cyberaanval bezig met de fabricage van elektrische bussen voor het gemeentelijk vervoer in Amsterdam. Nadat de IT-systemen op zwart gingen, kon specifieke informatie over de samenstelling van de bussen niet meer worden geraadpleegd.

Leveringen in het nauw

De Amsterdamse klant is nu in afwachting van de gevolgen. ,,Van de bestelling van 44 bussen zijn er al 13 geleverd en 31 worden volgens planning begin volgend jaar geleverd. Of, en in hoeverre de levering vertraging oploopt is niet bekend”, laat een woordvoerster weten.

De bussendivisie heeft ook een order in de boeken staan voor 32 elektrische bussen in Zuidoost-Brabant voor vervoerder Hermes. Vanaf januari 2022 zouden de eerste gaan rijden. ,,We zijn met VDL in gesprek over de levering”, is wat Hermes daarover kwijt wil.

VDL zelf wil niet ingaan op vragen over de bussenorders en over de stand van zaken bij de verschillende werkmaatschappijen. ,,We zijn bezig met het zorgen van digitale veilige omgevingen om de productie verder uit te breiden”, is nog altijd het enige commentaar van de Eindhovense bedrijvengroep.

Het lijkt er op dat meerdere van de 105 VDL-bedrijven sinds deze week weer digitaal zijn aangesloten. Dat zou bijvoorbeeld gelden voor VDL Bus & Coach in Valkenswaard, stellen zowel FNV-bestuurder Peter Reniers als directeur Arthur Burgmans van Multifix uit Bergeijk dat kabelbomen voor bussen levert. Multifix noemt ook VDL Bus Modules in Valkenswaard en VDL Special Vehicles in Eindhoven als voorbeelden van bedrijven waaraan het weer op de reguliere manier kan leveren.

Gevolg schade

Bronnen rond VDL veronderstellen dat de gevolgen van de digitale aanval nog een tijd zullen aanhouden. Zo moeten voorraden opnieuw in kaart worden gebracht en worden aangevuld. Ook zullen achterstanden in de productie hun effect hebben. Bij VDL ETG, de high tech toeleverancier van onder meer ASML, wordt volgens FNV-man Reniers met de ondernemingsraad gesproken over de mogelijkheid om tijdelijk extra uren te werken om productie in te halen.

Bron: anoniem, ed.nl

Meer info over ransomware 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Ransomware gerelateerde berichten

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Verdwijning ransomware cybercriminelen 'REvil' een mysterie

De servers en websites van de aan Rusland gelieerde hackersgroep REvil gingen dinsdagavond Nederlandse tijd uit het niets op zwart. De beruchte hackersbende gebruikt diverse sites, voornamelijk op het darkweb, om met slachtoffers te onderhandelen over losgeld. Van het ene op het andere moment waren deze spontaan niet langer in de lucht.

Lees meer »

Mandemakers groep: ‘ondanks adequate beveiliging’ toch slachtoffer

Keuken- en meubelverkoper De Mandemakers Groep (DMG) is het slachtoffer geworden van hackers. Zij slaagden erin om een groot deel van de IT-systemen te blokkeren. DMG heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het voorval gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Cybersecuritybedrijf Fox-IT helpt het bedrijf bij de afwikkeling van de aanval en het versterken van de beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »

Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

Lees meer »

11 miljoen, betalen aan cybercriminelen lijkt de norm!?

De Amerikaanse tak van vleesverwerker JBS bevestigt dat het 11 miljoen dollar heeft betaald aan hackers. Op deze manier wilde de grootste vleesproducent ter wereld het risico voor klanten verkleinen. Op het moment dat het bedrijf het losgeld aan de aanvallers betaalde, was het grootste deel van het productieproces al weer operationeel.

Lees meer »

Cybercrime kartels flink in opmars

Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten. De winst die wordt gemaakt met losgeld operaties wordt vaak gebruikt om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes te vergroten.

Lees meer »

Cyber attack USA pipeline: "Ons doel is om geld te verdienen en geen problemen voor de samenleving te creëren"

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Lees meer »

De gezondheidszorg wordt niet ontzien door cybercriminelen

Een cyberaanval op een kliniek of ziekenhuis is letterlijk een kwestie van leven of dood. In 2020 bezweken zorginstellingen over de hele wereld bijna onder de druk van de COVID-19-pandemie, en de acties van cybercriminelen droegen alleen maar aan de ellende bij. Een van de meest significante dreigingen voor zorginstellingen in het afgelopen jaar kwam van ransomware aanvallen .

Lees meer »

'Ransomware' is volwassen geworden en is 32 jaar

Als u de wereld van cybersecurity (informatiebeveiliging) een beetje volgt, hebt u de afgelopen jaren vast een hoop over ransomware (gijzelsoftware) gehoord. U kunt zelfs de pech hebben gehad dat u slachtoffer bent geweest van een ransomware aanval. Het is waarschijnlijk niet overdreven om ransomware als de gevaarlijkste malware van onze tijd te betitelen.

Lees meer »