De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Datalek nieuws en overzicht week 16-2021

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 09:51

Datalekken weekoverzicht

Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, soms worden levens totaal verwoest door dat er identiteit fraude mee gepleegd wordt.

Heb je een vermoeden van een datalek en is het nog niet gemeld of weet je niet als het gemeld is aan de 'Autoriteit persoons gegevens (AP)'  laat het ons dan weten, want bij een datalek moet er snel gehandeld worden om mogelijke catastrofale gevolgen te voorkomen.

Datalek nieuws

Tientallen webshops van DutchDo getroffen door datalek

Tientallen webshops van het bedrijf DutchDo uit Kerkrade zijn getroffen door een datalek nadat een aanvaller toegang tot de database kreeg, zo blijkt uit een e-mail die het bedrijf naar klanten heeft gestuurd. De gelekte gegevens betreffen in ieder geval adresgegevens en e-mailadres, maar op Twitter laten gedupeerde klanten weten dat in het bericht dat zij ontvingen ook de diefstal van hun IBAN-nummer wordt gemeld.

Datalek verkeerscamera’s: foto’s automobilisten op straat

Opnieuw een datalek dat automobilisten treft. Na een lek bij de ANWB en een groot gat bij RDC blijkt nu dat de beveiliging van een aantal verkeerscamera’s niet op orde was. Het gaat om beelden waarop niet alleen kentekens te zien zijn, maar ook inzittenden van auto’s en meer. Bron

Marktonderzoeker ClearVoice lekt back-up met data 15 miljoen gebruikers

Marktonderzoeker ClearVoice Surveys, dat gebruikers tegen betaling enquêtes laat invullen, heeft een online back-up met de privégegevens van zeker vijftien miljoen gebruikers gelekt. De data werd gestolen en wordt inmiddels op een forum aangeboden. Het gaat om geboortedata, e-mailadressen, geslacht, ip-adressen, namen, wachtwoorden, telefoonnummers en adresgegevens.

Miljoenen ParkMobile gegevens op straat door grote hack

Terwijl vorige week nog de klanten van AlleKabels slachtoffer waren van een grote hack, is het deze week de beurt aan gebruikers van ParkMobile. Gegevens van 21 miljoen leden van de app liggen op straat. Bron

Groot aantal gevoelige documenten Maltese paspoorthandel gelekt

De Maltese overheid en een grote firma die handelt in paspoorten, zijn in verlegenheid gebracht door een omvangrijk lek. Gedetailleerde informatie, waarin superrijke paspoortkopers bij naam en toenaam worden genoemd, ligt sinds vandaag op straat. Bron

Data miljoenen klanten Phone House Spanje bij ransomware-aanval gestolen

Bij een ransomware-aanval op Phone House Spanje zijn de privégegevens van miljoenen klanten door de aanvallers gestolen en deels ook openbaar gemaakt. Het gaat om namen, geboortedata, e-mailadressen, geslacht, nationaliteit, telefoonnummers en adresgegevens. Bron

Klanten door ABUS niet geïnformeerd over datalek

Het alarmsysteem Secvest van het Duitse ABUS blijkt een ernstig beveiligingslek te hebben bevat. Het lek is inmiddels gedicht door de fabrikant, maar klanten zijn niet geïnformeerd. Enkele honderden bedrijven en huizen in Nederland zijn hierdoor kwetsbaar. Lees verder

Facebook wil nieuws over lekken normaliseren, nieuw datalek duikt op

Facebook wil de aandacht van zijn recente datalek afleiden door een beeld te creëren dat scrapingincidenten in de gehele sector voorkomen. Ondertussen is er een nieuwe tool boven water gekomen waarmee de e-mailadressen van Facebook-gebruikers te achterhalen zijn. Bron

Meer weekoverzichten

Wat is een Datalek?

Bij een 'datalek' gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens bij een organisatie. Of om vernietiging, verlies, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens. Onder een datalek valt dus niet alleen het vrijkomen (lekken) van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens en verlies van (toegang tot) persoonsgegevens.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Bij zo'n lek liggen vaak ook de gebruikersnamen (username) en wachtwoorden op straat. Gebruik dus nooit dezelfde wachtwoorden want bij zo'n lek proberen cybercriminelen of je ook voor andere accounts toevallig dezelfde username en wachtwoorden gebruikt, bijvoorbeeld bij Bol.com, Zolando, Google, Outlook, iCloud, Facebook, Instagram, LinkedIn, Netflix, PayPal en ga zo maar door. Als ze kunnen inloggen met deze datalek gegevens, passen ze het wachtwoord aan en kun jij er niet meer in, je kunt je voorstellen dat dit hele vervelende consequenties kan hebben, want nu hebben ze jou identiteit voor deze gestolen accounts.

Advies

Om te voorkomen dat bij z'n datalek jouw gegevens zijn buitgemaakt en je slachtoffer wordt, zorg dan voor de volgende maatregelen.

1. Gebruik een complex wachtwoord minstens 16 tekens

2. Schakel altijd twee stappen verificatie in waar mogelijk

3. Om te weten of je gegevens gelekt zijn en op straat liggen, check dan je email adres in

Gevaar van een datalek

Een van de gevaren van een datalek is 'Doxware'.

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails.

Enkele voorbeelden:

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Datalek nieuws

Tien grootste datalekken van 2021

2021 gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest roerige jaren ooit op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het ene datalek was nog maar net achter de rug of het volgende lek diende zich alweer aan. Afgelopen jaar werden tal van bedrijven hiermee geconfronteerd.

Lees meer »

Alle het nieuws


«   »