Haarlem - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Haarlem Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 145,9 KB 57 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023196971

Datum delict: 30-08-2023

Plaats delict: Haarlem

Bankhelpdeskfraude in Haarlem: Een 65-jarige Vrouw Bedrogen

Een 65-jarige vrouw uit Haarlem is recent het slachtoffer geworden van een geraffineerde vorm van bankhelpdeskfraude. Op 30 augustus jl. werd zij telefonisch benaderd door een persoon die zich voordeed als bankmedewerker. Met een angstwekkend verhaal over identiteitsfraude wist de fraudeur het vertrouwen van de vrouw te winnen. Tijdens het gesprek ontfutselde de oplichter persoonlijke informatie, waaronder haar pincode.

Niet lang na dit telefoongesprek, ongeveer 2,5 uur later, werd de bankpas van het slachtoffer gebruikt om een aanzienlijk bedrag van 1200 euro te pinnen op de Ceintuurbaan in Amsterdam. De vrouw die het geld opnam, is vastgelegd door beveiligingscamera's. De politie is op zoek naar meer informatie over deze zaak en roept getuigen op om zich te melden. Dit kan via het tipformulier op de website van de politie.

Dit incident benadrukt het toenemende probleem van bankhelpdeskfraude, waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers om vertrouwelijke informatie te verkrijgen. Het is een herinnering aan de noodzaak voor waakzaamheid, vooral bij telefonische benadering door iemand die beweert van de bank te zijn. De politie adviseert burgers om nooit persoonlijke informatie, zoals pincodes, te delen en bij twijfel altijd direct contact op te nemen met de bank via officiële kanalen.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.