Operatie Spector: 288 arrestaties en €50,8 miljoen in beslag genomen bij grootschalige internationale Darkweb-actie

Gepubliceerd op 6 mei 2023 om 07:00

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In een gecoördineerde internationale politieactie genaamd "Operatie Spector" zijn 288 personen gearresteerd en is er voor €50,8 miljoen aan contant geld en cryptocurrency in beslag genomen. De operatie was gericht op het offline halen van een grote darkweb-marktplaats, 'Monopoly Market', en het arresteren van verkopers en kopers die betrokken waren bij illegale activiteiten.

De Monopoly Market

Monopoly Market was een van de grootste en meest actieve online markten op het darkweb, waar illegale producten en diensten werden verhandeld. De marktplaats stond vooral bekend om de verkoop van drugs, maar ook om wapens, valse documenten, gestolen gegevens en andere illegale goederen. Naar schatting waren er duizenden klanten en honderden verkopers actief op de marktplaats. De Monopoly Market is een ondergrondse marktplaats op het darkweb, die voornamelijk wordt gebruikt voor het verhandelen van drugs en andere illegale goederen en diensten. De markt is ontworpen om anoniem en veilig te zijn, zodat gebruikers hun transacties kunnen uitvoeren zonder dat hun identiteit of locatie wordt onthuld.

Hoewel de Monopoly Market relatief nieuw is in vergelijking met andere darkweb-marktplaatsen, heeft het snel populariteit gewonnen vanwege zijn focus op veiligheid en privacy. Gebruikers moeten toegang krijgen via een uitnodiging en de site maakt gebruik van sterke encryptie om de communicatie tussen gebruikers te beveiligen.

De markt werkt op basis van een escrow-systeem, wat betekent dat de betaling voor een transactie wordt vastgehouden totdat de koper bevestigt dat hij de goederen heeft ontvangen. Dit helpt zowel de kopers als de verkopers te beschermen tegen fraude en andere risico's die vaak voorkomen bij illegale handel.

Ondanks zijn populariteit en groeiende gebruikersbestand, is de Monopoly Market onderworpen aan voortdurende pogingen van wetshandhavingsinstanties om de site te infiltreren en te sluiten. Hoewel de beheerders van de site voortdurend werken aan het verbeteren van de beveiliging en het waarborgen van de privacy van hun gebruikers, blijft het gebruik van de Monopoly Market riskant en potentieel gevaarlijk voor degenen die betrokken zijn bij illegale activiteiten.

Dit moet je weten over Operatie SpecTor

De wereldwijde politieactie is hernoemd naar Operatie SpecTor. Naast Nederlandse opsporingsinstanties namen ook handhavers uit Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland deel aan de actie. Europol coördineerde de actie. Volgens de Europese opsporingsinstantie was de actie succesvoller dan Operatie DisrupTor (2020) en Operatie Dark HunTor (2021). Dat succes is te danken aan de toegenomen deskundigheid en groei van het aantal internationale politieteams dat actief is op het darkweb.

Operatie SpecTor kwam voort uit de inbeslagname van de criminele infrastructuur van Monopoly Market, een illegale marktplaats op het darkweb die eind 2021 werd stopgezet. Op basis van bewijsmateriaal uit deze zaak heeft Europol informatiepakketten samengesteld. Deze pakketten vormden de basis voor opsporingsonderzoek in verschillende landen.

De internationale actie werd gecoördineerd door Europol en omvatte de samenwerking van verschillende nationale politiediensten, waaronder de Nederlandse politie, het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), het Duitse Bundeskriminalamt (BKA) en het Britse National Crime Agency (NCA).

De operatie begon met een diepgaand onderzoek naar de activiteiten van Monopoly Market en de personen achter de marktplaats. Dit onderzoek leidde tot de identificatie en arrestatie van de beheerders van de marktplaats en vervolgens tot de inbeslagname van de servers en het offline halen van Monopoly Market. Tijdens het onderzoek zijn ook verschillende adressen van verkopers en kopers achterhaald, wat leidde tot de arrestatie van honderden personen in verschillende landen.

