Groningen - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Groningen Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 179,6 KB 44 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023303484

Datum delict: 11-11-2023

Plaats delict: Groningen

Oproep tot Informatie over Bankhelpdeskfraude in Groningen

Op 11 november 2023 werd een 79-jarige slachtoffer van bankhelpdeskfraude in Groningen. Een persoon die zich voordeed als bankmedewerker belde het slachtoffer en maakte een afspraak om de betaalpas en telefoon op te halen. Het slachtoffer werd beloofd dat de telefoon de volgende dag zou worden teruggebracht. Echter, na het bezoek ontdekte het slachtoffer dat er een geldbedrag van zijn rekening was afgeschreven.

De politie heeft videobeelden geanalyseerd en vastgesteld dat de frauduleuze transacties plaatsvonden aan de Diamantlaan in Groningen. Op deze en andere locaties zijn twee verdachten vastgelegd op beeld. De identiteit van een van de verdachten is bij de politie bekend, maar de identiteit van de tweede verdachte, zichtbaar op de foto's, is nog onbekend.

De politie roept iedereen op die informatie heeft over deze zaak of de verdachte (her)kent, om contact op te nemen via het tipformulier of de opsporingstiplijn 0800-6070. Anonieme tips kunnen worden doorgegeven aan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Deze oproep tot informatie is een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar deze vorm van cybercriminaliteit, waarbij slachtoffers vaak op geraffineerde wijze worden misleid. Het delen van informatie kan cruciaal zijn voor het opsporen en aanpakken van de daders.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.