De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Inside the Darkweb: hoe uw persoonlijke informatie wordt misbruikt

Gepubliceerd op 24 juli 2021 om 07:00

Een voormalige FBI-agent die gespecialiseerd is in cyberbeveiliging verkent het darkweb om te laten zien hoe criminelen de informatie van mensen op verschillende markten exploiteren.

Het darkweb is een deel van het internet dat verborgen is en alleen toegankelijk is via een gespecialiseerde webbrowser. Jonathan Trimble, een voormalige FBI-agent die nu de oprichter en CEO is van cyberbeveiligingsbedrijf Bawn , logde in op een browser genaamd 'The Onion Router', bekend als TOR.

Misschien is het veilig, misschien niet

“Ik gebruik een computer die ik kan weggooien, want als je naar sommige van deze hacksites gaat en informatie downloadt, weet je niet wat er zal gebeuren. Misschien is het veilig, misschien niet", zei hij.

De aantrekkingskracht van het darkweb is de anonimiteit en lucratieve deals. Trimble toonde verschillende marktplaatsen die in de loop der jaren in populariteit zijn gegroeid. Criminelen maken reclame voor verschillende producten, waaronder drugs, hacktools en persoonlijke informatie van mensen. Trimble zegt dat er criminelen zijn die snel geld willen verdienen en grotere criminele organisaties die deze marktplaatsen opzetten als een bedrijf om winst te maken. Hij zegt dat de aankopen in bitcoin worden gedaan, in tegenstelling tot een creditcard die herleidbaar is tot een persoon.

Producten of informatiepakketten

“Het varieert van hoe compleet de informatie is, of hoe geavanceerd een informatiepakket is. Een voorbeeld hiervan is een identificatienummer, zoals een sofinummer, ongeveer $ 2 tot $ 3. Maar als je een compleet pakket hebt, bijvoorbeeld van een bedrijf, een werknemersidentificatienummer, een login, ID, dan zijn deze totaal pakketten vaak duurder zo ongeveer $ 70 wat ik heb gezien", zei Trimble.

De sites die producten of informatiepakketten verkopen, lijken op gewone winkelwebsite. Er is zelfs een recensie- en aanbevelingsgedeelte.

"Een gebruiker kan aangeven, niet goed of dit product is legitiem en succesvol voor mij", zei Trimble. "Er is een grote zorg of ze de persoon van wie ze kopen of het instituut waarvan ze kopen kunnen vertrouwen."

Volgens Cybersecurity Ventures , een onderzoekssite, groeien de economische kosten van cybercriminaliteit wereldwijd elk jaar en zullen ze naar verwachting in 2025 $ 10,5 biljoen bedragen. Hij zegt dat dit de grootste overdracht van economische rijkdom in de geschiedenis is.

Trimble zegt dat het redelijk is om aan te nemen dat je informatie al is gecompromitteerd of in de toekomst zal zijn.

Gemak

"Ik ben al 25 jaar werknemer van de federale overheid en ik neem aan dat mijn informatie is gestolen door de verschillende hacks die gericht zijn op OPM en andere plaatsen van de overheid", zei hij. "Het komt er dus op neer om het voor de hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Want als ze de informatie hebben maar geen account kunnen aanmaken of het te moeilijk voor ze is, gaan ze naar iemand anders.”

Hij raadt u aan om digitale software consequent bij te werken, uw financiële activiteiten in de gaten te houden en op uw hoede te zijn voor wat u online downloadt of klikt.

Bekijk hier het interview met voormalig FBI agent Jonathan Trimble

Bron: kens5.com

Meer info over darkweb

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten


«   »