Megaproces rond ‘cyberbunker’ nadert ontknoping

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 07:00

Moet Herman Johan X. (62) uit Renkum écht jaren de cel in omdat hij de man was die online drugshandel en cyberaanvallen vanuit een bunker mogelijk maakte? Dat moet snel duidelijk worden na een megaproces van meer dan een jaar.

Het is de bedoeling dat de rechtbank in Trier op maandag 13 december een uitspraak doet in een van de grootste cyberzaken die onze oosterburen ooit hebben gekend.

Eis zeven jaar tegen Johan X.

Tegen X. en zes mogelijke handlangers eiste het Duitse Openbaar Ministerie onlangs één jaar en negen maanden tot zeven jaar en zes maanden cel. Voor de geboren Renkumer dreigt die laatste gevangenisstraf. X. is de hoofdverdachte in het proces rond een zogenoemde cyberbunker in de Duitse plaats Traben-Trarbach, tussen Trier en Koblenz, waar een politiemacht in 2019 na jarenlang onderzoek een inval deed.

Darkweb bunker

In de oude Navo-bunker verhuurde X. met andere verdachten jarenlang ruimte op computerservers. Die bleek door klanten te worden gebruikt voor tal van criminele activiteiten via het darkweb, zeg maar de plek van het internet die niet vindbaar is via een standaard zoekmachine. Rechercheurs stuitten op de servers op webpagina’s voor onder meer de handel in drugs en gestolen data.

Alles bij elkaar zouden X. en de andere opgepakte verdachten in eerste instantie medeplichtig zijn geweest aan ongeveer 250.000 strafbare feiten. Het merendeel van de verdenkingen is tijdens de zaak, die vorig jaar oktober begon, overeind gebleven, zegt hoofdofficier van justitie Jörg Angerer.

Advocaten pleiten voor vrijspraak

De advocaten van de 62-jarige pleiten voor vrijspraak. X. was volgens hen niet verplicht noch in de gelegenheid te controleren wat precies op de servers stond. De man wordt door de verdediging neergezet als iemand die geen interesse heeft in geld en volledig transparant een datacenter draaiende hield, zo valt te lezen in diverse Duitse media.

Oude bekenden van X., die oorspronkelijk een andere achternaam had, lieten eerder al aan de krant weten er verbaasd over te zijn dat hij het middelpunt is van een gigantische strafzaak over de grens. X. runde decennia terug een computerzaak in de Arnhemse wijk Presikhaaf met de naam PC International. Hij liet de winkel later achter zich voor een computerhandel op een bedrijventerrein in Duiven, genaamd Zyztm, waar mensen ‘van heinde en verre’ naartoe kwamen.

Grote internationale belangstelling

Voor de uitspraak op 13 december wordt grote belangstelling van internationale media verwacht. Gerenommeerde weekbladen als Der Spiegel en The New Yorker schreven eerder al lange verhalen over X. en zijn cyberbunker.

Bron: anoniem, zeit.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb 》

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

De verkoop van medicijnen, zoals de mensen die ze consumeren, is voorbestemd om te evolueren. In dit decennium hebben transacties zich verplaatst van achterbankjes en straathoeken naar DM's en de online zwarte markt. Volgens de Global Drug Survey van 2019 is het aantal gebruikers dat drugs op het darkweb heeft gekocht sinds 2014 verdubbeld tot bijna 28,6 procent. Ondertussen onthulde het 'DM For Details'-rapport uit 2019 over de handel in sociale media door Volteface, een Britse organisatie voor schadebeperking, dat 24 procent van de jongeren drugs op sociale media had gezien. Rekening houdend met de relatieve nieuwheid van de technologie - het is pas in de afgelopen tien jaar dat we mobiel internet en platforms zoals Instagram en Spotify hadden - dit is een snelle vooruitgang.

Lees meer »

KIK: Politiemedewerker checks, wapenhandel en andere duistere zaken

In de vorige twee artikelen over het platform wat KIK biedt aan de onderwereld, hebben we laten zien dat bepaalde trends van het Darkweb(lees hier TOR netwerk) over lijken te waaien naar KIK Messenger. Deze bewering is zoals eerder aangegeven gebaseerd op de vele verwijzingen die op het TOR netwerk gemaakt werden en worden naar KIK Messenger

Lees meer »

KIK het alternatief voor het Tor netwerk?

Doordat het TOR netwerk al enkele jaren zwaar op de korrel worden genomen door de verschillende opsporingsdiensten zijn criminelen, in hun eeuwige spel met de handhavingsdiensten, gedwongen om alternatieven te zoeken om hun anonimiteit redelijkerwijs te waarborgen op het Internet. Concreet gezegd maken criminelen gebruik van een bedrijfscontinuïteit strategie op het Darkweb, dat vergelijkbaar is met de modulaire bedrijfskolom van een multinational. Dit is gesimplificeerd, want het organisatiemodel heet met een lastige term: decentralized autonomous organization (- lees: decentrale autonome organisatie )

Lees meer »

Darkweb Monitor als een service

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het in Nederland en Singapore gevestigde bedrijf CyberDevOps (CDO) zijn overeengekomen om Dark Web Monitor als een service te licentiëren. TNO en CDO delen een ambitie om cyberspace en ons digitale leven veiliger en veiliger te maken. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst zal CDO de Dark Web Monitor-service leveren aan een exclusief aanbod van wetshandhavingsinstanties, beveiligingsorganisaties en bedrijven.

Lees meer »

Is dé absolute vorst van online criminaliteit van de troon gestoten?

Afgelopen 27 september heeft de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie een datacenter in een oude NAVO-bunker in het zuiden van Duitsland opgerold. Daarbij zijn 4 Nederlanders opgepakt. In deze datacenter werden meerdere illegale websites op het darkweb beheerst. Op deze websites werden illegale producten als drugs en wapens verkocht. 

Lees meer »