Helmond - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Helmond Bankhelpdesk Fraude 2
Afbeelding – 156,9 KB 38 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023209783

Datum delict: 13-09-2023

Plaats delict: Helmond

Helmondse Bankhelpdeskfraude: Zoektocht naar Oplichters

Op 13 september 2023 werd een 83-jarige man in Helmond het slachtoffer van een geraffineerde bankhelpdeskfraude. Het incident begon met een telefoontje van een nep-bankmedewerker die beweerde dat er fraude was gepleegd met de bankrekening van het slachtoffer. De beller informeerde de man dat er iemand langs zou komen om zijn bankpas op te halen om het probleem op te lossen. De persoon die de bankpas kwam ophalen, afgebeeld in de politieberichtgeving, is een oplichter en de politie zoekt nu naar hem.

Gelukkig vertrouwde de bejaarde man de situatie niet volledig en nam na de pasoverdracht contact op met zijn zoon. Zijn zoon wist snel de rekening te blokkeren, waardoor de oplichters geen geld konden opnemen. De politie roept nu het publiek op om mee te helpen in de zoektocht naar deze nep-bankmedewerker. Men hoopt dat door hem te vinden, ook de persoon die gebeld heeft en de achterliggende criminele organisatie ontmaskerd kunnen worden.

De politie verzoekt iedereen die informatie heeft over deze zaak om dit door te geven. Dit kan online via een tipformulier of telefonisch via de opsporingstiplijn of anoniem via de M-lijn. De zaak benadrukt het belang van waakzaamheid tegenover telefonische verzoeken van zogenaamde bankmedewerkers en het belang van het verifiëren van dergelijke verzoeken bij de eigen bank.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.