Law enforcement on three continents seize EUR 50.8 million in cash and virtual currencies, 850 kg of drugs and 117 firearms

Inbeslagname

Tijdens de operatie zijn er voor €50,8 miljoen aan contant geld en cryptocurrency in beslag genomen, evenals grote hoeveelheden drugs, wapens, valse documenten en andere illegale goederen. Daarnaast zijn ook diverse voertuigen, luxe goederen en onroerend goed in beslag genomen.

Arrestaties

De 288 gearresteerde personen zijn afkomstig uit verschillende landen, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Onder de arrestanten bevinden zich zowel verkopers als kopers van de illegale goederen. Volgens de politie zijn de arrestaties een belangrijke stap in de strijd tegen de online handel in illegale goederen en diensten op het darkweb.

Reacties

De internationale samenwerking tussen de verschillende politiediensten wordt geprezen als een belangrijk element in het succes van Operatie Spector. Europol heeft aangegeven dat de operatie een duidelijk signaal afgeeft dat de autoriteiten actief zijn in het opsporen en vervolgen van personen die betrokken zijn bij de handel in illegale goederen op het darkweb. De Nederlandse politie benadrukt dat het succes van deze operatie laat zien dat er geen anonimiteit is op het darkweb en dat degenen die zich bezighouden met criminele activiteiten uiteindelijk zullen worden gepakt.

Deskundigen op het gebied van cybersecurity en online privacy wijzen er echter op dat het offline halen van één marktplaats niet voldoende is om de handel in illegale goederen op het darkweb volledig te stoppen. Zij stellen dat er een voortdurende inspanning nodig is om nieuwe marktplaatsen te identificeren en aan te pakken, evenals de onderliggende technologieën die deze marktplaatsen in stand houden.

Daarnaast benadrukken zij het belang van het versterken van de online privacy en beveiliging voor gewone internetgebruikers, aangezien de technieken die worden gebruikt om illegale handel op het darkweb te bestrijden, ook kunnen worden ingezet tegen gewone burgers. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van Virtual Private Networks (VPN's) en andere privacytools die helpen bij het beschermen van persoonlijke gegevens en het waarborgen van de online veiligheid.

Gevolgen en vervolgacties

De autoriteiten zijn van plan om de informatie die tijdens Operatie Spector is verzameld, te gebruiken om verder onderzoek te doen naar de betrokkenheid van andere personen en organisaties bij de illegale handel op het darkweb. Het is te verwachten dat er in de toekomst meer arrestaties en inbeslagnames zullen volgen.

Ook zal er naar verwachting een verschuiving plaatsvinden in de manier waarop illegale goederen en diensten op het darkweb worden verhandeld. Sommige experts suggereren dat criminelen zich zullen richten op het ontwikkelen van nieuwe en meer geavanceerde technieken om hun activiteiten te verbergen en de aandacht van de autoriteiten te ontlopen.

Conclusie

Operatie Spector heeft laten zien dat internationale samenwerking tussen politiediensten effectief kan zijn bij het bestrijden van de handel in illegale goederen op het darkweb. De arrestatie van 288 personen en de inbeslagname van €50,8 miljoen aan contant geld en cryptocurrency zijn belangrijke stappen in de strijd tegen online criminaliteit.

Desondanks blijft het een uitdaging om de groeiende handel in illegale goederen op het darkweb volledig aan te pakken. Het is van cruciaal belang dat de autoriteiten zich blijven richten op het identificeren en aanpakken van nieuwe marktplaatsen en technologieën, terwijl gewone internetgebruikers zich bewust moeten zijn van de risico's en maatregelen moeten nemen om hun online privacy en veiligheid te waarborgen.

Bron: politie.nl, europol.europa.eu

Meer info over het darkweb 

Meer darkweb nieuws