Operatie 'DisrupTor' op het darkweb leidt tot 179 aanhoudingen in 6 landen waaronder Nederland

Gepubliceerd op 22 september 2020 om 16:00
Operatie 'DisrupTor' op het darkweb leidt tot 179 aanhoudingen in 6 landen waaronder Nederland

Vandaag heeft een wereldwijd samenwerkingsverband van opsporingsdiensten de resultaten bekendgemaakt van een gezamenlijke operatie genaamd 'DisrupTor', die zich richtte op verkopers en kopers van illegale goederen op het darkweb.

Deze operatie volgt op het offline halen van Wall Street Market in mei 2019, destijds de op een na grootste illegale online marktplaats op het darkweb. De criminelen achter deze marktplaats zijn vorig jaar geïdentificeerd en aangehouden door een internationaal opsporingsteam bestaande uit Duitse, Nederlandse en Amerikaanse rechercheurs. Deze actie leverde de opsporingsdiensten informatie op. Hiermee konden de verdachten geïdentificeerd worden die schuilgingen achter darkweb-accounts die gebruikt werden voor illegale activiteiten.

Een JCODE-operatie in Los Angeles in februari 2020 heeft een grote voorraad drugs, wapens, contant geld, goud en cryptovaluta blootgelegd als onderdeel van Operatie DisrupTor.

Aanhoudingen in 6 landen

Het leidde tot de arrestatie van 179 verkopers die zich bezighielden met de handel in tienduizenden illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten. Meer dan 6,5 miljoen dollar aan contant geld en virtuele valuta zijn in beslag genomen, net als aanzienlijke hoeveelheden drugs, waaronder amfetamine, cannabis, heroïne, cocaïne, MDMA en medicijnen die verslavende stoffen bevatten.

De arrestaties werden verricht in de Verenigde Staten (121), Duitsland (42), Nederland (8), het Verenigd Koninkrijk (4), Oostenrijk (3), en Zweden (1). Daarnaast lopen er nog onderzoeken om de identiteit van de personen achter de darkweb-accounts te achterhalen.

Een gezamenlijke aanpak gericht tegen het darkweb

Operatie DisrupTor bestond uit een reeks afzonderlijke, maar elkaar aanvullende, gezamenlijke operaties, gecoördineerd door Europol en Eurojust. De acties hadden tot doel wereldwijd een vuist te maken tegen de verkoop van illegale goederen via het darkweb.

Deze operatie was het resultaat van een samenwerking tussen het Oostenrijkse Bundeskriminalamt, de Cypriotische politie (Αστυνομία Κύπρου), het Duitse Bundeskriminalamt, de Portugese Polícia Judiciária, de Nederlandse politie, FIOD en Koninklijke Marechaussee, de Zweedse politie (Polisen) het Britse National Crime Agency, de Amerikaanse Department of Justice, Federal Bureau of Investigation, Immigration and Customs Enforcement en Postal Inspection Service, de Australische politie (Western Australia Police Force en de Australian Criminal Intelligence Commission) en de Canadese politie (Royal Canadian Mounted Police).

Edvardas Šileris, Hoofd van het Europese Cybercrimecentrum van Europol (EC3) reageerde op de operatie: “Wetshandhaving is het meest effectief als er samengewerkt wordt. De bekendmaking van vandaag zendt een sterk signaal uit naar criminelen die illegale goederen kopen of verkopen via het darkweb: het verborgen internet is niet langer verborgen en anonieme activiteiten blijven niet langer anoniem. Opsporingsdiensten doen er alles aan om criminelen op te sporen, ongeacht waar ze actief zijn, of dat nou op straat is of achter de computer.”

Het darkweb is geen sprookje

De gouden jaren van de marktplaatsen op het darkweb zijn voorbij. Operaties zoals deze tonen wederom aan dat opsporingsdiensten het vermogen hebben om de encryptie en anonimiteit van marktplaatsen op het darkweb te verbreken. De politie haalt deze illegale marktplaatsen niet alleen uit de lucht, maar spoort ook de criminelen op die illegale goederen verkopen en kopen via deze sites.

Bent u van plan om anoniem illegale goederen te kopen op het darkweb?
Dit zijn de gevaren waaraan u zichzelf blootstelt:

  • U kunt uw leven in gevaar brengen door gevaarlijke illegale drugs te kopen.
  • U kunt het slachtoffer worden van cyberoplichters die alleen maar uit zijn op uw geld.
  • U kunt uw apparaat blootstellen aan schadelijke malware.

Daarnaast kunnen opsporingsdiensten illegale transacties herleiden naar zowel de verkoper als de koper. In meerdere landen is het mogelijk personen te vervolgen die illegale goederen kopen op verborgen websites.

Het darkweb is geen sprookje, kopers en verkopers kunnen zich niet langer verhullen in de duisternis.

Bron: politie.nl, fbi.gov