Russische cybercriminelen lekken vertrouwelijke Britse politiegegevens op het 'darkweb' nadat hun losgeld werd geweigerd

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 15:00

Een prominente Russische hackersgroep genaamd 'Clop' heeft vertrouwelijke informatie van de Britse politie vrijgegeven op het darkweb. Dat meldt 'The Daily Mail'. De groep heeft de gegevens gestolen van 'Dacoll', een IT-bedrijf dat onder meer de 'Police National Computer (PNC)' beheert.

Clop cybercriminelen

Clop is berucht wegens het infecteren van zijn doelwitten met ransomware, en voor het naming and shaming van zijn slachtoffers op een Tor-lek website. De groep heeft miljoenen euro’s buitgemaakt met ransomware hacks in de afgelopen twee jaar.

Volgens The Daily Mail viel Clop het IT-bedrijf Dacoll aan met een phishing campagne, waarna het toegang kreeg tot diens gegevens. Clop kreeg bovendien toegang tot de PNC, een over het gehele Verenigd Koninkrijk gebruikte database voor het opslaan en uitwisselen van gegevens uit het strafregister. Deze database bevat de persoonlijke gegevens van ruim 13 miljoen mensen.

Clop eiste losgeld van Dacoll, maar het bedrijf weigerde dit te betalen. Als gevolg daarvan lekten de hackers de informatie op het darkweb. Het gaat voornamelijk om verkeersinformatie. Zo zijn onder meer close-up beelden van automobilisten die te hard reden gelekt. Deze beelden lijken afkomstig te zijn uit het Britse nationale systeem voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR).

Dacoll heeft niet bekendgemaakt hoeveel losgeld de hackers eisten. Verder is het onduidelijk tot welke informatie Clop nog meer toegang heeft.

Zeer ernstige inbreuk

Volgens cybersecurity-experts baart het datalek zeer ernstige zorgen. Philip Ingram, beveiligingsexpert en voormalig kolonel van de Britse militaire inlichtingendienst, zei: “Dit is een zeer ernstige inbreuk op een bedrijf dat een capaciteit levert aan politiekorpsen in het hele Verenigd Koninkrijk.”

“De schade die door dit soort datalekken wordt veroorzaakt is niet te bevatten, omdat het vraagtekens zet bij de cyberbeveiligingsafspraken die tussen meerdere publieke en private organisaties bestaan om gevoelige wethandhavingsgegevens te beheren”, aldus Ingram.

NDI Technologies, een dochteronderneming van Dacoll, zorgt ervoor dat agenten op afstand toegang hebben tot het PNC. Het bedrijf levert hierdoor een essentiële dienst aan 90 procent van de Britse politiediensten, schrijft The Daily Mail.

Een woordvoerder van Dacoll gaf een korte verklaring over het incident. De woordvoerder bevestigde dat het bedrijf slachtoffer was van een cyberincident, en in staat was om snel de normale operationele niveaus weer te bereiken. “Het incident bleef beperkt tot een intern netwerk dat niet gekoppeld was aan netwerken of diensten van een van onze klanten”, aldus de woordvoerder.

Phishing campagnes

Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van phishing campagnes om persoonlijke informatie, bankgegevens en meer te stelen. Recent richtten cybercriminelen zich op Netflix-gebruikers in een poging hun betalingsgegevens te stelen. De afgelopen maanden was een andere Russische hackersgroep, REvil, veelvuldig in het nieuws wegens verschillende aanvallen. Uiteindelijk wisten Amerikaanse autoriteiten de kopstukken van de bende te identificeren.

Bron: dailymail.co.uk, vpngids.nl

Meer info over darkweb 》

 

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over het darkweb

Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

De verkoop van medicijnen, zoals de mensen die ze consumeren, is voorbestemd om te evolueren. In dit decennium hebben transacties zich verplaatst van achterbankjes en straathoeken naar DM's en de online zwarte markt. Volgens de Global Drug Survey van 2019 is het aantal gebruikers dat drugs op het darkweb heeft gekocht sinds 2014 verdubbeld tot bijna 28,6 procent. Ondertussen onthulde het 'DM For Details'-rapport uit 2019 over de handel in sociale media door Volteface, een Britse organisatie voor schadebeperking, dat 24 procent van de jongeren drugs op sociale media had gezien. Rekening houdend met de relatieve nieuwheid van de technologie - het is pas in de afgelopen tien jaar dat we mobiel internet en platforms zoals Instagram en Spotify hadden - dit is een snelle vooruitgang.

Lees meer »

KIK: Politiemedewerker checks, wapenhandel en andere duistere zaken

In de vorige twee artikelen over het platform wat KIK biedt aan de onderwereld, hebben we laten zien dat bepaalde trends van het Darkweb(lees hier TOR netwerk) over lijken te waaien naar KIK Messenger. Deze bewering is zoals eerder aangegeven gebaseerd op de vele verwijzingen die op het TOR netwerk gemaakt werden en worden naar KIK Messenger

Lees meer »

KIK het alternatief voor het Tor netwerk?

Doordat het TOR netwerk al enkele jaren zwaar op de korrel worden genomen door de verschillende opsporingsdiensten zijn criminelen, in hun eeuwige spel met de handhavingsdiensten, gedwongen om alternatieven te zoeken om hun anonimiteit redelijkerwijs te waarborgen op het Internet. Concreet gezegd maken criminelen gebruik van een bedrijfscontinuïteit strategie op het Darkweb, dat vergelijkbaar is met de modulaire bedrijfskolom van een multinational. Dit is gesimplificeerd, want het organisatiemodel heet met een lastige term: decentralized autonomous organization (- lees: decentrale autonome organisatie )

Lees meer »

Darkweb Monitor als een service

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het in Nederland en Singapore gevestigde bedrijf CyberDevOps (CDO) zijn overeengekomen om Dark Web Monitor als een service te licentiëren. TNO en CDO delen een ambitie om cyberspace en ons digitale leven veiliger en veiliger te maken. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst zal CDO de Dark Web Monitor-service leveren aan een exclusief aanbod van wetshandhavingsinstanties, beveiligingsorganisaties en bedrijven.

Lees meer »

Is dé absolute vorst van online criminaliteit van de troon gestoten?

Afgelopen 27 september heeft de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie een datacenter in een oude NAVO-bunker in het zuiden van Duitsland opgerold. Daarbij zijn 4 Nederlanders opgepakt. In deze datacenter werden meerdere illegale websites op het darkweb beheerst. Op deze websites werden illegale producten als drugs en wapens verkocht. 

Lees meer »

In 17 min een wapen

Cybersecurity expert Eddy Willems vroeg zijn vrouw, die niet van computers houdt, eens op het Darkweb te gaan kijken. Zelfs criminelen zonder enige kennis van het betalen met bitcoins en computertechniek kunnen binnen 67 minuten een wapen op het darkweb kopen. Als je de 50 minuten die het kost om een leek uit te leggen hoe je met cryptocurrency kan betalen van deze tijd aftrekt, is zo’n transactie in 17 minuten gefikst.

Lees meer »