Helmond - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Helmond Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 145,8 KB 57 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023278174

Datum delict: 15-12-2023

Plaats delict: Helmond

Grootschalige Pinpasfraude in Helmond

In Helmond is een 57-jarige man het slachtoffer geworden van een doortrapte pinpasfraude. De criminelen deden zich voor als medewerkers van de SNS bank en overtuigden de man om het programma Anydesk te installeren, waardoor zij toegang kregen tot zijn bankrekening. Onder het voorwendsel zijn bankpassen te blokkeren en nieuwe te leveren, wisten zij hem te bewegen diverse codes door te geven. Niet lang daarna werden zijn bankpassen thuis opgehaald door een nep bankmedewerker. De crimineel, een lange man met donkere huidskleur, gekleed in een blauwe spijkerbroek en wollen trui, werd later vastgelegd op beeld toen hij €1600 pinde van het slachtoffer's rekening bij de Geldmaat in Nieuwveld. De politie is op zoek naar deze frauduleuze pinner en vraagt om tips die kunnen leiden naar de identificatie van de betrokken personen.

Wat is AnyDesk?

AnyDesk is een software voor externe toegang die het mogelijk maakt voor gebruikers om verbinding te maken met en controle te hebben over een computer vanaf een andere locatie. Dit kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld IT-ondersteuning op afstand, toegang tot je eigen computer thuis terwijl je op kantoor of onderweg bent, of samenwerken met collega's of vrienden.

Wanneer je AnyDesk gebruikt, kun je het beeldscherm van de andere computer zien en zelfs de muis en het toetsenbord besturen alsof je fysiek aanwezig bent. Het is belangrijk om te benadrukken dat voor een dergelijke verbinding meestal expliciete toestemming vereist is van de persoon aan de andere kant, wat de beveiliging verhoogt.

Desondanks is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van je AnyDesk-gegevens en zorg ervoor dat je alleen verbinding maakt met vertrouwde personen. Cybercriminelen kunnen namelijk proberen om via misleiding toegang te krijgen tot je computer via AnyDesk of soortgelijke software.

Meer info over AnyDesk

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

Meer info over Tech Support Scam

Meer info over AnyDesk

Alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.