Het Deepweb is niet het Darkweb

Gepubliceerd op 28 augustus 2021 om 07:00

Misschien heb je de term ‘deepweb’ al eens eerder ergens voorbij zien komen. Het deepweb is het onderdeel van het internet dat niet toegankelijk is via reguliere zoekmachines. Deze zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google en Bing, indexeren namelijk niet alle websites en pagina’s die er te vinden zijn. Dit betekent dat een deel van alle bestaande online websites en pagina’s niet als zoekresultaten worden opgenomen in de databases van zoekmachines. Sterker nog, dit geldt voor het overgrote deel van alle webcontent, zoals we straks zullen uitleggen.

Pagina’s die deel uitmaken van het deepweb zijn meestal gewoon te bezoeken met een normale browser, zolang je de juiste (exacte) URL maar weet. Je kunt ze alleen niet vinden door delen van de URL of zoektermen in bijvoorbeeld Google te typen. Vaak is authenticatie noodzakelijk om ook daadwerkelijk toegang te krijgen tot een pagina op het deepweb. Dit kan door het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord. Denk bijvoorbeeld aan de pagina met de privé berichten of foto’s van je Facebook account of een document dat iemand met je deelt via OneDrive. In het algemeen behoort veel social media content tot het darkweb. Hier later meer over.

Het deepweb: wat is er te vinden?

De naam ‘deepweb’ doet je misschien vermoeden dat het een spannend en sinister deel van het internet is. Dit is echter helemaal niet waar. Veel mensen verwarren het deepweb met het darkweb, waar je wél hele gekke dingen tegen kunt komen. Hier later meer over. Ondanks de avontuurlijke naam, verschilt het deepweb niet zo heel veel van het reguliere internet, of het ‘surfaceweb’.

Het verschil schuilt dus in de toegankelijkheid. Het deepweb bestaat uit zaken zoals persoonlijke email accounts, Facebook accounts (de delen waarvoor je ingelogd moet zijn), databases van (grote) bedrijven, sommige bedrijfsnetwerken, jouw online bankrekening of Netflix account, enzovoort. Met andere woorden, het gaat eigenlijk om hele “normale” pagina’s, maar wel om pagina’s waar niet iedereen zomaar bij kan.

Dat is natuurlijk maar goed ook! Deze pagina’s zijn meestal namelijk niet voor iedereen bestemd, maar voor een selecte groep mensen. Het verschil met een openbare internetpagina is dus dat pagina’s op het deepweb niet door reguliere zoekmachines geïndexeerd (oftewel weergegeven) worden en je vaak geautoriseerd moet zijn om deze te bezoeken.

Het deepweb: een voorbeeld

Voor sommigen lijkt het deepweb misschien wat abstract tot nu toe. Daarom zullen we een concreet voorbeeld geven. Neem nou je Facebook account. Als je in Google “Facebook” + jouw exacte accountnaam intypt (voor veel mensen zal er een nummer in de accountnaam zitten), zul je waarschijnlijk jouw eigen profiel terugvinden in de zoekresultaten. Als je eenmaal op jouw pagina bent, kun je van daaruit op bijvoorbeeld op “foto’s” of “vrienden” klikken. Echter, je kunt deze pagina’s niet vinden door hier in Google naar te zoeken. Probeer maar eens. Ze komen gewoon niet tevoorschijn. Dat komt omdat deze “diepergelegen” pagina’s van iemands Facebook account onderdeel zijn van het deepweb en dus niet door Google worden geïndexeerd.

Hoe groot is het deepweb?

Zoals je hierboven kunt zien, is het deepweb ronduit gigantisch, zeker vergeleken met het surfaceweb. Sommigen schatten dat het deepweb 400 tot 500 keer groter is dan het reguliere web. Anderen zeggen zelfs dat 96% van alle content op het internet op het deepweb te vinden is, en dus niet op het surfaceweb!

Op dit moment wordt geschat dat er tussen de 4.5 en 5 miljard webpagina’s door Google zijn geïndexeerd. Dat is dus het aantal pagina’s dat je via Google (verreweg de grootste reguliere zoekmachine) kunt vinden en bezoeken. Echter, Google gaf al in 2o16 aan te weten van het bestaan van meer dan 130 triljoen pagina’s! Dat is een gigantisch verschil met de 5 miljard pagina’s die Google ook daadwerkelijk indexeert. Al die pagina’s (en dat zijn er ondertussen waarschijnlijk nog veel meer) die niet bij die 5 miljard horen, zijn onderdeel van het deepweb. Zo heb je een idee van de ongelofelijke omvang van het deepweb.

Is het deepweb gevaarlijk?

Het deepweb is niet inherent gevaarlijker dan het surfaceweb. Natuurlijk, net als overal op het internet kun je op het deepweb gevaarlijke pagina’s of pagina’s die je liever vermijdt tegenkomen, maar dit heeft niks met het deepweb als geheel te maken. Onthoud dat “het deepweb” gewoon de verzamelnaam is voor alle pagina’s die niet worden geïndexeerd door zoekmachines, bijvoorbeeld jouw persoonlijke online bankieren pagina. Het is uiteraard wel belangrijk om dezelfde veiligheidsmaatregelen te nemen als op het surfaceweb, zeker omdat bepaalde deepweb pagina’s informatie bevatten waarvan je niet wilt dat deze in de verkeerde handen vallen.

Je wilt bijvoorbeeld niet er later achter komen dat je een keylogger (gevaarlijke malware die registreert wat je typt) op je apparaat hebt terwijl je inlogt op online bankieren (deepweb). Hiervoor is antivirussoftware essentieel. Daarnaast wil je ook niet dat hackers jouw data onderscheppen in dit geval. Daarom raden we je aan ook een VPN te gebruiken, zoals ExpressVPN, die je data versleutelt.

Bron: searchengineland.com, vpngids.nl

Darkweb gerelateerde artikelen 》

Wat is het darkweb 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten